Industria si exporturile ne-au scos din recesiune

Ultima actualizare: 26-10-2012 16:03

Zi istorica astazi. Dupa 19 trimestre de scadere, Institutul National de Statistica a anuntat iesirea tehnica din recesiune. Adica PIB-ul tarii a urcat in primul trimestru cu 0,6% fata de ultimele trei luni ale anului trecut.

 

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% in primul trimestru, fata de ultimelele trei luni ale anului trecut, astfel ca Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate, potrivit primelor estimari anuntate de Institutul National de Statistica

Fata de primele trei luni ale lui 2010, PIB a urcat cu 1,6% in serie bruta si cu 0,3% in serie ajustata sezonier.

Toate estimarile analistilor privind evolutia economiei din primul trimestru aratau ca Romania a iesit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, insa prognozele acestora au variat semnificativ, intre 0,1% si 1,1%.

Statistica de la INS da un semnal de incredere, atat de asteptat. Romania poate mai mult. Cu incredere si cumpatare, revenirea economica ar putea avea loc mai repede si mai sanatos”, este de parere economistul-sef al BRD, Florian Libocor.

Citeste ce spun analistii despre iesirea din recesiune a Romaniei pe www.incont.ro

Ce domenii nu si-au revenit inca:

1. Comertul si serviciile, adica ce, cum si cat comsumam. Aici se vede foarte bine stare de fapt a romanilor. Deocamdata ambele ramuri sunt scufundate in procente negative.

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, de exemplu, este mai mica cu cel putin 5 procente fata de perioada similara a anului trecut. Impactul asupra PIB va fi asadar, negativ.

2. Constructiile nu si-au revenit nici ele. Probabil ca acesta va ramane un domeniu "in criza" si in perioada urmatoare. Potrivit informatiilor anuntate anterior de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii piata de profil a scazut anul trecut cu 17%, la 9,7 miliarde euro, iar in acest an se va incadra in cel mai bun caz in intervalul 9,5-10 miliarde de euro, urmand sa revina pe crestere in 2012.

3. Somajul si rata de ocupare. Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca, intre 15 si 64 ani, a scazut in trimestrul patru al anului trecut la 57,9%, respectiv 9,052 milioane de persoane, iar rata somajului a crescut la 7,3%, reprezentand 714.000 de someri, potrivit datelor Institutului National de Statistica. 

Pentru anul acesta, datele lunare de la ANOFM arata ca numarul somerilor a scazut cu peste 100.000 fata de sfarsitul lui 2010, insa in mod paradoxal numarul salariatilor a scazut si el. 

Premiera in Romania. Credite in lei, mai ieftine decat in euro

4. Creditarea. Datele BNR arata ca la sfarsitul primului trimestru erau 700.000 de romani care avea intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor - numar in scadere in martie fata de februarie, dar inca mai ridicat fata de anul trecut.

5. Inflatia si salariile. Inca de anul trecut preturile sunt pe un trend general de apreciere, iar salariile pe o panta de scadere. BNR si-a modificat prognoza de inflatie pana la 5%, astfel ca nici anul acesta nu "nimereste" tinta proiectata pentru 3%. FMI a recomandat chiar ca Banca Centrala sa inaspreasca politica monetara inca de anul acesta pentru a-si putea realiza obiectivul in 2012.

Care sunt domeniile care ne-au scos din recesiune:

1. Comertul extern. Fara indoiala acesta este cel mai bun "produs romanesc" - excelam la capitolul exporturi iar asta antreneaza toata economia intr-o directie buna. Am vandut altor state marfuri si bunuri de 11 miliarde de euro in primele trei luni ale anului.

Astfel ca deficitul comercial a scazut in primul trimestru cu 31,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 1,41 miliarde de euro.

2. Productia industriala a crescut si ea in primul trimestru, fata de intervalul similar din 2010, cu 10%. Ponderea sa in PIB este foarte mare - practic reprezinta 25% din banii tarii.

Potrivit unui sondaj recent al INS, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei. Asta inseamna ca sunt comenzi si ca activitatea va fi sustinuta in continuare.

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza si aici relativa stabilitate. In schimb produsele industriale se vor scumpi in urmatoarele trei luni.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%.

De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO