Criza in Ucraina. Kievul a anuntat semnarea unui acord preliminar de armistitiu cu separatistii prorusi
5 septembrie 2014. Reprezentanti ai Guvernului ucrainean si rebelilor prorusi care s-au intalnit la Minsk au semnat vineri un protocol preliminar pentru incetarea focului in estul Ucrainei, anunta presedintele ucrainean Petro Porosenko, relateaza BBC.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Agentia de stiri Interfax anunta o incetare a focului semnata de oficalii de la Kiev si liderii separatistilor prorusi din estul Ucrainei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Presedintele ucrainean a ordonat armatei sa inceteze ostilitatile in estul tarii vineri, incepand de la ora 15.00 GMT (18.00, ora Romaniei), dupa semnarea la Minsk cu rebelii a unui "protocol preliminar" pentru incetarea focului, relateaza Mediafax, citand AFP.
"Ordon sefului Statului Major al fortelor armate sa inceteze ostilitatile incepand de la ora (locala) 18.00, pe 5 septembrie", a anuntat presedintele, citat de serviciul sau de presa.
El a anuntat anterior, pe contul de Twitter, ca Ucraina a semnat, in capitala belarusa, un "protocol preliminar" cu rebelii prorusi. El a facut acest anunt in contextul unor noi informatii despre confruntari armate in estul Ucrainei.
Concomitent, Occidentul lucreaza in vederea inaspririi sanctiunilor impuse Rusiei. Occidentul acuza Rusia ca trimite armament si trupe pentru a-i sustine pe insurgenti in estul Ucrainei, insa Moscova dezminte aceste acuzatii.
La negocierile de la Minsk, capitala Belarusului, iau parte fostul presedinte ucrainean Leonid Kravciuc, ambasadorul rus in Ucraina Mihail Zurabov si liderii "republicilor populare" de la Donetk si Lugansk.
Reuniunea are loc dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a propus miercuri un plan de pace in sapte puncte. Planul include incetarea "operatiunilor ofensive active" atat de catre armata ucraineana, cat si de catre rebelii prorusi, monitorizarea internationala a armistitiului, un schimb neconditionat de prizonieri si crearea unor coridoare umanitare.
Ukraine, pro-Russian rebels sign ceasefire deal - Russian media http://t.co/98XOSkZMUs pic.twitter.com/EBhkQ3wozv
— Reuters India (@ReutersIndia) September 5, 2014
Separatistii confirma semnarea armistitiului, dar spera in continuare sa se desparta de Ucraina
Separatistii prorusi au semnat la Minsk un acord cu Kievul in vederea unei incetari a focului vineri, incepand de la ora 15.00 GMT (18.00, ora Romaniei), dar spera in continuare sa se desparta de Ucraina, a declarat pentru presa un reprezentant al rebelilor.
"Confirm ca suntem pregatiti sa respectam protocolul de acord semnat si sa incetam focul la ora 18.00, ora Kievului" (si a Romaniei), vineri, a declarat pentru presa "premierul" "republicii populare" de la Lugansk Igor Plotnitki.
"Dar asta nu inseamna ca renuntam sa ne despartim de Ucraina. (Armistitiul) este o masura obligatorie pentru oprirea varsarii de sange", a subliniat el.
Acordul incheiat in cursul reuniunii de la Minsk a "Grupului de lucru" din care fac parte Ucraina, separatistii, Rusia si OSCE a fost catalogat "o veste buna" de catre reprezentanta OSCE la Minsk Heidi Tagliavini.
"Tocmai am semnat un protocol in 12 puncte, dintre care cel mai important este un armistitiu imediat, astazi (vineri), incepand de la ora 18.00, ora Minskului (si a Romaniei)", a anuntat ea.
Discutiile privind armistitiul UCRAINA - RUSIA au inceput la Minsk
Discutiile privind un armistitiu in Ucraina au inceput la Minsk, in cadrul "grupului de contact"care reuneste Rusia, Ucraina, separatistii si OSCE, a anuntat vineri un oficial belarus de rang inalt. Aceasta reuniune a "grupului de contact" este cea mai recenta tentativa de a incheia un armistitiu in estul Ucrainei, dupa cinci luni de confruntari violente, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Vom discuta despre un armistitiu si ce trebuie pentru a fi incheiat", a anuntat cu putin inainte de debutul reuniunii fostul presedinte Leonid Kucima, care reprezinta Ucraina. "Am venit aici pentru pace", a adaugat el. "Sper ca vor ajunge la un acord", a declarat la randul sau ambasadorul Rusiei la Minsk, Aleksandr Surikov. Reprezentantul Rusiei, Mihail Zurabov, a precizat ca spera ca anumite documente vor fi semnate in cursul reuniunii, fara a oferi mai multe detalii. Separatistii prorusi sunt reprezentati de "premierul" Republicii populare autoproclamate Donetk, Aleksandr Zaharcenko, si de omologul sau din "Republica Lugansk", Igor Plotniskii.
In momentul in care se deschideau negocierile de la Minsk, luptele violente continuau in zona portului strategic Mariupol, din sudul Ucrainei.
Marea Britanie ar putea anula sanctiunile impotriva Rusiei
Noile sanctiuni economice prevazute impotriva Rusiei ar putea fi anulate in cazul unui armistitiu in Ucraina, a declarat vineri ministrul britanic al Afacerilor Externe, aflat la summitul NATO de la Newport.
"Cel mai rezonabil este sa mergem inainte cu planul nostru de a impune noi sanctiuni. Daca ulterior va exista un armistitiu, daca este semnat si va intra in vigoare, vom putea atunci sa luam in considerare anularea sanctiunilor", a declarat Philip Hammond, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Exista mult scepticism in ceea ce priveste materializarea, implementarea armistitiului. Noi putem oricand sa anulam sanctiunile, la o data ulterioara. Pentru moment, nu vrem sa fim distrasi de la hotararea noastra de a impune noi sanctiuni pentru a raspunde la incursiunea de anvergura a fortelor ruse in Ucraina", a adaugat el. Ministrul s-a exprimat in conditiile in care Statele Unite pregatesc, in stransa coordonare cu Uniunea Europeana, noi sanctiuni economice impotriva Rusiei, pentru a accentua presiunea asupra Moscovei. In paralel, noi negocieri au loc vineri la Minsk in vederea unui armistitiu in estul Ucrainei, teatrul confruntarilor violente intre fortele ucrainene si rebelii separatisti sustinuti de Rusia.
Anuntul de miercuri privind un armistitiu a fost intampinat cu prudenta de aliati, obisnuiti cu actiunile contradictorii ale Moscovei privind criza ucraineana.
Ucraina este precauta in privinta unui posibil armistitiu
Presedintele ucrainean Petro Porosenko s-a declarat "prudent optimist" in legatura cu ajungerea la un armistitiu in estul Ucrainei, in cursul unei reuniuni intre beligeranti prevazute vineri la Minsk.
"Sunt prudent optimist", a declarat Porosenko la Summitul NATO din Tara Galilor. El a amintit ca presedintele rus Vladimir Putin a propus miercuri un plan de solutionare a conflictului si ca rebelii prorusi s-au declarat "pregatiti pentru un armistitiu imediat", relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Totusi, el a recunoscut ca este vorba de o "mare provocare" si a reamintit principalele conditii propuse de Ucraina intr-un plan de pace: controlul frontierei ruso-ucrainene de catre OSCE, retragerea trupelor ruse si eliberarea militarilor retinuti de rebeli sau de Rusia. "Niciodata nu am simtit o sustinere atat de puternica, atat de imensa", a apreciat Porosenko dupa intalnirea cu cei 28 de sefi de stat din cadrul NATO.
#Ukraine Live Blog: President #Poroshenko expresses "careful optimism'' on upcoming ceasefire talks. http://t.co/Xb0tG9PnkA
— AJELive (@AJELive) September 5, 2014
La randul sau, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a acuzat joi Rusia ca "nu a facut nici macar un singur gest pentru ca pacea sa fie posibila in Ucraina". "Rusia lupta impotriva Ucrainei, in Ucraina. Trupele si tancurile rusesti ataca fortele ucrainene. Si, desi vorbeste despre pace, Rusia nu a facut nici macar un singur gest pentru ca pacea sa fie posibila", a declarat Rasmussen la finalul unei reuniuni a Comisiei NATO-Ucraina.
Ucraina acuza continuarea atacurilor dinspre Rusia
Consiliul ucrainean pentru Securitate Nationala si Aparare (SNBO) constata o "intensificare a tirurilor efectuate din Rusia" cu lansatoare de rachete de tip Grad si de tip BM-30 Smerci (Tornado) asupra Ucrainei, a declarat purtatorul de cuvant al armatei, Andrei Lisenko, citat de agentia UNIAN.
"Constatam ca activitatea rebelilor si militarilor rusi in zona unde se desfasoara operatiunea antiterorista nu s-a redus. Totodata, numarul de tiruri lansate (spre Ucraina) de pe teritoriul Rusiei a crescut considerabil", a afirmat Lisenko joi seara. "Astfel, cu ajutorul lansatoarelor Smerci au fost atacate pozitii ale armatei ucrainene in apropiere de localitatile Vesiolaia Gora, Valuiskoe, Dmitrovka si Pobeda, situate in nordul regiunii Lugansk", a precizat el.
Spot report by OSCE Monitors @ Ukraine (.@OSCE_SMM) 04.09: Increased military activity @ Mariupol area raises concern http://t.co/3Zlb6fEJCC
— OSCE (@OSCE) September 4, 2014
Potrivit purtatorului de cuvant, mai multe pozitii ale armatei au fost atacate cu ajutorul sistemelor Grad in apropierea satelelor Krasnaia Talovka si Debaltevo.
Ucraina ar putea obtine arme letale din partea catorva state NATO
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat joi seara ca Alianta Nord-Atlantica va oferi autoritatilor de la Kiev un ajutor in valoare de 15 milioane de euro pentru reformele din domeniul Apararii, relateaza agentia rusa Itar-Tass, in pagina electronica.
"Vom acorda Ucrainei un ajutor in valoare de aproximativ 15 milioane de euro", a declarat Rasmussen, la Summitul NATO din Tara Galilor. "Aceasta suma va fi distribuita prin patru fonduri", a adaugat la randul sau presedintele ucrainean, Petro Porosenko. Ajutorul NATO va contribui esential la "reformarea si modernizarea armatei ucrainene", inclusiv in domeniul apararii cibernetice, a subliniat presedintele ucrainean.
De asemenea, potrivit lui Porosenko, cateva state din cadrul NATO sunt de acord ca furnizeze Ucrainei arme letale, inclusiv arme de mare precizie, relateaza agentia ucraineana Ukrinform. "In urma unor consultari bilaterale, practic fiecare tara a anuntat ca va oferi ajutor Ucrainei. In primul rand, este vorba de o colaborare in domeniul militar. Unele state vor oferi atat arme neletale, cat si letale de mare precizie", a declarat el.
Map: Military strength of eastern European #NATO members and western Russia http://t.co/xETMBrIXLq #Ukraine pic.twitter.com/4gxUwXQXRx
— BBC News Graphics (@BBCNewsGraphics) September 4, 2014
Serghei Lavrov vrea ca SUA sa nu se mai amestece in treburile altora
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi ca Statele Unite ar trebui sa nu mai incerce sa se impuna in fostele republici sovietice, Moscova subliniind ca aderarea Ucrainei la NATO va fi vazuta drept o amenintare la adresa securitatii nationale.
"Exact in momentul in care a aparut o sansa de solutionare a problemelor specifice dintre Kiev si militii, unele componente ale autoritatilor de la Kiev au cerut ca Ucraina sa renunte la statutul sau de neutralitate si sa inceapa procesul de aderare la NATO", a declarat Lavrov la o intalnire cu Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). "Este o incercare evidenta de a deturna eforturile menite sa initieze un dialog pentru asigurarea reconcilierii nationale", a adaugat ministrul rus.
Lavrov a exprimat, de asemenea, ingrijorarea Moscovei fata de implicarea Statelor Unite in afacerile Kievului. "Unii parteneri occidentali, inclusiv din nefericire cel mai influent jucator - Statele Unite -, vor victoria NATO si o situatie in care America sa impuna vointa sa tuturor", a afirmat el. "Acest concept de exclusivitate, pe care presedintele (Barack) Obama l-a declarat in mod repetat, nu poate duce la nimic bun si pana acum nu a dus la nimic bun", a conchis el. Intr-un interviu acordat IBTimes UK la Celtic Manor, in Newport, unde are loc summitul NATO, ministrul eston de Externe Urmas Paet a promis sprijinul Estoniei pentru aderarea ucrainenilor si georgienilor la Alianta Nord-Atlantica.
"Nu Rusia este cea care dicteaza cine poate sa fie membru NATO", a declarat el. Paet a adaugat ca aderarea Ucrainei la NATO nu va avea loc, cel mai probabil, in perioada imediat urmatoare, avand in vedere reformele interne pe care aceasta trebuie sa le faca atat la nivel constitutional, cat si pentru reducerea coruptiei.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, armata, criza, armistitiu,
Dată publicare:
05-09-2014 07:34