UE va mentine sanctiunile impotriva Rusiei pana la incetarea conflictului din estul Ucrainei. Care este pozitia Romaniei

Ultimul update: Joi 22 Ianuarie 2015 06:46
Data publicarii: Luni 19 Ianuarie 2015 21:05
Categorie: Internaţional
Bogdan Aurescu

UE va mentine atitudinea ferma fata de Rusia, inclusiv din punctul de vedere al sanctiunilor, in contextul reluarii confruntarilor in estul Ucrainei, au stabilit luni ministrii de Externe ai statelor europene, reuniti la Bruxelles.

"Ministrii de Externe sunt de acord asupra faptului ca este necesara mentinerea presiunii sanctiunilor impotriva Rusiei pana la reinstaurarea pacii in Ucraina", a declarat ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, relateaza Mediafax, citand AFP.

"Suntem uniti pe aceasta tema, cei care se asteptau la disensiuni vor fi putin dezamagiti", a confirmat Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Sanctiunile vor fi atenuate daca armistitiul din Ucraina va fi aplicat, a spus Mogherini. "Insa, in prezent, situatia de pe teren este mai grava decat era acum cateva saptamani", a subliniat ea. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in aprilie 2014, s-a soldat pana in prezent cu cel putin 4.800 de morti

Aurescu: E necesara mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei, in contextul ostilitatilor din Ucraina

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), ca este necesara mentinerea regimului de sanctiuni impotriva Rusiei, mai ales avand in vedere reluarea ostilitatilor din estul Ucrainei din ultimele zile.

Seful diplomatiei a declarat, luni, la Bruxelles, intr-o conferinta de presa, ca ministrii de Externe au trecut in revista la CAE "optiunile pe care le are UE pentru a determina o schimbare de atitudine din partea Moscovei pe fundalul crizei din Ucraina".

"Am subliniat importanta pe care o are mentinerea in continuare a regimului de sanctiuni in asa fel incat sa existe un instrument de presiune suficient de puternic in cadrul dialogului pe care, pe plan diplomatic, il desfasoara comunitatea internationala pentru a obtine progrese durabile in ceea ce priveste implementarea Acordurilor de la Minsk", a precizat Aurescu.

Ministrul de Externe a evocat "necesitatea unui mesaj unitar" din partea tuturor statelor membre, dar si din partea UE in ansamblul sau in dialogul cu Federatia Rusa, precum si importanta unei coordonari cu SUA si cu NATO in abordarea solutionarii crizei din Ucraina.

In ceea ce priveste sanctiunile aplicate de UE Rusiei, Bogdan Aurescu a subliniat ca "mai ales avand in vedere si reluarea intensificata a ostilitatilor din estul Ucrainei din ultimele zile este necesara mentinerea in continuare a regimului de sanctiuni, nefiind indeplinite conditiile pentru o relaxare a acestui regim, asa cum nu sunt indeplinite nici conditiile pentru o schimbare a cadrului de relationare al UE cu Federatia Rusa in perioada care urmeaza".

Totodata, ministrul roman a precizat ca este important "sa se respinga orice fel de tentative de impunere din partea Federatiei Ruse a ideii de renegociere a cadrului (juridic) pe care il are UE cu statele din Parteneriatul Estic".

Aurescu a mai spus ca niciun stat membru "nu vede in acest moment vreo justificare pentru o modificare a regimului de sanctiuni".

Pe de alta parte, seful diplomatiei a afirmat ca la Consiliul Afaceri Externe nu s-au luat decizii, scopul reuniunii de luni fiind "de a avea o reflectie comuna" cu privire la relatiile dintre UE si Rusia.

Ministrul de Externe a mai spus ca a avut, in marja CAE, o intrevedere cu comisarul pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.

In cadrul discutiei cu oficialul CE, Aurescu a subliniat faptul ca este nevoie de formarea la Chisinau a unui guvern proeuropean in cel mai scurt timp, in asa fel incat sa fie posibila continuarea procesului de reforme si de apropiere de UE.
 

Bogdan Aurescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Kiev: 700 de soldati rusi au trecut granita, luni, in Ucraina ca sa-i ajute pe separatistii din Donbas
Kiev: 700 de soldati rusi au trecut granita, luni, in Ucraina ca sa-i ajute pe separatistii din Donbas
Tiruri de artilerile la Donetk. Ucraina spune ca nu a incalcat pacea, rebelii acuza o
Tiruri de artilerile la Donetk. Ucraina spune ca nu a incalcat pacea, rebelii acuza o "tentativa de relansare a razboiului"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Jamal Khashoggi
Anunțul Arabiei Saudite privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi
Parlamentul Macedoniei a votat în favoarea schimbării numelui țării
Rusoică acuzată de implicare în alegerile din SUA. Legătura cu Vladimir Putin
Accident cu 60 de morți și 200 de răniți. Oamenii au fost călcați de tren, când participau la un eveniment religios
Meghan Markle, prima mărturie despre sarcină. De ce nu poate dormi noaptea
Greşeala făcută de asasinii jurnalistului saudit. Pe cine ar putea da vina Riadul
orasul Castellon inundat
Cod roşu în regiunile din Spania unde locuiesc cei mai mulţi români. Oraşul Castellon a devenit un lac uriaş
Fostul șef al MI6: Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi ar fi fost ordonată de prințul Mohammed
Tinerii uciși la liceul din Crimeea, conduși pe ultimul drum. FOTO
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cere Poloniei să oprească reformele judiciare
Țara în care au fost sacrificați 200.000 de porci. Pesta porcină s-a răspândit din cauză că au fost duși dintr-o zonă în alta
Poliția caută rămășițele jurnalistului saudit. Asasinii, înarmaţi cu fierăstraie de oase