”100 de ani în 100 de zile”. 2017 - anul Ordonanței 13 și a marilor proteste. Regele Mihai I a murit

Dată publicare: 30-11-2018 09:00
Dată actualizare: 30-11-2018 10:42


Continuăm campania Ştirilor PROTV ”100 de ani în 100 de zile” cu 2017. E anul Ordonanţei 13, anul în care începe o lungă serie de proteste şi mişcări de stradă, în România.

DNA începe o anchetă penală în dosarul Tel Drum, care îl vizează pe preşedintele PSD Liviu Dragnea.

În decembrie se stinge din viaţa Regele Mihai I, ultimul Rege al României. În Bucureşti au loc funeralii impresionante, la care participă alteţe regale din marile dinastii ale Europei. Mihai I este înhumat la Curtea de Argeş.

2017 este anul în care oficial, PSD acaparează toată puterea în România. E anul Ordonanţei 13, anul în care începe o lungă serie de proteste şi mişcări de stradă, în România.

Sorin Grindeanu devine premier pe 4 ianuarie, când cabinetul Ciolos este înlocuit. Guvernul Grindeanu anunţă celebra Ordonanţa 13 şi proiectele de ordonanţe privind graţierea şi modificări ale Codului Penal. În Bucureşti şi în ţara au loc proteste masive. Sute de mii de persoane ies în stradă, în cel mai mare protest de după Revoluție. Premierul renunţă la ordonanţă, iar ministrul Justiţiei, Florin Iordache, demisionează.

Pe 21 iunie, majoritatea parlamentară formată din PSD și ALDE trânteşte guvernul condus de fostul social-democrat Sorin Grindeanu. Aleșii PSD votează cu bilele la vedere pentru a nu fi acuzați de trădare, fiind atent supravegheați de apropiații lui Liviu Dragnea.

O săptămână mai târziu, social-democrații îl propun pentru șefia Guvernului pe Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în guvernul Grindeanu. Candidatul este acceptat de preşedinte, începe mandatul premierului Tudose.

Pe 5 decembrie se stinge din viaţa Regele Mihai I, ultimul Rege al României. În Bucureşti au loc funeralii impresionante, la care participă alteșe regale din marile dinastii ale Europei. Mihai I este înhumat la Curtea de Argeş.

DNA începe o anchetă penală în dosarul Tel Drum, care îl vizează pe preşedintele PSD Liviu Dragnea.


VIDEO PROTVPLUS.RO