Ucraina: Separatistii au incercuit orasul Debalteve. Porosenko: Interceptari telefonice arata ca Rusia ii sprijina pe rebeli

Debaltseve

Criza in Ucraina. Oficalii armatei ucrainene au anuntat luni ca in ultimele 24 de ore 7 soldati ucraineni au fost ucisi si alti 24 raniti in confruntarea cu separatistii prorusi, relateaza Reuters.

Sumarul evenimentelor:

-►Ministrul rus de Externe a dat vina pe fortele guvernamentale ucrainene pentru escaladarea violentelor in estul Ucrainei
-►SUA si UE ameninta Rusia cu noi sanctiuni
-►Obama: Suntem extrem de preocupati de agresiuni comise de separatisti cu sustinerea Rusiei
-►Porosenko: Telefoane interceptate arata ca Rusia ii sprijina separatistii
-►Armata ucraineana: Sapte soldati morti in ultimele 24 de ore. Separatistii au incercuit orasul Debalteve

Reuniune extraordinara a Comisiei NATO-Ucraina pe tema situatiei din tara

NATO organizeaza luni dupa-amiaza o reuniune "extraordinara" cu privire la situatia din Ucraina, la solicitarea Kievului, in contextul in care conflictul armat din aceasta tara a cunoscut in weekend o noua escaladare, a anuntat Alianta Nord-Atlantica, relateaza AFP.

Citește și
mariupol
Doliu national in Ucraina dupa atacul cu 30 de morti si 100 de raniti. Kiev: Mariupol e inconjurat cu rachete de separatisti
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Ucraina: Separatistii au incercuit orasul Debalteve

Sapte militari ucraineni au fost ucisi si alti 24 au fost raniti in ultimele 24 de ore, a anuntat luni un purtator de cuvânt militar ucrainean, Vladislav Seleznev. Potrivit armatei ucrainene, rebelii au tras de 115 ori in ultimele 24 de ore asupra pozitiilor armatei ucrainene si a localitatilor din regiunile separatiste Donetk si Lugansk, in estul tarii. Confruntarile dintre fortele de la Kiev si cele din estul tarii sunt la cel mai ridicat nivel din septembrie 2014 incoace.

Citeste si: Sute de mineri, blocati in subteran in Donetk, Ucraina. Bombardamentele au distrus generatoarele de la mina Zasyadko

Sambata rebelii din estul Ucrainei au lansat o ofensiva asupra orasului port Mariupol. In atac si-au pierdut viata in jur de 30 de oameni si alti aproape 100 au fost raniti. Presedintele Petro Porosenko a anuntat ca serviciile de informatii ucrainene au interceptat telefoane care dovedesc faptul ca Rusia i-a sprijinit pe rebeli pentru ofensiva de sambata asupra orasului Mariupol, relateaza New York Times. Kremlinul neaga in continuare ca ar juca vreun rol in conflict.

Purtatorul de cuvant al armatei ucrainene a explicat ca separatistii rusi au inconjurat in ultimele zile orasul Debalteve, unde se dau lupte intense. Cu o populatie de pana la 30.000 de locuitori, orasul Debalteve din regiunea Donetk a intrat sub controlul fortelor guvernamentale de la Kiev in vara anului trecut, in zona dandu-se lupte violente. AFP a publicat o harta care arata ambitiile separatistilor in estul Ucrainei si zonele pe care vor sa le "ocupe" pentru a crea Novorossiya. 

SUA si liderii Uniunii Europene au amenintat Rusia cu noi sanctiuni in urma violentelor produse la finalul saptamanii in estul Ucrainei. "Inca o data, concilierea incurajeaza agresorul sa comita acte si mai grave de violenta. Este momentul sa ne acceleram politica bazata pe fapte concrete, nu pe iluzii”, a scris presedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul sau de Twitter, dupa o convorbire telefonica avuta cu presedintele ucrainean Petro Porosenko.

Reuniune extraordinara a ministrilor de Externe din statele UE, joi, pe tema crizei din Ucraina

Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a convocat o reuniune extraordinara a ministrilor de Externe ai statelor UE, joia viitoare, pe fondul intensificarii conflictului separatist din Ucraina."Am convocat o reuniune extraordinara a ministrilor de Externe, joia viitoare, pe tema situatiei din Ucraina", a transmis Mogherini prin Twitter, potrivit AFP.

Barack Obama, "extrem de preocupat" de amplificarea conflictului din Ucraina

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a declarat "extrem de preocupat" de recentele incalcari ale armistitiului in estul Ucrainei, dupa atacul de la Mariupol, soldat cu 30 de morti. "Incalcarile armistitiului in estul Ucrainei sunt extrem de preocupante", a declarat Barack Obama la New Delhi, unde s-a intalnit cu premierul Indiei, Narendra Modi.

"Suntem extrem de preocupati de agresiuni comise de separatisti cu sustinerea Rusiei, cu echipamente rusesti, cu finantare rusa, cu instruire si trupe din Rusia", a adaugat Obama, promitand "intensificarea presiunilor internationale asupra Rusiei". "Intrebarea este daca vor sa continue pe aceasta cale, care este una gresita nu doar pentru poporul ucrainean, ci si pentru poporul rus", a subliniat presedintele SUA.

Porosenko: Nu exista alternativa la acordurile de pace semnate cu insurgentii

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a afirmat ca "nu exista alternativa" la acordurile de pace semnate in septembrie 2014 cu liderii separatisti prorusi, in contextul atacului insurgent de la Mariupol, soldat cu 30 de morti, relateaza AFP. "Ucraina este adepta gasirii unei solutii pasnice la conflict. Nu vedem nicio alternativa la Acordul de la Minsk", a declarat Porosenko in timpul unei reuniuni a Consiliului ucrainean pentru securitatea nationala.

Serghei Lavrov: Noile violente din Ucraina sunt generate de atacurile armatei ucrainene

Noile violente din Ucraina  au fost generate de atacurile "permanente" ale armatei ucrainene asupra unor "zone locuite", a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP. "Agravarea situatiei este rezultatul atacurilor permanente ale fortelor ucrainene asupra unor zone locuite, prin incalcarea acordurilor de la Minsk", a declarat Lavrov, conform unui comunicat oficial, dupa o discutie telefonica pe care a avut-o cu secretarul de Stat american, John Kerry.

Un atac insurgent cu rachete in orasul ucrainean Mariupol a provocat sambata moartea a 30 de persoane. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat, potrivit estimarilor, cu aproape 5.000 de morti. "Presedintele Petro Porosenko nu a raspuns inca propunerii presedintelui rus Vladimir Putin privind retragerea armamentului greu de pe linia de contact fixata intre fortele ucrainene si insurgentii prorusi", a continuat Lavrov.

"Autoritatile ucrainene nu au indeplinit obligatia de lansare a unui proces constitutional total, cu participarea reprezentantilor tuturor regiunilor si a tuturor fortelor politice ale tarii. Nu exista nicio ancheta privind numeroasele crime comise in timpul conflictului ucrainean", a insistat seful diplomatiei ruse."Statele Unite trebuie sa utilizeze influenta asupra autoritatilor ucrainene pentru a nu aplica scenariul militar", a subliniat Lavrov.

Alianta Nord-Atlantica, Uniunea Europeana si Statele Unite au condamnat vehement atacul insurgent care a vizat sambata orasul ucrainean Mariupol, soldat cu 30 de morti, cerand Rusiei sa inceteze imediat sustinerea acordata rebelilor separatisti.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Un sofer ucrainean filmeaza momentul in care o racheta cade la cativa metri de masina lui, in Mariupol. VIDEO
Un sofer ucrainean filmeaza momentul in care o racheta cade la cativa metri de masina lui, in Mariupol. VIDEO

Imagini dramatice ale atacului cu rachete de sambata, din orasul ucrainean Mariupol, au fost postate pe internet. Un sofer a surprins cu camera de bord rachetele care au cazut si explodat la doar cativa metri de masina lui.

Doliu national in Ucraina dupa atacul cu 30 de morti si 100 de raniti. Kiev: Mariupol e inconjurat cu rachete de separatisti
Doliu national in Ucraina dupa atacul cu 30 de morti si 100 de raniti. Kiev: Mariupol e inconjurat cu rachete de separatisti

NATO, UE si SUA au avertizat din nou Rusia dupa ce separatistii pro-rusi au lansat o ofensiva asupra portului strategic Mariupol, ultimul mare oras din estul Ucrainei care mai este sub controlul guvernului de la Kiev.

Criza in Ucraina. 20 de oameni au murit intr-un atac cu rachete GRAD, in Mariupol. Separatistii prorusi si-au asumat actiunea
Criza in Ucraina. 20 de oameni au murit intr-un atac cu rachete GRAD, in Mariupol. Separatistii prorusi si-au asumat actiunea

Bilantul atacului cu rachete Grad din orasul ucrainean Mariupol a ajuns la 20 de morti, anunta seful Politiei locale, Viaceslav Abroschin, in timp ce Administratia de la Kiev a cerut convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate ONU.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.