Tradiţiile de Crăciun, afectate de schimbarea climei. De ce au renunţat oamenii la porci
Pesta porcină, vremea neobişnuit de caldă, şi de ce nu, lipsurile, schimbă tradiţiile în România.
Dacă în mod normal bunicii şi străbunicii noştri tăiau porcul de Ignat, acum fiecare se organizează, cum poate.
Unii se grăbesc să îşi facă din vreme cârnaţi şi caltaboşi, alţii au renunţat cu totul la acest obicei.
La Ighiu, în judeţul Alba, toată localitatea miroase deja a cârnaţi afumaţi. Grăbiţi să îşi umple camarile de sărbători oamenii n-au mai aşteptat Ignatul - mai ales că au avut multă treabă.
În judeţul Vaslui mai puţin de 10% dintre locuitori mai cresc porci. Unul dintre ei este un bărbat din Cozmeşti. „E cald afară şi nu poate sta slănina la sare mult. Trebuie afumată că se strică sau la congelator”, spune el.
În Mureş oamenii sunt ceva mai conservatori. Dovada că această familie a sacrificat un porc de 180 de kilograme, după vechile reguli. Ca să treacă timpul mai uşor şi munca să fie mai plăcută, toţi cei care participă beau şi câte un pahar de tărie în amintirea bietului Ghiţă.
Sursa: Pro TV
Etichete: porci, clima, craciun, ignat, cârnați, sacrificare,
Dată publicare:
20-12-2019 19:32