Alimentele eficiente care oferă sațietate maximă și aport caloric redus
Your browser doesn't support HTML5 video.
Senzația de sațietate apare la două categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat.
La cealaltă extremă sunt alimentele cu volumic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, grăsimi, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, există riscul să ne îngrășăm.
Iată care sunt alimentele eficiente când vorbim de sațietate maximă și aport caloric redus: Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 de calorii. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore, iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor.
Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.Peștele, în general, și peștele gras, în special, intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus, avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut.
Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta, conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește.
Cât de important este desertul?Deși conțin peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă dacă vreți să umpleți stomacul repede.
Meniul nostru sățios trebuie să conțină și un desert. Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate.
Credeați că am uitat de gustări? Ei bine, avem soluții și pentru asta. Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit. Iar dacă preferați gustul sărat, porumbul expandat cu aer este prietenul vostru, adică popcorn și pufuleți. Fericiți și cu burta plină, ce v-ați dori mai mult?!
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente , doctor de bine , mihaela bilic , satietate , calorii
Dată publicare: 20-02-2022 10:34