"100 de ani în 100 de zile". 2012: Cinci români comit ”jaful secolului” în artă, în Olanda

×
Codul embed a fost copiat

Continuăm campania Știrilor PROTV, 100 de ani în 100 de zile cu anul 2012. Este anul celui mai mare război politic de după Revoluție, când opoziția trece la guvernarea înainte de alegerile parlamentare, odată cu instalarea guvernului Ponta.

Însă aceeași opoziție nu reușește să îl demită prin referendum pe președintele Traian Băsescu. Grecia întră într-o criză economică profundă, iar Facebook este cotată la bursa din New York.

2012 e anul suspendării președintelui. A fost anul celui mai mare război politic de după Revoluție: opoziția a obținut guvernarea înainte de parlamentare. Uniunea Social Liberală a folosit declinul popularității lui Traian Băsescu și a devenit construcția cu cea mai mare forță politică de după 1990.

Pe 6 februarie Emil Boc demisionează, iar ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, devine premier interimar. Dar președintele Băsescu îl desemnează premier pe Mihai Răzvan Ungureanu, șeful SIE de la acea vreme. Cabinetul Ungureanu este învestit în Parlament, USL nu participa la vot.

În țară încep proteste orientate împotriva președintelui Traian Băsescu și a premierului Emil Boc. Sunt înregistrate confruntări violente între unii dintre protestatari și forțele de ordine. Pe 7 mai este instalat Guvernului Ponta I, cu sprijinul parlamentar al UNPR și al deputaților minorităților naționale.

Citește și
centenar 2010
"100 de ani în 100 de zile". 2010: Pensiile și salariile bugetarilor au fost tăiate

Președintele țării, Traian Băsescu, este suspendat, iar pe 29 iulie are loc referendumul pentru demiterea sa. Se prezintă 46% (8,4 milioane) din alegătorii înscriși în listele electorale permanente. 87,5 % dintre voturi sunt pentru demitere, în timp ce 11,1 % optează pentru menținerea sa în funcție. Curtea Constituțională a decis că referendumul nu poate fi validat, președintele revine în funcție.

În România au loc alegeri paramentare. 9 decembrie - Alianța USL obține 58% din voturi la Camera Deputaților, 60% la Senat. România e acoperită de zăpezi. Mai multe zone din țară sunt sub asediul nămeților, localități sunt izolate, oameni sinistrați.

În același an, fostul premier, Adrian Năstase, este condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calității", sentința fiind definitivă. Seara, presa prezintă informații potrivit cărora Năstase a incearcat să se sinucidă cu un revolver, la reședința sa.

În luna octombrie are loc, la Rotterdam, jaful secolului, în artă. 5 români sunt filmați în timp ce fură şapte tablouri semnate de Picasso, Matisse, Monet sau Gauguin. Operele de artă nu au fost recuperate nici acum, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

 

Protagoniștii jafului sunt condamnați un an mai târziu, după ce povestesc că au au ars tablourile într-o sobă din țară.

Grecia întră într-o criză economică profundă. Țara obţine un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro din partea Zonei Euro şi ştergerea unor datorii în valoare de 107 miliarde de euro, evitând un faliment şi o ieşire din cadrul Uniunii Monetare.

Reţeaua de socializare Facebook este cotată pe bursă, o acţiune extrem de mediatizată, cu o valoare estimată la 104 miliarde de dolari. În iulie au loc conflicte violente în Siria. Un atentat provoacă moartea a trei oficiali de rang înalt, inclusiv a cumnatului preşedintelui Bashar al-Assad.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 2011: Criza economică se adâncește, iar românii ies în stradă

Continuăm campania Știrilor PROTV, 100 de ani în 100 de zile, cu anul 2011. E un an în care criza economică se adâncește, iar românii ies în stradă.

"100 de ani în 100 de zile". 2010: Pensiile și salariile bugetarilor au fost tăiate

Campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" continuă cu anul 2010. Este anul în care pensiile și salariile bugetarilor au fost tăiate, pe fondul crizei economice.

"100 de ani în 100 de zile". 2009: Geoană se culcă președintele României și se trezește învins. ”Mihaela, dragostea mea”

Campania Ştirilor Pro TV, "100 de ani în 100 de zile" continuă cu 2009. Este anul crizei economice care afectează inclusiv România. Traian Băsescu l-a învins pe Mircea Geoana în cursa pentru prezidenţiale.

"100 de ani în 100 de zile". 2008: Știrile ProTV câștigă premiul EMMY pentru jurnalism

Campania Știrilor Pro TV continuă "100 de ani în 100 de zile" cu anul 2008. În țară este un an marcat de alegeri parlamentare, de summitul NATO de la București și de o frenezie a vânzărilor.

Recomandări
Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”
Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, în Marea Baltică, au încetat, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt pentru AFP, scrie News.ro

2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc

2022 va intra în istorie drept cel mai secetos an trăit de omenire până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru că pământul să-și revină și să rodească, așa cum se întâmpla în anii trecuți.

Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali
Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali

Deşi s-a împotrivit măsurilor privind reducerea consumului şi România va trebui să ia măsuri. Este decizia Comisiei Europene care obligă statele membre să reducă în această iarnă cu cinci procente consumul la electricitate.