”100 de ani în 100 de zile”. 2014 - Anul în care Klaus Iohannis devine președintele României

Dată publicare: 27-11-2018 07:57
Dată actualizare: 27-11-2018 09:43


Continuăm campania Ştirilor Pro TV ”100 de ani în 100 de zile” cu anul 2014. Este un an marcat de condamnări şi un uriaş dosar de corupţie.

Klaus Iohannis devinde preşedintele României. Adrian Năstase e condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian, iar omul de afaceri Dan Voiculescu e condamnat la 10 ani închisoare pentru o privatizarea frauduloasă.

În munţii Apuseni se prăbuşeşte un avion, iar pilotul Adrian Iovan şi o studentă la medicină îşi pierd viaţa.

2014 este marcat de condamnări şi de un uriaş dosar de corupţie, cu acuzaţii la adresa mai multor miniştri şi foşti miniştri. Iar alianţa USL se destramă, PNL iese din parteneriatul cu PSD şi cere demisia premierului Victor Ponta.

Au loc alegeri pentru funcţia de preşedinte al României. Câştigă Klaus Iohannis, în faţa lui Victor Ponta. Votarea e marcată de un scandal, pe fondul imposibilităţii de a vota, cu care se confrunta mulţi români din diaspora.

Celebrul dosar „Microsoft" intră pe rolul instanţelor. DNA cere declanșarea procedurilor pentru urmărirea penală a 10 foști miniștri pentru presupuse fapte de corupție privind mai multe contracte de licenţe Microsoft pentru școli şi instituţii, în valoare de sute de milioane de euro.

Iar fostul Premier Adrian Năstase şi soţia sa, sunt condamnaţi la câte 4, respectiv 3 ani, cu executare, în dosarul Zambaccian, şi plata unor daune de peste 700 de mii de euro.

Are loc un accident aviatic în Munţii Apuseni. S-a prăbuşit un avion care transporta o echipă de cinci cadre medicale de la Bucureşti la Oradea.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă la medicină au murit. Ministrul de interne îşi dă demisia după ce autorităţile din subordine au gestionat prost acţiunile de căutare.

O furtună de zăpadă înghite România de sud. Dă peste cap traficul pe principalele drumuri naționale şi ucide 13 persoane. Pentru prima dată în istoria meteorologiei românești, autoritățile stabilesc codul roșu pentru viscol și decretează starea de alertă în trei județe.

Au loc condamnări în dosarul transferurilor din fotbal. Fostul internaţional Gică Popescu şi alte 7 persoane sunt condamnate pentru spălare de bani şi evaziune fiscală.

În mai au loc alegeri europarlamentare. Uniunea PSD-PC-UNPR obţine 37.4% din voturi.

Omul de afaceri Dan Voiculescu e condamnat la 10 ani închisoare, pentru privatizarea frauduloasă a Institutului pentru Resurse Alimentare.

Rusia anexează Peninsula Crimeea. Ulterior, ţările membre G8 suspendă Rusia. Parlamentul Consiliului Europei sistează dreptul de vor al Rusiei.

Au loc confruntări militare în Ucraina, iar Republica Donetk îşi proclama independența faţă de restul ţării.

Ştefan Hell, fizician cu origini române, primeşte premiul Nobel pentru cercetare.

Un avion al Malayesian Airlines se prăbuşeşte în Ucraina, toate cele 298 de persoane de la bord sunt ucise în accident. Iar statele Unite ale Americii şi alte state arabe partenere încep atacurile aeriene asupra Siriei.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO