Descoperire care schimba istoria. Omul de Neanderthal, readus la viata?

Omul de Neanderthal

Fosila unui copil gasita intr-o pestera din Rusia demonstreaza ca oamenii de Neanderthal au disparut cu 10.000 de ani mai devreme decat s-a crezut pana acum.

Aceasta noua descoperire demonteaza teoria potrivit careia omul de Neanderthal a coexistat cu omul modern timp de mii de ani.

In baza noilor probe, expertii sustin ca interactiunea dintre omul de Neanderthal si omul modern - daca aceasta s-a intamplat - a durat nu mai mult de cateva sute de ani. In plus, spun acestia, in unele zone, omul de Neanderthal disparuse inainte ca oamenii moderni din punct de vedere anatomic sa migreze din Africa.

INS: Romania a iesit din recesiune. Avem crestere economica de 0,6%

Scheletul de copil a fost descoperit in pestera Mezmaiskaya din Caucazul de nord, in partea europeana a Rusiei, impreuna cu fragmente de oase de animal. Studiile efectuate de oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford si Universitatea Cork, in colaborarea cu Laboratorul de Preistorie din Saint Petersburg, Rusia, au relevat fapul ca oasele sunt vechi de aproximativ 39.700 de ani si dateaza din Paleoliticul Mediu Tarziu. Descoperirea sugereaza ca oamenii de Neanderthal nu au supravietuit in locul respectiv dupa aceasta data.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Pana acum se credea ca oamenii de Neanderthal au trait in Caucazul de nord pana acum 30.000 de ani. Echipa de cercetatori care a descoperit scheletul copilului este de parere ca, atunci cand omul modern a ajuns in Caucaz de nord, populatia oamenilor de Neanderthal se imputinase deja semnificativ sau chiar disparuse cu totul. Acest lucru s-a intamplat din cauza schimbarilor climaterice sau a resurselor tot mai putine.

Omul de Neanderthal ar putea fi readus la viata

Oamenii de stiinta din Germania au reusit sa descifreze 65% din genomul omului de Neanderthal si planuiesc sa-l readuce la viata. Din punct de vedere genetic, oamenii de Neanderthal s-au distantat de Homo Sapiens in urma cu 300.000 de ani. Din motive inca necunoscute cercetatorilor, chiar daca erau foarte asemanatoare din punct de vedere genetic, cele doua specii nu s-au incrucisat decat intr-o mica masura.

Doctorul George Church de la Universitatea Harvard din SUA sustine ca tehnologia de care este nevoie pentru clonarea omului de Neanderthal exista deja si ar putea fi folosita la pretul de 30 de milioane de dolari.

Sursa foto: descopera.ro

Cititi si:

INS: oficial, Romania a iesit din recesiune. Ce domenii sunt inca pe butuci

Superstitiile zilei de VINERI, 13. Ce se ascunde in spatele acestei date

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Omul modern a mostenit o parte din ADN-ul Omului de Neanderthal
Omul modern a mostenit o parte din ADN-ul Omului de Neanderthal

Omul modern prezinta trasaturi genetice comune cu omul de Neanderthal, arata un studiu publict in revista Science, care sugereaza ca cele doua specii s-au incrucisat in trecut.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.