Romanii din Italia, printre primii care au sarit sa ajute dupa cutremur: "Am scos un copil de 7-8 ani. Parintii erau morti"
Peste 5.000 de salvatori sunt implicati in operatiunile de cautare a victimelor prinse sub daramaturi. Oamenii muta caramida cu caramida, piatra cu piatra, in speranta ca vor mai gasi supravietuitori.
Pe langa pompieri si militari, sunt si multi romani care au sarit inca din primele minute, dupa cutremur, sa ajute.
Corespondentul nostru, Catalin Radu Tanase, a stat de vorba cu ei, iar povestile lor sunt cutremuratoare.
Ioana Popescu este din Targu Jiu. A plecat in Italia sa-si castige un trai mai bun, insa acum doua zile era sa piarda totul. Cutremurul a prins-o departe de fetitele ei care se aflau in casa surorii sale.
Ioana Ana Popescu: "Am trecut printr-un cosmar de nu va pot descrie. Am luat cheile de la masina, un telefon si am iesit. 10 minute am stat in fata casei. Lumea tipa. Am crezut ca nu e nimic grav. Am incercat sa sun la cumnata si sora mea si nimic. Am plecat cu masina si... un copac picat, o strada blocata, garduri, o vila picata. Am inceput sa tip, am mers peste daramaturi desculta, de mana cu sotul meu, am cazut, m-am ridicat. Am mers 7 kilometri pe jos. Ne-a prins o masina, ne-a luat pana la copii, nu credeam ca le mai gasim in viata. Ele au venit sa munceasca la fragole... Stiam ca e casa veche. Cand am ajuns acolo, le-am gasit in fata bisericii, erau desculte, in pijamale, plangeau. Fata mea era lovita la cap si la spate. Au aterizat de la etajul 2 la etajul 1, cu patul, s-a daramat acoperisul tot, cumnata mea a ramas suspendata pe o teava de gaze. Au iesit pe o fereastra, pe o perdea. Au scapat si multumim lui Dumnezeu ca suntem toti in viata."
Astea sunt imaginile care te intampina de la cativa kilometri de intrarea in orasul Amatrice. Peste tot sunt ruine, insa adevarata dimensiune a dezastrului o poti gasi in momentul in care intri propriu-zis in oras.
Pe drum intalnim alti doi romani care au scapat cu viata si ne povestesc ca nu au stat pe ganduri cand a fost cazul sa-si salveze semenii.
"A cazut Amatrice, totul a cazut, e ras. Am iesit afara, speriati. Am scos un copil de sub daranaturi, un copil de 7-8 ani, italian, parintii erau morti. I-a cazut tot acoperisul in cap, nu puteam cu barne de lemn... ne-am chinuit sa le scoatem. Am asteptat sa iasa parintii, dar i-au scos morti", povestesc romanii.
Dezastrul se intinde de la un capat la altul al localitatii. Sunt rare casele care au ramas intregi. Scoala din Amatrice continua sa se prabuseasca la fiecare noua replica a cutremurului.
Pentru ca multi romani au ramas fara acte, ambasadorul nostru in Italia a venit la locul tragediei.
Ambasadorul Romaniei la Roma, George Gabriel Bologan: "Suntem alaturi de ei, suntem aici prezenti cu o echipa a Ambasadei Romaniei de la Roma, avem o echipa mobila pentru a elibera documentele de care au nevoie."
Peste tot sunt gramezi uriase de moloz, ziduri prabusite, printre care mii se salvatori cauta, in ritm sustinut, supravietuitori. Jucatorii unei echipe de rugby au venit sa dea si ei o mana de ajutor.
"Vrem sa dam o mana de ajutor, ca sa eliberam oamenii, strazile, sa aducem mancare, apa, tot ce le este necesar in aceste momente. Facem orice. Daca ni se spunem sa sapam, sapam. Pur si simplu...", spune un barbat.
"Vrem neaparat sa ajutam. Cand auzim ca trebuie ceva, aducem imediat. Alimente, apa, casti de protectie, manusi", spune alt voluntar.
Alte provizii sunt aduse cu elicopterele, pentru ca zona este greu accesibila.
Peste 2.500 de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele facute una cu pamantul. Pentru cei mai multi, acum, acasa inseamna taberele pentru sinistrati. Voluntarii le aduc acolo nu doar mancare calda, ci si speranta.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, catalin radu tanase, cutremur italia, amatrice,
Dată publicare:
26-08-2016 17:57