Descoperire care schimba istoria. Omul de Neanderthal, readus la viata?

Omul de Neanderthal

Fosila unui copil gasita intr-o pestera din Rusia demonstreaza ca oamenii de Neanderthal au disparut cu 10.000 de ani mai devreme decat s-a crezut pana acum.

Aceasta noua descoperire demonteaza teoria potrivit careia omul de Neanderthal a coexistat cu omul modern timp de mii de ani.

In baza noilor probe, expertii sustin ca interactiunea dintre omul de Neanderthal si omul modern - daca aceasta s-a intamplat - a durat nu mai mult de cateva sute de ani. In plus, spun acestia, in unele zone, omul de Neanderthal disparuse inainte ca oamenii moderni din punct de vedere anatomic sa migreze din Africa.

INS: Romania a iesit din recesiune. Avem crestere economica de 0,6%

Scheletul de copil a fost descoperit in pestera Mezmaiskaya din Caucazul de nord, in partea europeana a Rusiei, impreuna cu fragmente de oase de animal. Studiile efectuate de oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford si Universitatea Cork, in colaborarea cu Laboratorul de Preistorie din Saint Petersburg, Rusia, au relevat fapul ca oasele sunt vechi de aproximativ 39.700 de ani si dateaza din Paleoliticul Mediu Tarziu. Descoperirea sugereaza ca oamenii de Neanderthal nu au supravietuit in locul respectiv dupa aceasta data.

Citește și
cutremur myanmar bangkok 2025
Bilanțul final al victimelor cutremurului de 7,7 din Myanmar ar putea depăși 10.000 de victime. Avertisment sumbru al ONU

Pana acum se credea ca oamenii de Neanderthal au trait in Caucazul de nord pana acum 30.000 de ani. Echipa de cercetatori care a descoperit scheletul copilului este de parere ca, atunci cand omul modern a ajuns in Caucaz de nord, populatia oamenilor de Neanderthal se imputinase deja semnificativ sau chiar disparuse cu totul. Acest lucru s-a intamplat din cauza schimbarilor climaterice sau a resurselor tot mai putine.

Omul de Neanderthal ar putea fi readus la viata

Oamenii de stiinta din Germania au reusit sa descifreze 65% din genomul omului de Neanderthal si planuiesc sa-l readuce la viata. Din punct de vedere genetic, oamenii de Neanderthal s-au distantat de Homo Sapiens in urma cu 300.000 de ani. Din motive inca necunoscute cercetatorilor, chiar daca erau foarte asemanatoare din punct de vedere genetic, cele doua specii nu s-au incrucisat decat intr-o mica masura.

Doctorul George Church de la Universitatea Harvard din SUA sustine ca tehnologia de care este nevoie pentru clonarea omului de Neanderthal exista deja si ar putea fi folosita la pretul de 30 de milioane de dolari.

Sursa foto: descopera.ro

Cititi si:

INS: oficial, Romania a iesit din recesiune. Ce domenii sunt inca pe butuci

Superstitiile zilei de VINERI, 13. Ce se ascunde in spatele acestei date

Articol recomandat de sport.ro
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Citește și...
Omul modern a mostenit o parte din ADN-ul Omului de Neanderthal
Omul modern a mostenit o parte din ADN-ul Omului de Neanderthal

Omul modern prezinta trasaturi genetice comune cu omul de Neanderthal, arata un studiu publict in revista Science, care sugereaza ca cele doua specii s-au incrucisat in trecut.

Recomandări
Cum a devenit Portul Constanța ”locul de joacă al unor interlopi”. Caracatița corupției supraviețuiește și prosperă
Cum a devenit Portul Constanța ”locul de joacă al unor interlopi”. Caracatița corupției supraviețuiește și prosperă

Politicieni, oameni de afaceri și funcționari au constituit grupări care au ca țintă banul public. Mediul concurențial este afectat de astfel de practici pe lângă lege. Urmează imagini inedite prin care aflăm cum se construiesc rețelele.  

Donald Trump ameninţă Iranul cu bombardamente şi tarife secundare dacă nu încheie un nou acord nuclear
Donald Trump ameninţă Iranul cu bombardamente şi tarife secundare dacă nu încheie un nou acord nuclear

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat duminică Iranul cu bombardamente şi tarife secundare dacă acesta nu va ajunge la un acord cu Washingtonul în privinţa programului nuclear, transmite Reuters.

 

 

Volodimir Zelenski cere un răspuns internaţional la atacurile ruse asupra populaţiei ucrainene
Volodimir Zelenski cere un răspuns internaţional la atacurile ruse asupra populaţiei ucrainene

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns internaţional la atacurile ruse împotriva populaţiei ucrainene, referindu-se la cele 1.310 de bombe aeriene ghidate și la peste 1.000 de drone de atac lansate în ultima săptămână.