Coco Chanel: Viața celei mai cunoscute creatoare de modă din secolul XX

Coco Chanel portret
Getty

Pe 19 august 2022 se împlinesc 139 de ani de la nașterea creatoarei de modă Coco Chanel, cea mai influentă femeie din secolul al XX-lea.

Coco Chanel a revoluționat industria de modă la începutul secolulul XX prin creațiile sale simple, elegante, comode și pline de rafinament.

Cine a fost Coco Chanel

Gabrielle Bonheur Chanel s-a născut pe 19 august 1883 la Sarmur, în Franța, într-o familie cu venituri modeste.

Tatăl său Albert Chanel era vânzător ambulant de țesături, iar mama sa, Jean Devolle era croitoreasă.

Coco Chanel mai avea șase frați, iar după moartea mamei sale, tatăl a hotărât să-i ducă la orfelinatul bisericii catolice Abbaye d'Aubazine pentru că nu avea posibilități să-i crească.

Cât timp a stat la orfelinat, Coco Chanel și-a descoperit pasiunea pentru modă, fiind impresionată de vestimentația simplă a călugărițelor, care avea să o inspire pentru crearea hainelor sale.

După șase ani petrecuți la orfelinat, Gabrielle Chanel a plecat și a început să cânte la cabaret, unde a primit porecla de Coco.

Coco Chanel, primii pași în modă

În 1904, pe când avea 25 de ani, Coco Chanel a întâlnit un bărbat influent, care i-a schimbat viața.

Etienne Balsan era baron și moștenitor al unei dinastii din industria textilă.

Coco Chanel a devenit amanta baronului și s-a mutat în castelul acestuia, Royallieu lângă Compiegne, unde a petrecut următorii trei ani de zile.

Cât timp a locuit la castel, Coco Chanel a creat pălării care au fost apreciate de aristocrația franceză, iar ulterior, aceasta ocupație s-a transformat într-o mică afacere.

În 1909, Coco Chanel a deschis un magazin la parterul apartamentelor pe care baronul Balsan le deținea în Paris.

În 1913 Coco Chanel a deschis un alt magazin „la Deauville”, iar în 1915 a deschis unul la Biarritz în Franța.

În magazinul „la Deauville” se regăseau și articole confecționate din tricot sau jerseu, care s-au bucurat de un real succes.

Printre primele creații care au cucerit publicul feminin menționăm o rochie croită dintr-un vechi jerseu.

Mai târziu, Coco Chanel a declarat că succesul ei în industria modei se datorează acelui vechi jerseu pe care îl purta când îi era frig, potrivit biography.com.

Istoria parfumului „Chanel no 5”

În 1921, Coco Chanel a intrat pe piața parfumurilor cu teoria că mirosurile de flori și mosc nu sunt pe placul publicului.

La cererea creatoarei, chimistul Ernest Beaux a preparat o esență pe bază de aldehide și zahăr fermentat cu care Coco Chanel a dat lovitura reușind să atraga atenția publicului feminin.

Parfumurile se găseau în sticluțe numerotate de la 1 la 5 și de la 20 la 24, dar stilista a ales parfumul numărul 5 și l-a denumit „Chanel no 5”, o raritate, pentru că până atunci, parfumurile aveau alte denumiri.

De asemenea, aspectul sticlei a șocat publicul. Parfumul „Chanel no 5” era într-o sticlă transparentă dreptunghiulară de cristal.

La scurt timp după introducerea pe piață, parfumul a devenit cel mai cumpărat din lume.

Printre alte parfumuri create de Coco Chanel menționăm: „Cuire de Russie”, „Gardenia” și „Chanel no 22”.

Coco Chanel, colecția de accesorii

În 1929, Coco Chanel a dezvoltat o colecție de accesorii care cuprindea pantofi, bijuterii, genți, eșarfe și curele.

Coco Chanel s-a remarcat prin bijuteriile frapante care completau perfect rochiile oferind un aspect minimalist.

Atelierul din Rue Cambon 21 deschis de Coco Chanel a devenit locul preferat al doamnelor care doreau ținute și accesorii de efect.

Creațiile lui Coco Chanel pe scena teatrelor

Coco Chanel a creat costume pentru artiștii din piesele de teatru.

Printre cele mai cunoscute piese în care artiștii au purtat costumele croite de Coco Chane amintim „Le train blue" de Darius Milhaud și „Apollon Musagète" de Igor Stravinski.

Linie de bijuterii cu diamante

În 1932, în colaborare cu contele Etienne de Beaumont și cu ducele Fulco de Ventura, Coco Chanel a lansat o linie de bijuteri din diamante.

Din momentul în care le-a scos pe piață, Coco Chanel a atins apogeul notorietății sale.

În atelierele sale de modă lucrau 4.000 de oameni, iar articolele sale vestimentare ajungeau la 28 de mii de modele pe an.

În perioada 1914-1918, privațiunile generate de război le-a făcut pe femei să să orienteze spre haine mult mai simple, ceea ce a ajutat la succesul lui Coco Chanel.

Femeile erau bucuroase că puteau să poarte rochii fără corset și articole mai lejere, potrivite pentru activitățile pe care le desfășurau pe timp de război.

Stilul Coco Chanel

Stilul Coco Chanel a fost adesea asociat cu mișcarea modernă, deoarece cuprindea haine în care femeile se simțeau libere și confortabile, renunțând la ideea de corsete si rochii grele.

„Luxul trebuie să fie confortabil, atfel nu mai este lux”, declara celebra creatoare de modă. 

Costumul Coco Chanel

Printre ținutele cu care Coco Chanel a cucerit inimile franțuzoaicelor menționăm un costum compus dintr-o fustă până la genunchi și un sacou completat cu un șirag de perle.

O creație importantă a fost și ”micuța rochie neagră” (little black dress) de lungime medie, care putea fi purtat atât la evenimente de zi, cât și la cele de seară.

Persoane celebre îmbrăcate de Coco Chanel

Coco Chanel a creat ținute pentru Jean Cocteau sau Pablo Picasso

În 1931, la rugămintea producătorului Samuel Goldwyn, Coco Chanel a creat articole vestimentare pentru starurile de la Hollywood.

În 1954, la vârsta de 71 de ani, Coco Chanel a lansat o poșetă din piele care avea un lanț auriu care putea fi purtată pe umăr, fapt care le oferea din nou libertate doamnelor.

Doi ani mai târziu, Coco Chanel a lansat un model de pantofi în două nuanțe, care aveau vârful mai închis și ofereau un efect deosebit.

Moartea lui Coco Chanel

Coco Chanel a murit pe 10 ianuarie în 1971 în apartamentul său de la Hotelul Ritz.

După 10 ani de la moartea sa, Karl Lagerfeld a devenit director artistic al Casei Chanel și designer al colecțiilor haute-couture, pret-a-porter şi de accesorii.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Țara unde poștașii poartă pantaloni scurți iarna și primesc bani în plus pentru asta: „Pielea este impermeabilă”
Țara unde poștașii poartă pantaloni scurți iarna și primesc bani în plus pentru asta: „Pielea este impermeabilă”

Poștașii din Marea Britanie poartă mereu pantaloni scurți la muncă, indiferent de vreme și există o explicație pentru asta.

Cămara de iarnă - ce să pregătești pe ultima sută de metri. Cum să te asiguri că ai tot ce trebuie
Cămara de iarnă - ce să pregătești pe ultima sută de metri. Cum să te asiguri că ai tot ce trebuie

În pragul iernii, gospodinele fac inventarul cămării și a alimentelor pregătite pentru sezonul rece. Află cum să îți pregătești cămara înainte de venirea iernii, astfel încât să nu îți lipsească nimic pe perioada anotimpului geros.

Pretindea că este miliardar și păcălea femei cunoscute pe internet să îi dea 100.000 de lire sterline. Cum a fost prins
Pretindea că este miliardar și păcălea femei cunoscute pe internet să îi dea 100.000 de lire sterline. Cum a fost prins

Un bărbat în vârstă de 65 de ani a fost condamnat la 11 ani de închisoare după ce a înșelat 10 femei, de la care a obținut aproximativ de 100.000 de lire sterline.

Recomandări
Despre a fi primar, cu Iulia Stănilă, din Șpring-Alba: Să lucrezi pe jumătate din fostul salariu ca să dezvolți o comunitate
Despre a fi primar, cu Iulia Stănilă, din Șpring-Alba: Să lucrezi pe jumătate din fostul salariu ca să dezvolți o comunitate

A lăsat Capitala și un salariu bun pentru a-și scoate satul din noroaie. Este povestea Iuliei Stănilă, unul dintre cei mai tineri primari din România.

Alex Radu, finanțistul din Londra, școlit la Harvard, care vrea să treacă pe lista de succese proiectul „România”
Alex Radu, finanțistul din Londra, școlit la Harvard, care vrea să treacă pe lista de succese proiectul „România”

Alex Radu a fost admis la cele mai bune universități din lume. A fost selectat să lucreze pentru cele mai mari instituții financiare din Statele Unite și Marea Britanie și să administreze fonduri de investiții de miliarde.

LIVE. Parada militară de 1 Decembrie 2023, din București – program, participanți și restricții de trafic
LIVE. Parada militară de 1 Decembrie 2023, din București – program, participanți și restricții de trafic

Parada militară de 1 Decembrie din Capitală este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului. Mii de oamenii, de la adulți la copii și tineri, se adună în zona Arcului de Triumf pentru a urmări soldații și aparatura militară de la paradă.