Femeile care au schimbat lumea. De ce nu vor fi uitate niciodată. Impactul lor asupra societății

Ziua Internațională a Femeii
Shutterstock

De-a lungul anilor, istoria a cunoscut câteva personalități feminine marcante care au luptat pentru drepturile oamenilor și și-au pus amprenta în lumea științei, a matematicii, aviației și literaturii.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, marcată în fiecare an pe 8 Martie, am ales să prezentăm viața și cariera a 10 femei care s-au făcut remarcate prin curajul și umanitatea lor.

Profesiile lor variază în diferite domenii, de la matematică până la arte și științe umaniste, unde prin munca lor au influențat generații întregi.

Femei care au schimbat lumea: Marie Curie (1867 - 1934)

Marie Curie a fost o savantă de origine poloneză, singura femeie dublu laureată a Premiului Nobel și singurul savant care a primit două Premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie).

Marie Curie a descoperit radiul si poloniul și s-a implicat constant în găsirea de tratamente pentru cancer.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Marie Curie a dezvoltat metode de separare a radiului de reziduurile radioactive în cantități suficiente pentru a permite studierea acestuia și a-i folosi proprietățile terapeutice.

Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, Marie Curie a înfiinţat un centru de radiologie unde a ajutat medicii militari în tratarea soldaţilor răniţi sau bolnavi, potrivit nobelprize.org.

Amelia Earhart (1897 - 1937)

Amelia Earhart a fost singura femeie pilot care a stabilit numeroase recorduri de zbor.

Femei celebre care au schimbat lumea

În 1932, Amelia a devenit prima femeie (și a doua persoană după Charles Lindbergh) care a zburat singură peste Oceanul Atlantic.

A părăsit Newfoundland, Canada, pe 20 mai, într-un avion roșu Lockheed Vega 5B și a aterizat a doua zi pe un câmp de lângă Londonderry, Irlanda de Nord.

Mai târziu în acel an, Amelia a doborât un nou record: a devenit prima femeie care a zburat singură de-a lungul Statelor Unite. Ea a decolat din Los Angeles, pe coasta de vest a SUA, și a aterizat la Newark, New Jersey, coasta de est, după 19 ore de zbor.

De asemenea, în 1935, a devenit prima persoană care a zburat singură din Hawaii în SUA.

Pe 1 iunie 1937, Amelia Earhart a decolat din Oakland, California, pentru a face înconjurul lumii. Era însoțită de navigatorul Fred Noonan.

Cei doi au zburat la Miami, apoi până în America de Sud și de acolo peste Atlantic până în Africa. De acolo au zburat spre est până și India și apoi în Asia de Sud-Est.

Ultima dată, cei doi au fost văzuți pe 2 iulie pe insula Howland, când s-au oprit să alimenteze. După care, avionul a dispărut în circumstanțe necunoscute.

Epava avionului nu a fost descoperită niciodată și iar într-un final a fost declarată pierdută pe mare.

Dispariția lor rămâne unul dintre cele mai mari mistere nerezolvate ale secolului al XX-lea, potrivit history.com.

Ana Aslan (1897 - 1988)

Ana Aslan a fost medic român specialist în gerontologie, academician și director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie.

Ana Aslan a devenit cunoscută la nivel internațional pentru studiile sale privind efectul procainei asupra reglării sistemului nervos autonom.

După un studiu de trei ani, a dezvoltat un medicament (Gerovital H3) pe care l-a prescris pentru prevenirea îmbătrânirii.

În 1952, a fondat Institutul de Geriatrie din București, primul astfel de institut din lume. Institutul conținea trei unități: gerontologie clinică, biologică și socială.

Numeroși actori sau persoanalități importante călătoreau în România sau se întâlneau dr. Ana Aslan pentru a putea urma tratamentul cu Gerovital.

I-au avut ca pacienți pe: Nikita Hrușciov, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Charles de Gaulle, Tito, Mao Zedong, Regele Arabiei Saudite, Aristotel Onassis și mulți alții.

În 1970 a produs un medicament similar (Aslavital). Așa-numita terapie asiatică a devenit foarte populară și a fost folosită nu doar în România, ci și în multe alte țări europene, potrivit historia.ro.

Maica Tereza (1910 - 1997)

Maica Tereza a fost o călugăriță romano-catolică care și-a dedicat viața în slujba celor săraci, bolnavi și nevoiași.

Pe 7 octombrie 1950, Maica Tereza a primit permisiunea Vaticanului pentru a fonda ordinul „Misionarii Carității”, o congregația formată din femei care avea ca scop îngrijirea oamenilor săraci, în special celor din India.

Societatea „Misionarii Carității” s-a răspândit în toată lumea, inclusiv în fosta Uniune Sovietică și în țările Europei de Est.

Prin intermediul Societății, femeile ofereau ajutor oamenilor defavorizați din Asia, Africa și America Latină.

Munca Maicii Tereza a fost recunoscută și aclamată în întreaga lume și a primit o serie de premii și distincții.

În 1971, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace. De asemenea, în 1979 a primit Premiul Balzan și premiile Templeton și Magsaysay, potrivit nobelprize.org.

Margaret Thatcher (1925 - 2013)

Margaret Thatcher a fost prima femeie prim-ministru din Europa și singurul prim-ministru britanic din secolul al XX-lea care a câștigat trei mandate consecutive.

Margaret Thatcher a fost prim-ministru al Marii Britanii timp de aproape 12 ani, între 1979 și 1990.

Ea a accelerat evoluția economiei britanice, de la etatism la liberalism și datorită personalității a devenit cel mai renumit lider politic britanic după Winston Churchill.

În timpul mandatelor sale, a redus influența sindicatelor, a privatizat anumite industrii și a schimbat termenii dezbaterii publice.

Supranumită „Doamna de Fier”, ea s-a opus comunismului sovietic și a purtat un război pentru a menține controlul asupra Insulelor Falkland.

În cele din urmă, membrii partidului Conservator, din care făcea parte, au forțat-o să demisioneze în 1990, potrivit britannica.com.

Margaret Thatcher a murit în 2013, în urma unui atac cerebral. Fostul premier britanic avea 87 de ani. 

Jane Austen (1775 - 1817)

Jane Austen a fost una dintre cele mai cunoscut scriitoare din literatura mondială. Este autoarea a șase romane celebre în întreaga lume. Cel mai cunoscut roman este Pride and Prejudice, în care prezintă una dintre cele mai cunoscute povești de dragoste din literatură, cea dintre Elizabeth Bannet și Mr. Darcy.

Cunoscută ca regina comediei romantice, Jane Austen a definit un întreg gen literar cu observațiile sale sociale și inteligența perspicace.

Romanele ei sunt îndrăznețe, au o doză de umor și oferă o altă perspectivă asupra rolului pe care îl au femeile în societate.

De-a lungul timpului, poveștile sale au fost transformate în filme celebre care au primit numeroase nominalizări și premii, potrivit marieclaire.com.

Florence Nightingale (1820 - 1910)

Florence Nightingale, cunoscută sub numele de „Doamna cu lampă”, a fost o asistentă, reformatoare socială și statistician britanic, cunoscută ca fondatoarea a serviciului sanitar modern.

Femei celebre care au schimbat lumea

În 1860, a înființat Spitalul St. Thomas și Școala de Formare Nightingale pentru Asistente.

Eforturile ei de a reforma asistența medicală au influențat foarte mult calitatea îngrijirii medicale în secolele XIX și XX.

Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate corespunzător din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii, potrivit history.com.

Katherine Graham (1917 - 2001)

Katherine Graham a fost președintele consiliului de administrație al cunoscutei publicații The Washington Post.

„Să iubești ceea ce faci și să simți că contează, cum ar putea fi ceva mai distractiv?” a spus Katharine Graham. 

La vremea respectivă, datorită acțiunilor sale, ziarul a devenit cea mai importantă sursă de informare din Statele Unite, mai ales după ce a fost singurul director de publicație care și-a dat acordul pentru publicarea investigațiilor jurnalistice The Pentagon Papers și Watergate.

Cu toate că, în acea perioadă, alte publicații, printre care și New York Times au primit ordin judecătoresc să nu facă dezvăluiri despre scandalul politic, decizia lui Katherine de a publica The Pentagon Papers și ancheta Watergate i-au adus o reputație de jurnalistă curajoasă, corectă și temeinică care dorea să le ofere cititorilor acces la informații importante.

În 1998, Katharine Graham a câștigat Premiul Pulitzer pentru autobiografia sa, Personal History.

Povestea și acțiunile ei sunt un exemplu pentru toate femeile că orice este posibil, potrivit womenonthefall.org.

Frida Kahlo (1907 - 1954)

Frida Kahlo este considerată una dintre cele mai mari artiste din Mexic. Ea a devenit celebră după ce în urma unui accident de mașină a fost rănită grav, iar când și-a revenit a început să picteze portrete. 

Pe lângă cariera ei de pictoriță, Frida a fost implicată activ și în viața politică mexicană.  În timpul studenției s-a implicat în mai multe proiecte și s-a alăturat Ligii Tinerilor Comuniști și Partidului Comunist Mexican.

De asemenea, a fost una dintre puținele fete care s-a înscris la Preparatory National School și a devenit cunoscută pentru personalitatea ei jovială și dragostea pentru haine și bijuterii tradiționale, potrivit biography.com.

Coco Chanel (1883 - 1971)

Coco Chanel a fost o creatoare de modă franceză care a introdus stilul haute couture și a revoluționat industria de modă din secolul al XX-lea.

Designurile ei elegant și casual le-au inspirat pe femeile din modă să renunțe la hainele complicate și incomode, cum ar fi jupoanele și corsetele care erau predominante în secolul al XIX-lea.

Printre inovațiile ei clasice se numără costumul Chanel, poșeta matlasată, bijuteriile și „rochia neagră”.

În 1921, Coco Chanel a intrat pe piața parfumurilor cu teoria că mirosurile de flori și mosc nu sunt pe placul publicului.

A atras atenția publicului feminin atunci când a introdus parfumul Chanel no 5, care se diferenția atât prin miros, cât și prin denumire. La acea vreme, parfumurile aveau nume mult mai laborioase.

De asemenea, aspectul sticlei a șocat publicul. Parfumul „Chanel no 5” era într-o sticlă transparentă dreptunghiulară de cristal.

La scurt timp după introducerea pe piață, parfumul a devenit cel mai cumpărat din lume.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Detaliul ascuns din portretul regelui Charles și reginei Camilla aproape că a trecut neobservat. Ce reprezintă, de fapt
Detaliul ascuns din portretul regelui Charles și reginei Camilla aproape că a trecut neobservat. Ce reprezintă, de fapt

Regele Charles și regina Camilla au marcat un an de când se află pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii printr-o fotografie.  

Motivul real pentru care în fiecare cameră de hotel există o Biblie. De ce se pun bani printre pagini
Motivul real pentru care în fiecare cameră de hotel există o Biblie. De ce se pun bani printre pagini

Probabil că cel puțin o dată în viață v-ați întrebat atunci când v-ați cazat la un hotel de ce există în cameră o Biblie.

 

Lista secretelor longevității unui bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
Lista secretelor longevității unui bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina

La 110 ani, unul dintre cei mai în vârstă oameni din lume încă își conduce mașina zilnic.

Recomandări
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.