Romanii din Italia, printre primii care au sarit sa ajute dupa cutremur: "Am scos un copil de 7-8 ani. Parintii erau morti"

×
Codul embed a fost copiat

Peste 5.000 de salvatori sunt implicati in operatiunile de cautare a victimelor prinse sub daramaturi. Oamenii muta caramida cu caramida, piatra cu piatra, in speranta ca vor mai gasi supravietuitori.

Pe langa pompieri si militari, sunt si multi romani care au sarit inca din primele minute, dupa cutremur, sa ajute.

Corespondentul nostru, Catalin Radu Tanase, a stat de vorba cu ei, iar povestile lor sunt cutremuratoare.

Ioana Popescu este din Targu Jiu. A plecat in Italia sa-si castige un trai mai bun, insa acum doua zile era sa piarda totul. Cutremurul a prins-o departe de fetitele ei care se aflau in casa surorii sale.

Ioana Ana Popescu: "Am trecut printr-un cosmar de nu va pot descrie. Am luat cheile de la masina, un telefon si am iesit. 10 minute am stat in fata casei. Lumea tipa. Am crezut ca nu e nimic grav. Am incercat sa sun la cumnata si sora mea si nimic. Am plecat cu masina si... un copac picat, o strada blocata, garduri, o vila picata. Am inceput sa tip, am mers peste daramaturi desculta, de mana cu sotul meu, am cazut, m-am ridicat. Am mers 7 kilometri pe jos. Ne-a prins o masina, ne-a luat pana la copii, nu credeam ca le mai gasim in viata. Ele au venit sa munceasca la fragole... Stiam ca e casa veche. Cand am ajuns acolo, le-am gasit in fata bisericii, erau desculte, in pijamale, plangeau. Fata mea era lovita la cap si la spate. Au aterizat de la etajul 2 la etajul 1, cu patul, s-a daramat acoperisul tot, cumnata mea a ramas suspendata pe o teava de gaze. Au iesit pe o fereastra, pe o perdea. Au scapat si multumim lui Dumnezeu ca suntem toti in viata."

Citește și
echipe de salvare in actiune in Amatrice
Cutremur in Italia: 278 de morti, dupa ultimul bilant. Orasul Amatrice a "coborat" 20 de centimetri in pamant
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Astea sunt imaginile care te intampina de la cativa kilometri de intrarea in orasul Amatrice. Peste tot sunt ruine, insa adevarata dimensiune a dezastrului o poti gasi in momentul in care intri propriu-zis in oras.

Pe drum intalnim alti doi romani care au scapat cu viata si ne povestesc ca nu au stat pe ganduri cand a fost cazul sa-si salveze semenii.

"A cazut Amatrice, totul a cazut, e ras. Am iesit afara, speriati. Am scos un copil de sub daranaturi, un copil de 7-8 ani, italian, parintii erau morti. I-a cazut tot acoperisul in cap, nu puteam cu barne de lemn... ne-am chinuit sa le scoatem. Am asteptat sa iasa parintii, dar i-au scos morti", povestesc romanii.

Dezastrul se intinde de la un capat la altul al localitatii. Sunt rare casele care au ramas intregi. Scoala din Amatrice continua sa se prabuseasca la fiecare noua replica a cutremurului.

Pentru ca multi romani au ramas fara acte, ambasadorul nostru in Italia a venit la locul tragediei.

Ambasadorul Romaniei la Roma, George Gabriel Bologan: "Suntem alaturi de ei, suntem aici prezenti cu o echipa a Ambasadei Romaniei de la Roma, avem o echipa mobila pentru a elibera documentele de care au nevoie."

Peste tot sunt gramezi uriase de moloz, ziduri prabusite, printre care mii se salvatori cauta, in ritm sustinut, supravietuitori. Jucatorii unei echipe de rugby au venit sa dea si ei o mana de ajutor.

"Vrem sa dam o mana de ajutor, ca sa eliberam oamenii, strazile, sa aducem mancare, apa, tot ce le este necesar in aceste momente. Facem orice. Daca ni se spunem sa sapam, sapam. Pur si simplu...", spune un barbat.

"Vrem neaparat sa ajutam. Cand auzim ca trebuie ceva, aducem imediat. Alimente, apa, casti de protectie, manusi", spune alt voluntar.

Alte provizii sunt aduse cu elicopterele, pentru ca zona este greu accesibila.

Peste 2.500 de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele facute una cu pamantul. Pentru cei mai multi, acum, acasa inseamna taberele pentru sinistrati. Voluntarii le aduc acolo nu doar mancare calda, ci si speranta.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Nou bilant al cutremurului din Italia: 8 romani morti, 19 disparuti. O femeie a aflat abia in spital ca baiatul ei s-a stins
Nou bilant al cutremurului din Italia: 8 romani morti, 19 disparuti. O femeie a aflat abia in spital ca baiatul ei s-a stins

Italia tremura in continuare, prinsa in cosmarul declansat de cutremurul de marti noaptea, dar si in Romania creste numarul familiilor indoliate.

Cutremur in Italia: 278 de morti, dupa ultimul bilant. Orasul Amatrice a
Cutremur in Italia: 278 de morti, dupa ultimul bilant. Orasul Amatrice a "coborat" 20 de centimetri in pamant

"Vom continua cautarile pana cand toate persoanele care au fost in cladirile afectate vor fi gasite!", au spus cu hotarare si speranta salvatorii, care de doua zile si doua nopti verifica fiecare centimetru patrat de moloz in centrul Italiei.

Povestile romanilor care traiesc in satele distruse de cutremur.
Povestile romanilor care traiesc in satele distruse de cutremur. "Ne-au murit prietenii, nu mai avem nimic"

In centrul Italiei, distrus de cutremur, locuiesc si multi romani. Unii au aflat cu durere ca 5 dintre ai lor nu mai sunt in viata. Altii au stat de vorba joi cu corespondentul nostru, Catalin Radu Tanase, care a ajuns la locul dezastrului.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.