50 de ani de la Scandalul Watergate. Intrigile cu servicii secrete care au dus la demisia președintelui Nixon
Scandalul Watergate a avut loc acum jumătate de secol și a fost cea mai răsunătoare afacere de corupție, singura care a dus la înlăturarea unui președinte american.
Reportajele publicate de jurnaliştii Washington Post Bob Woodward şi Carl Bernstein au dus la demisia președintelui Richard Nixon.
Ziarul Washington Post și reporterii Bob Woodward și Carl Bernstein au primit premiul Pulitzer pentru ancheta desfășurată.
Denumirea Watergate provine de la numele hotelului în care s-a comis o spargere în scop de spionaj, a cărei investigare a fost punctul de pornire al scandalului. Pornind de la o ușă blocată cu bandă adezivă ca să nu se închidă, pe 17 iunie 1972, poliția a arestat mai multe persoane prinse în flagrant delict. Printre acestea, un angajat al CIA.
Ulterior, Mark Felt, cunoscut până în 2005 doar după pseudonimul „Deep Throat”, a fost sursa folosită de cei doi jurnaliști, care prin seria de articole l-au demascat pe Nixon.
Reportajele făcute de aceştia au dus la demisia preşedintelui.
Inițial, s-a crezut că Mark Felt a acționat în numele justiției și a interesului public, atunci când a contactat redacția The Washington Post. Însă, se pare că omul de la care a pornit celebrul scandal Watergate a acționat în interes propriu, relatează Daily Mail.
Numărul doi din FBI voia să devină numărul unu
Mai exact, în anii ’70, Mark Felt ocupa a doua funcție ca importanță în cadrul FBI, însă voia să devină șeful organizației. Cum nu a reușit, a mers la presă, arată sursa citată.
Felt a crezut că, dacă îl va face pe Nixon să creadă că în FBI există persoane care dezvăluie presei informații secrete, acestea vor fi concediate. Așa că “Deep Throat” i-a mințit în mod constant și pe Bob Woodward şi Carl Bernstein, spunându-le că un rival pe care voia să-l înlăture îl șantaja pe Nixon.
Identitatea persoanei care a furnizat informațiile secrete nu a fost cunoscută până în 2005, atunci când Woodward l-a demascat pe Felt. Sursa din scandalul Watergate a murit în 2008 și nu a ajuns niciodată în fruntea FBI.
Lăcomia, orgoliul și corupția din fruntea FBI
Însă, în anii ’70, “Deep Throat” a văzut în cei doi jurnalişti de la The Washington Post calea cea mai uşoară pentru a ajunge la conducerea FBI-ului, susţine istoricul Max Holland. Jurnalistul Woodward a avut încredere totală în sursa lui, pe care a considerat-o “sinceră”.
Însă, cu numai o lună înainte de izbucnirea scandalului Watergate, postul de şef al FBI devenise vacant pentru prima dată în 37 de ani, după moartea lui J. Edgar Hoover.
Cărțile erau făcute pentru că prietenul preşedintelui american Richard Nixon, Patrick Gray, să preia conducerea instituţiei. Aşa că Felt a încercat să pornească un scandal care să-l discrediteze pe acesta în ochii președintelui Nixon.
Istoricul Holland dezvăluie şi ca scenariul pus la cale de Felt părea să funcţioneze atunci când mai mulţi colegi ai numărului 2 din FBI au fost concediaţi sau retrogradaţi din funcţii.
Cum Gray era menținut în funcţie, Felt a devenit din ce în ce mai cinic şi le-a spus reporterilor că o echipă “de vigilență” de la Casa Albă intercepta convorbirile telefonice ale jurnaliştilor. Informația era falsă
“Deep Throat” le-a mai spus ziariştilor că Patrick Gray era menţinut în funcţie pentru că îl şantaja pe Nixon.
Richard Nixon a demisionat în 1974, ca urmate a scandalului Watergate.
Mark Felt a fost condamnat pentru că a folosit metode ilegale pentru a monitoriza grupări de stânga, însă a fost graţiat de președintele Ronald Regan.
Woodward şi Bernstein au scris o carte despre reportajele care au dus la demisia lui Nixon: „All the President’s Men”. Cartea a fost ecranizată în 1976, cu Dustin Hoffman şi Robert Redford în rolurile principale.