"100 de ani în 100 de zile". 1998 - România este zguduită de scandaluri de corupție la nivel înalt

Dată publicare: 11-11-2018 07:55
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Continuăm campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1998.

Este un an umbrit de criza politico-economică, de corupție la nivel înalt și de contrabandă. Iese la iveală operațiunea "Țigareta doi", iar pe plan extern începe conflictul din Kosovo.

1998 este un an de criză politico-economică, dublată de scandaluri de corupţie la nivel înalt, pe fondul unui uriaş fenomen de contrabandă şi evaziune fiscală.

Alianţa aflată la putere - Convenţia Democratică, începe să se destrame. Partidul Democrat dă primele semne de rupere a înţelegerii. În luna martie, premierul Victor Ciorbea îşi dă demisia.

O lună mai târziu, Radu Vasile e desemnat prim-ministru. Leul se prăbuşeşte, iar ţara intra într-o spirală a scumpirilor.

Contrabanda ia amploare, în România capătă proporţii uluitoare în special fenomenul contrabandei cu ţigări, aduse cu avionul. Operaţiunea Ţigareta II intră în atenţia anchetatorilor. În scandal se face cunoscut colonelul SPP Gheorghe Truțulescu, reţinut şi condamnat ulterior.

Legislaţia se schimbă în domeniul financiar, este eliminată condiţia de a prezenta paşaportul la cumpărarea de valută.

Pe plan extern, începe conflictul din Kosovo, un preambul la războiul care a urmat un an mai târziu. Sârbii şi albanezii din provincie stăteau pe un butoi cu pulbere. Pe plan internaţional se vorbea despre criza din Balcani.

Un an mai târziu, NATO ataca Yugoslavia. România e stat aspirant la Alianţă, aşa că deschide spaţiul aerian pentru avioanele americanilor, în timp ce, la sol, va asigura tabere pentru refugiaţi, în vestul ţării.

Mai multe imagini impresionante găsiţi

AICI SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO