“100 de ani în 100 de zile”. 1997 - Miron Cozma este arestat pentru mineriada din septembrie 1991

Dată publicare: 10-11-2018 07:52
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" ajunge astăzi în anul 1997, când țara noastră a traversat o uriașă criză.

Tot atunci, liderul minerilor, Miron Cozma, este arestat, iar sub guvernul Ciorbea are loc restructurarea economiei, prin închiderea mai multor fabrici considerate nerentabile.

1997 este marcat și de moartea Prințesei Diana.

1997 n-a venit cu prea multe motive de bucurie. '96 se terminase cu alegeri, cu o altă garnitura politică la putere şi cu multe speranţe. Însă economia gâfâia. Leul s-a devalorizat într-o lună cât în şase ale anului precedent. Guvernul se zbătea să semneze un acord salvator cu FMI, să se împrumute.

Criza era adâncă, iar noi, românii, aveam s-o aflăm mult mai târziu, atunci când Emil Constantinescu îşi încheia mandatul şi recunoştea în sfârşit că România era cât pe ce să intre în incapacitate de plată.

Deja cunoscutul şi temutul Miron Cozma, lider al minerilor din Valea Jiului, era arestat la începutul lui '97 pentru mineriada din septembrie 1991. În iunie, cu liderul Cozma în puşcărie, nemulţumiţi de traiul din Valea Jiului şi de salariile mici, ortacii se revoltă şi ameninţă că vin la Bucureşti.

Minerii nu au mai ajuns în Capitală, însă în Vale urmează disponibilizările şi salariile compensatorii. 

Începe restructurarea economiei sub Guvernul Ciorbea şi primele întreprinderi nerentabile sunt închise, ceea ce provoacă proteste de stradă violente.

Cu buzunarele goale, dar plini de speranţă, românii se uită la jumătatea anului '97 către Madrid. Aşteptau cu sufletul la gura summitul NATO. Intrăm sau nu? În definitiv îi aşteptam pe americani de 50 de ani.

Ştirile Pro TV părăsesc studioul din Pache Protopopescu şi se mută la Madrid, iar curtea o cedează campaniei Pro NATO şi românilor care depun cărţile poştale să câştige un miliard de lei.

Nu intrăm noi în NATO, dar Bill Clinton preşedintele Americii vine la Bucureşti.

La sfârşitul lui august 1997, lumea întreagă este în stare de şoc. Prinţesa Diana de Wales, prinţesa inimilor, Lady Di a murit într-o clipă, într-un cumplit accident de circulaţie la Paris.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO