Situație fără precedent după alegeri. Un partid nu poate primi toate mandatele obținute pentru că nu a avut destui candidați
Deputatul USR, Claudiu Năsui, a anunțat, luni dimineață, că a apărut o situație fără precedent la redistribuirea mandatelor de senator după alegerile parlamentare, deoarece Partidul Oamenilor Tineri (POT) nu a depus liste în două județe.
„Fiți atenți aici ce încurcătură. Pe baza rezultatelor parțiale (99% din secțiile de vot) POT ar trebui să primească 7 mandate de senator la redistribuire. Pot primi 5 mandate, restul de două mandate ar trebui să le primească unde mai e loc. Adică unde nu au fost alocate deja toate mandatele de senator la celelalte partide”, a scris, pe Facebook, Claudiu Năsui.
„Singurele județe unde se pot aloca aceste mandate sunt Giurgiu și Ialomița. Dar ce să vezi că POT nu a depus deloc listă la Giurgiu și Ialomița. Alte partide nu pot primi mandatele pentru că au deja alocările pline”, a mai spus deputatul USR.
Alegeri 2024
14:29
Deputatul USR Claudiu Năsui, despre noul partid POT: ”Fiţi atenţi aici ce încurcătură. Niciodată nu a fost un astfel de caz”
14:14
LIVE TEXT | Rezultatele BEC la alegerile parlamentare 2024: PSD este pe primul loc, urmat de AUR. 99% din voturi numărate
14:08
Bătălia electorală pentru Parlament, sub lupa presei occidentale. FT: „Partenerii României sunt îngrijorați”
14:04
Georgescu vs. Lasconi. Concluzia la care a ajuns AEP după renumărarea voturilor: „Nu există diferenţe semnificative”
„Legea nu prevede nimic în acest caz total improbabil. De azi dimineață ne uităm pe deciziile de interpretare ale BEC. Niciodată nu a fost un astfel de caz. Nimeni nu știe cum se soluționează o astfel de speță. Menționez că astea ar fi rezultatele după 99% din secțiile de vot. S-ar putea să mai fie schimbări până la 100%, dar e din ce în ce mai puțin probabil”, a adăugat Claudiu Năsui.
Conform Biroului Eelectoral Central, după numărarea a 99,99% dintre procesele verbale ale secțiilor de vot, Partidul Oamenilor Tineri a obținut 587.639 de voturi, adică un procent de 6,36%.
Cum se distribuie mandatele pentru Senat și Camera Deputaților
Mandatele rămase neocupate în urma alegerilor (voturi primite de partidele și alianțele politice care nu trec pragul electoral) sunt redistribuite la partidele care au reușit să intre în Parlament, conform Europa Liberă.
Calculele se fac în funcție de așa numitul coeficient electoral – numărul total de voturi valabil exprimate într-o circumscripție, împărțit la numărul de mandate atribuite acelei circumscripții.
►Atribuirea mandatelor de bază: În prima etapă, mandatele se alocă în circumscripții (județe și municipiul București) pe baza coeficientului electoral. Fiecare partid care a trecut pragul electoral obține un număr de mandate proporțional cu voturile primite.
►Redistribuirea la nivel național: După atribuirea mandatelor în circumscripții, există de obicei mandate rămase nealocate. Aceste mandate sunt redistribuite la nivel național între partidele și alianțele care au trecut pragul electoral. Redistribuirea se face printr-un sistem proporțional care ia în considerare voturile obținute de fiecare partid la nivel național, pentru a asigura reprezentarea proporțională.
►Algoritmul de redistribuire: În redistribuire se utilizează o formulă matematică care generează un set de „cote” fiecărui partid. Mandatele rămase se alocă pe baza acestor cote - partidele care au cele mai mari valori ale cotelor obțin cele mai multe mandate - până la epuizarea locurilor.
►Alocarea mandatelor rămase: Mandatele redistribuite sunt atribuite candidaților de pe listele partidelor respective în funcție de ordinea de pe listă și de circumscripția unde aceștia au candidat, pentru a menține echilibrul regional al reprezentării.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Claudiu Nasui, alegeri parlamentare, Partidul Oamenilor Tineri,
Dată publicare:
02-12-2024 11:58