Elena Lasconi anunță că nu se retrage din cursă: „Voi ajunge în turul 2 și voi câștiga prezidențialele”
Știrile ProTV continuă seria de interviuri cu candidații la cea mai înaltă funcție în stat. În această seară, invitatul Andreei Esca la Știrile ProTV a fost Elena Lasconi, candidata USR la cea mai înaltă funcție în stat.
În turul I al alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut Lasconi a obținut circa 1,77 milioane de voturi, clasându-se pe poziția a doua, respectiv s-a calificat în turul II ale prezidențialelor.
Campania electorală a alegerilor pentru cea mai înaltă funcție în stat începe vineri, 4 aprilie.
Până acum, în platoul Știrile PRO TV au mai fost invitați Crin Antonescu, candidat comun al PSD-PNL-UDMR și al grupului minorităților naționale (interviul aici), Nicușor Dan, independent (interviul aici) și Victor Ponta, fost premier și membru PSD și candidat independent la alegerile prezidențiale (interviul aici).
Andreea Esca: Avem o cursă electorală complet diferită, ar spune, față de anul trecut. În zona pro-europeană împarți scena cu Crin Antonescu și cu Nicușor Dan, în zona suveranistă sunt și acolo câteva personaje, alte personaje. Crezi că ai mai multe sau mai puține șanse decât ai avut?
Elena Lasconi: Cred că șansele mi le dau oamenii. Și eu am fost mereu printre oameni în ultimele săptămâni am vorbit cu mii de oameni din țară și m-am dus să-i privesc în ochi și mai mult am vrut să discut cu cei care l-au votat pe Georgescu sau intenționau să-l voteze pe Georgescu, pentru că mi se pare că e un moment în care e mai important ca oricând să comunicăm, pentru că nu există noi și ei. Cred că toți iubim România și cred că e un concurs din ăsta de fals patriotism de multă vreme în pe care îl urmărim și pe rețelele sociale și în media.
Deci te gândești serios la voturile celor care au votat cu Georgescu?
Nu, mă gândesc la voturile oamenilor, mă gândesc la voturile românilor care sunt nemulțumiți și vor să li se facă dreptate. Mă gândesc la voturile femeilor care în sfârșit poate să fie reprezentate de o femeie care luptă pentru ele. Mă gândesc la voturile studenților. Mă gândesc la voturile tuturor românilor, inclusiv a celor care în momentul ăsta de-abia trăiesc de pe o zi pe alta cu o pensie de 1.200 lei, pentru că toată viața lor au lucrat în CAP. Și cam ăsta este nivelul și cu siguranță bănuiesc că vrei să iei și din voturile alegătorilor pro-europeni.
De ce crezi că ești mai bună decât Nicușor Dan sau decât Crin Antonescu?
Decât Crin Antonescu am un răspuns foarte scurt. Aș putea să dau chiar două. Este în ultimii 10 ani, omul ăsta nu a făcut nimic. A fost întreținut de soție atunci când a fost la butoane. Mai exact, în 2012, a vrut să dea o lovitură de stat și să calce în picioare instituțiile statului împreună cu prietenul lui Ponta. De ce sunt mai bună ca Nicușor Dan? Pentru că sunt determinată și hotărâtă. Pentru că sunt empatică. Pentru că atunci când mă uit în mă uit în ochii oamenilor când comunic cu ei. Pentru că pentru mine sunt mai importanți oamenii decât clădirile. Pentru că am multe experiențe de viață care mă diferențiază de toți candidații, nu doar de Nicușor, în sensul că am trecut prin greutățile pe care le au majoritate a oamenilor, cu credite, cu facturi pe care le-am plătit cu greu și așa mai departe.
Dar ca în anvergură politică, ți se pare că sunt mai buni?
Mi se pare că investesc foarte mulți bani în campania electorală și cred că ar trebui ca autoritățile să fie pe cu ochii pe fiecare candidat, inclusiv pe cei care nu apar în preferințele publicului în sondaje. Pentru că am văzut un candidat anul trecut care nu avea practic nicio șansă. Avea un 1% ceva de genul ăsta. A intrat în turul al 2-lea adică, cum ar spune americanii, follow the money.
Pentru că vorbești de sondaje, o să-ți spun că cel mai recent sondaj dat astăzi publicități spune că ai primi 4,3% din voturi. Dacă înainte de alegeri sondajele vor arăta aceleași cifre, te gândești să te retragi din cursă?
Nu, chiar voiam să începi cu asta, că nu, nu mă retrag. Și nu știu pe cine încurc dacă am doar 4, nu știu cât la 100. Mi se pare că îi încurc tare de tot, pentru că nu aud doar din partea zonei asta cu Nicușor Dan, aud și din partea lui Ciolacu. Eu cred că fac bine ce fac în campania asta și așa cum s-au speriat de mine anul trecut și au pus presiune pe mine, mai ales între turul unu și turul doi, eu cred că până la urmă românii votează.
Chiar USR, după semnalele trimise până acum, este divizat între cei care ar fi vrut să te retragi și să îl susțină pe Nicușor Dan și cei care te susțin. Aș vrea să știu dacă nu intri în turul doi, te retragi de la șefia partidului?
Nu, pentru că eu o să intru în turul doi și o să câștig prezidențiale. Dar, să presupunem, merg pe scenariu negativ, pe care eu niciodată nu l-am urmat, pentru că în viața mea întotdeauna când am intrat într-o competiție, am intrat ca să câștig, nu să pierd. Dacă s-ar întâmpla lucrul ăsta, nu, pentru că eu pot să construiesc și m-aș bucura dacă și domnul Bolojan ar înțelege asta, pentru că eu când am văzut prima dată anul trecut, după anularea alegerilor, i-am spus că ar trebui să facem o construcție de dreapta, să consolidăm dreapta, pentru că PNL s-a uzat foarte mult în această coaliție contra naturii de două ori cu PSD-ul și cred că am putea să facem o construcție solidă și credibilă de dreapta. Dar asta ar însemna că ar trebui să cadă și niște capete.
Ai vorbit mai devreme despre coaliție și ai anunțat că după alegeri, USR va depune o moțiune de cenzură pentru a da jos Guvernul Ciolacu. Ce urmează după? Te gândești că veți intra la guvernare cu actuala coaliție pe care veți încerca să o învingeți în Parlament cu ajutorul suveraniștilor?
Nu știu exact. Nu mi-am făcut scenarii și încă n-am avut discuții cu partidele, dar eu cred că este important să scăpăm de Ciolacu, nu-i așa? Vrem să scăpăm de Ciolacu pentru că ne ia pe toți de proști în că, din momentul în care a apărut informația potrivit căreia a fost de două ori cu Nordis, cu jetul privat, te miri pe unde. El crede că toți oamenii sunt proști. Că pentru toți cei care și-au cumpărat bilete de avion, eu cred că toată lumea le-a cumpărat de pe telefon sau de pe calculator. El spune că s-a dus cu cardul, a scos de la bancomat nu știu câte zeci de mii de lei, după care s-a dus la caserie la Nordis să plătească. Pe bune? Chiar suntem proști cu toții? Deci de el trebuie să ne scăpăm clar.
Din punct de vedere economic avem un deficit bugetar uriaș și suntem la limită de deveni o țară nerecomandată investițiilor și investitorilor. În acest context, ce măsuri ai susține? Austeritate cu tăieri de personal și cheltuieli de la stat sau cu taxe mai mari pentru populație?
Austeritate. Până acum, doar populația a suportat dezmățul pe care l-a făcut guvernul. Nimeni nu i-a întrebat pe români că le-au crescut taxele pe muncă, nimeni nu i-a întrebat pe antreprenori când le-au crescut taxele austeritate. Și tocmai de aceea alegerea mea a fost Ilie Bolojan. A fost primul politician care am vorbit despre premier, Ilie Bolojan, pentru că am încredere că ar face lucrul acesta. Acum este la modă să vorbești despre Ilie Bolojan, dar eu am văzut potențialul și știu ce a făcut la Oradea. E un om care are o experiență de zeci de ani în administrație, îl respect, am furat meserie de la el într-un fel și am încredere în el.
Pe de altă parte, dacă până la urmă PSD are cel mai mare număr de voturi și va cere premierul, cine ar putea să fie acest premier din PSD?
Niciodată eu nu voi nominaliza sau nu voi susține un premier din partea PSD.
Și dacă vei fi obligată?
Nu voi fi obligată, pentru că matematica nu mai ține în zilele astea. Dacă ne gândim bine, în urmă cu 3 ani sau mai bine, 3,5 ani, când în urmă cu 3 ani, când a început războiul din Ucraina și iarăși au făcut USL doi - PSD + PNL = Love, Alianța contra naturii, cum îi spun eu. Ei spuneau atunci că au făcut asta ca o scuză pentru stabilitate și n-au fost în stare atâția ani să schimbe un articolaș într-o lege ca noi să doborâm dronele care intră în spațiu aerian al României. Deci, avem o situație critică, cu o grămadă de de declarații controversate din partea Washington-ului, cu războiul la graniță, cu războiul din Ucraina. Eu cred că acum, mai mult ca oricând, noi avem nevoie de un premier competent. Nu mă interesează un premier pe care găsește un premier competent din PSD, nu îmi aduc aminte să fi fost vreunul și nu am în minte niciun pesedist în suflet. Cu atât mai mult nu, pentru că felul în care au condus acești oameni țară m-a determinat pe mine să plec din presă și să mă apuc să fac politică și să schimbi lucrurile la firul ierbii.
I-ai scris o scrisoare lui Donald Trump după anularea alegerilor. Ți-a răspuns?
Nu, și cred că vremea scrisorilor a trecut. Atunci părea o strategie pertinentă, mie îmi pare rău de ea. Atunci părea o strategie pertinentă. Să ridice piatra cine nu a greșit în viața asta.
Ți se pare că a fost greșeală că i-ai scris?
O să vedem peste câțiva ani. Dar îmi cer scuze pentru că văd că prea mult s-a inflamat toată treaba cu scrisoarea. Dar cine putea să-și imagineze în decembrie să-mi spună mie cine putea să-și imagineze că Donald Trump o să vină cu astfel de declarații pe care le-am auzit și care ne-au dat spaime?
Ieri, la Focșani, ai declarat că după decizia de suspendare a procesului de ridicare a vizelor, dacă ai fi fost președinte, tu l-ai fi sunat pe Donald Trump să-i spui stai liniștit, că oricum românii nu vor să vină, nu vor să vină în America, în general. Cum te-ai raporta la această relație cu administrația Trump, ca președinte al României?
În primul rând, ar trebui să ai o relație interumană cu ceilalți lideri. Țările nu au sentimente, țările au interese. Eu văd că lui Donald Trump îi place tranzacționarea. Să nu uite că avem interese comune în Statele Unite și avem un parteneriat strategic între noi și Statele Unite ale Americii. Pe el îl interesează Deveselu, nu cred că nu-l interesează și atunci i-aș aminti și de războaiele în care a fost implicate Statele Unite și unde au murit 30 de români și câteva sute au fost răniți și câteva zeci schilodiți și în cărucior. I-aș aminti lucrul acesta. Românii sunt interesați să meargă în vacanțe sau să meargă în perioada în care se fac tot felul de reduceri, să facă cumpărături din Statele Unite și aleg calea aerului, iar pe calea aerului controalele sunt la sânge. Cred că știi foarte bine, pentru că ai fost în Statele Unite, te amprentează. Am stat o oră jumate să îmi dea peste cap o singură valiză am avut cu care am intrat în Statele Unite. Da, aș spune lucrul acesta și nu cred că are ceva personal cu România. Eu cred că verifică toate deciziile care au fost luate de Biden și încearcă să se țină de cuvânt cu promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală.
Sursa: Pro TV
Etichete: stirile protv, andreea esca, elena lasconi,
Dată publicare:
31-03-2025 19:08