”100 de ani în 100 de zile”. 2013 - Românii încep să protesteze împotriva clasei politice


Ultimul update: Luni 26 Noiembrie 2018 09:26
Data publicarii: Luni 26 Noiembrie 2018 07:53
Categorie: 100 de ani de Romania

Continuăm campania Ştirilor Pro TV ”100 de ani în 100 de zile” cu anul 2013. Este anul în care românii încep să înveţe că prin proteste pot spune nu clasei politice din ţară şi se ţine cont de voinţa lor.

Opinia publică e zguduită în octombrie de scandalul câinilor maidanezi, după ce un copilaş e sfâşiat de câini, în Bucureşti. În Uniunea Europeană izbucneşte scandalul cărnii de cal, în care abatoarele româneşti au fost învinuite că încearcă să înşele consumatorii europeni.

Pe plan extern are loc criza ostaticilor din Algeria, iar războiul din Siria culminează cu atacul cu gaz sarin împotriva populaţiei.

2013 este un an marcat de dezvoltare economică în România. Dar este şi anul în care românii încep să înveţe că prin proteste pot spune nu clasei politice din ţară şi se ţine cont de voinţa lor.

La fel ca în 2012, oamenii ies din nou la proteste şi dau câteva mari bătălii: Roşia Montană, scandalul gazelor de la Pungeşti, imunitatea parlamentarilor, clădirile de patrimoniu din Bucureşti. Unii au ieşit în stradă şi pentru a cere eliberarea lui Gigi Becali, arestat şi ulterior condamnat.

Opinia publică e zguduită în octombrie de scandalul câinilor maidanezi, după ce un copilaş e sfâşiat de câini, în Bucureşti. În paralel cu ancheta procurorilor, care s-a lăsat ulterior cu condamnări fără executare şi cu Sorin Oprescu la conducerea capitalei, urmează operaţiuni masive pentru adunarea şi eutanasierea animalelor fără stăpân din oraş. Acţiunile sunt urmate de proteste masive, pro şi contra intervenţiei primăriei.

INS şi Oficiul de Statistică European anunţa o creştere economică de 3,5% pentru ţara noastră. România devine oficial ţara europeană cu cea mai mare creştere economică din UE pentru acest an.

Salariul minim pe economie a crescut în două etape, la 750 de lei de la 1 februarie şi la 800 de lei de la 1 iulie. Iar România încheie anul cu cea mai mică inflaţie din 1990 până atunci: 1,55%.

În Uniunea Europeană izbucneşte scandalul cărnii de cal, în care abatoarele româneşti au fost învinuite că încearcă să înşele consumatorii europeni. Industria agro-alimentară românească este discreditată.

Are loc criza ostaticilor din Algeria. Printre cele câteva sute de oameni luaţi ostatici de militanţii Al Qaida sunt şi cetăţeni români. Doi sunt ucişi de terorişti, alți trei sunt salvaţi.

Războiul civil din Siria a devenit din ce în ce mai înverşunat şi în august a culminat cu atacul cu gaz sarin, împotriva populaţiei.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22