Criza migrantilor ar putea reincepe in urmatoarele zile. Erdogan si ministrul sau de Externe anunta anularea acordului cu UE

migranti la granita intre Serbia si Ungaria

Noi valuri de migranti, provenind mai ales din Orientul Mijlociu, s-ar putea abate din nou in aceasta primavara asupra Europei, ca urmare a conflictului dintre Turcia si UE.

Criza migrantilor ar putea sa reincepa in termen de zile daca Turcia isi va pune in practica amenintarile de a anula acordul cu UE, pe fondul tensiunilor cu statele occidentale. Seful diplomatiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a avertizat miercuri ca tara sa reevalueaza atat acordul din 2013, potrivit caruia Turcia trebuie sa reprimeasca migrantii care au calatorit ilegal in Uniunea Europeana, cat si cel din martie anul trecut, prin care se obliga sa-i impedice sa treaca in Grecia si sa-i primeasca inapoi pe cei deja ajunsi acolodaca Atena le respinge cererile de azil.

Cavusoglu a anuntat, potrivit Reuters, ca primul acord, cel de reprimire a migrantilor, nu mai este aplicat in acest moment, iar cel de-al doilea ar putea fi anulat cat de curand. Ministrul turc de Externe a dat vina pe faptul ca UE nu a eliminat regimul de vize pentru cetatenii turci. Oficialii de la Ankara s-au plans si ca ajutorul financiar promis de Bruxelles (3 miliarde de euro) nu a ajuns la timp si nu a fost destul de substantial pentru a reduce numarul de refugiati sirieni care traiesc pe teritoriul Turciei – circa 3 milioane in acest moment.

Putem sa oprim acordul unilateral. Nu am informat inca UE si situatia e in mainile noastre”, a declarat Cavusoglu. “De acum inainte, putem anuntat ca nu il vom mai aplica si se va termina”. Cu cateva ore inainte, si presedintele Erdogan afirmase, intr-un discurs de campanie pentru referendumul constitutional din 16 aprilie, ca UE “poate sa uite” de acord. “Ii interziceti ministrului meu sa intre in Olanda si va asteptati ca noi sa ii primi inapoi pe migranti? Imposibil!

Citește și
Turcia
CNN: De ce se cearta Turcia si Olanda? Analiza scandalului fara precedent dintre cele 2 tari. Care sunt mizele politice
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Si ministrul de Interne Suleyman Soylu a declarat chiar vineri dimineata ca autoritatile turce pot trimite lunar 15.000 de migranti in Europa doar pentru a-i soca pe europeni in urma disputelor diplomatice care au izbucnit in ultima perioada intre Ankara, Berlin si Amsterdam, relateaza Hurriyet Daily News.

Avem un acord de reprimire. Te intreb daca ai curaj, Europa? Daca vrei, noi putem sa-ti trimitem acei 15.000 de migranti pe care nu-i lasam sa plece in fiecare luna si sa te dam pe spate. Trebuie sa-ti amintesti ca nu poti sa construiesti un joc in aceasta regiune impotriva Turciei”, a declarat Soylu.

Pe de alta parte, mai multe organizatii umanitare, in frunte cu “Medici fara Frontiere”, sustin ca oricum acordul a esuat, mii de migranti ramanand si acum izolati pe insule din Grecia sau in Balcani. Ei afirma, intr-un raport prezentant saptamana aceasta, ca “in loc sa fie o poveste de succes, acordul a devenit o poveste de groaza”.

Temerile ca Turcia va redeschide “robinetul cu migranti” sunt extrem de vizibile in statele din Balcani. Premierul interimar al Bulgariei, Ognian Gerdjikov, a anuntat, potrivit Novinite, masuri sporite de securitate la granita cu Turcia din cauza temerilor privind un nou val de migranti in urmatoarele zile.

Autoritatile de la Sofia se tem ca situatia ar putea scapa de sub control, mai ales daca migrantilor din Africa si Orientul Mijlociu li se vor alatura si cetateni turci nemultumiti de situatia din tara lor. De altfel, Bulgaria are in clipa de fata propriul ei conflict diplomatic cu Turcia, in urma acuzatiilor privind implicarea Ankarei in sustinerea formatiunii politice pro-turce Dost in campania electorala pentru alegerile din 26 martie.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Seful diplomatiei turce ameninta Europa cu
Seful diplomatiei turce ameninta Europa cu "razboaiele sfinte". Alegerile din Olanda "duc UE spre abis"

Europa se indreapta catre abis si razboaie religioase, afirma ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, referindu-se la rezultatul alegerilor legslative de miercuri din Olanda.

CNN: De ce se cearta Turcia si Olanda? Analiza scandalului fara precedent dintre cele 2 tari. Care sunt mizele politice
CNN: De ce se cearta Turcia si Olanda? Analiza scandalului fara precedent dintre cele 2 tari. Care sunt mizele politice

Olanda a interzis zilele trecute accesul pe teritoriul sau unui diplomat turc de rang inalt, care intentiona sa participe la un miting politic, iar acest fapt a dus la declansarea unui scandal politic fara precedent intre cele doua tari.

Razboi diplomatic intre Ankara si Haga. Erdogan avertizeaza Olanda ca va plati si o numeste
Razboi diplomatic intre Ankara si Haga. Erdogan avertizeaza Olanda ca va plati si o numeste "republica bananiera"

Conflictul intre Olanda si Turcia se agraveaza, dupa ce doi ministri ai lui Erdogan au primit interdictie de la autoritatile de la Haga. 

Turcia da un ultimatum dur Europei: criza migrantilor ar putea reincepe. Erdogan acuza de
Turcia da un ultimatum dur Europei: criza migrantilor ar putea reincepe. Erdogan acuza de "nazism" mai multe state UE

Turcia ameninta ca va renunta la toate acordurile cu UE, inclusiv la cel privind migrantii

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.