Rosiile pe care le mancam, cu pesticide peste limita admisa!
Rosii si grau cu pesticide. Asta au gasit specialistii Ministerului Agriculturii in urma controalelor facute in tara. Grav este ca nu se pot surprinde toate aceste depasiri ale limitelor admise de substante chimice pentru legumele care ies pe piata.
Legumele si graul depistate cu concentratie de pesticide peste limita proveneau din productia interna, mai exact din regiunea de vest a tarii, spun inspectorii.
Substantele toxice pot ajunge in legume sau plante in doua moduri: prin radacina, caz in care de vina sunt ingrasamintele, sau prin frunza, atunci cand sunt stropite cu pesticide.
Acestea din urma, odata intrate in organism, pot produce stari de greata si ameteli. De exemplu, o rosie care are un colorit neuniform, iar in interior are un aspect lemnos si putin uscat e bine sa nu o cumparati pentru ca poate contine astfel de substante chimice.
Cu toate astea, nu trebuie acum sa cadem in extrema cealalta si sa nu mai mancam rosii din piata pentru ca sansa ca toate sa fie afectate ramane totusi destul de mica.
Pierderile din agricultura ii fac pe unii producatori sa stropeasca legumele in exces, sperand la o productie mai buna si mai rapida.
Problema grava este ca informatia privind depistarea produselor cu pesticide circula greu intre institutiile statului. La fel de greu marfa este retrasa de pe piata. Ultimii care afla sunt consumatorii.
Pana acum au fost 631 de controale, dar avertismentele s-au dat numai pe conditiile de vanzare, depozitare si etichetare a produselor.