UE a aprobat acordul cu Turcia. Premierul turc: "Este o zi istorica." Ce inseamna intelegerea dintre Bruxelles si Ankara

×
Codul embed a fost copiat

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniti la Bruxelles in Consiliul European de primavara, au aprobat vineri acordul cu Turcia pentru solutionarea crizei migratiei

La Bruxelles liderii Uniunii Europene au aprobat in unanimitate, un acord incheiat cu Turcia, in privinta crizei migrantilor. Astfel refugiatii care vor ajunge in Grecia dupa miezul noptii de duminica, 20 martie, ar urma sa fie trimisi inapoi in Turcia, daca solicitarile de azil, le sunt respinse.

In schimb, pentru fiecare persoana acceptata de turci, un refugiat sirian, aflat deja acolo, va fi adus la un centru de primire, dintr-o tara europeana. Ankara a cerut un ajutor financiar suplimentar, de cateva miliarde de euro, accelerarea negocierilor pentru apropierea de UE si ridicarea vizelor pentru cetatenii turci.

Premierul turc a insistat ca "nu cauta o targuiala", insistand ca tara sa urmareste criza refugiatilor dintr-o perspectiva umanitara. Ahmet Davutoglu a calificat drept “istorica” ziua de vineri, cand a incheiat cu cei 28 de lideri ai statelor Uniunii Europene un acord menit sa opreasca fluxul de migranti ce pleaca din tara sa catre Europa, prin Grecia, acord in urma caruia Turcia va beneficia de relansarea procesului de aderare la UE si de liberalizarea vizelor.

“Este o zi istorica, pentru ca am ajuns la un acord foarte important intre Turcia si UE (...) Am realizat ca Turcia si UE au acelasi destin, aceleasi provocari si acelasi viitor”, a declarat Davutoglu la conferinta de presa ce a urmat summitului cu liderii europeni, potrivit AFP.

Citește și
Imigranti Grecia
"Pozitie comuna" a statelor UE pentru a pune capat crizei migrantilor. Turcia pune o conditie importanta pentru a fi de acord
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Ce presupune acordul

Acordul privind migratia, incheiat vineri la Bruxelles de Uniunea Europeana si Turcia, cuprinde masuri inedite si controversate, cele mai semnificative fiind returnarea catre Turcia a tuturor migrantilor care pleaca din aceasta tara in directia Greciei si preluarea de catre statele blocului comunitar a unui numar echivalent de migranti direct din Turcia, relateaza AFP intr-o prezentare a principalelor puncte ale acestei intelegeri care intra in vigoare incepand din data de 20 martie.

“Toti noii migranti ilegali care pornesc din Turcia catre insulele grecesti vor fi retrimisi in Turcia”, iar aceasta masura “temporara si extraordinara” vizeaza oprirea traversarilor periculoase ale Marii Egee si distrugerea “modelului de afaceri” al traficantilor, se arata in text.

Pentru ca returnarea migrantilor sa nu incalce dreptul international, in acord se precizeaza ca fiecare cerere de azil va face obiectul unei evaluari individuale, care va fi efectuata in taberele din insulele grecesti, fapt care va necesita o logistica importanta la fata locului. Migrantii care nu vor depune o cerere de azil sau cei a caror cerere este respinsa vor fi returnati in Turcia.

Pentru a motiva sub aspect juridic respingerea unor cereri de azil, UE se va baza mai ales pe principiul de “tara terta sigura”. Atunci cand Grecia va fi recunoscut acest statut Turciei, din acel moment blocul comunitar va considera ca returnarile sunt legale. Turcia s-ar angaja, la randul ei, ca toti migrantii ce i-au fost retrimisi sa beneficieze de protectie conform normelor internationale si sa nu-i expulzeze catre tarile lor de origine.

“Pentru fiecare sirian retrimis catre Turcia din insulele grecesti, un alt sirian va fi transferat din Turcia catre UE”, prevede acordul, subliniind ca la relocarea in UE vor avea prioritate migrantii care nu au incercat sa ajunga ilegal in statele blocului comunitar.

Cat despre numarul migrantilor ce ar putea fi relocati in UE, documentul prevede un plafon de 72.000 de locuri, ce corespunde angajamentelor luate deja de statele UE si inca neimplementate.

Este vorba despre contingentul de 54.000 de migranti ce inca nu au fost repartizati intre statele UE in momentul impunerii cotelor obligatorii la Consiliul JAI din luna septembrie. Atunci s-a decis repartizarea a 160.000 de migranti intre statele UE, dar alocarea pe tari a fost facuta pentru numai 106.000.

Diferenta pana la plafonul de 72.000 urmeaza probabil sa fie acoperita de un alt program, care este voluntar si prevede preluarea de catre UE a 22.000 de refugiati aflati sub protectia ONU in statele vecine Siriei, pana in prezent fiind transferati numai 4.555.

Daca numarul returnarilor depaseste plafonul de 72.000, atunci mecanismul “va trebui revizuit”, se arata in text, fara alte precizari. In plus, UE va adopta un plan european de relocari pe termen lung, pe baza angajamentelor voluntare ale statelor membre.

In schimbul readmisiei migrantilor, Turcia va primi o “foaie de parcurs” pentru ca pana la sfarsitul lui iunie 2016 sa fie eliminate vizele pentru cetatenii turci care calatoresc in statele UE. Dar aceasta foaie de parcurs cuprinde 72 de conditii precise, motiv pentru care unii diplomati se indoiesc ca acest termen este realizabil.

De asemenea, UE se angajeaza sa grabeasca acordarea ajutorului financiar de 3 miliarde de euro promis deja Turciei si destinat refugiatilor sirieni aflati pe teritoriul turc. Atunci cand aceste resurse vor fi aproape de a fi complet epuizate, UE va mobiliza o finantare suplimentara in limita a inca 3 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2018.

Cat despre aderarea Turciei la UE, cele doua parti isi afirma in acord angajamentul de a grabi acest proces, iar Comisia Europeana va propune in luna aprilie deschiderea unui nou capitol de negocieri (capitolul 33).

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Imagini din tabara comparata cu un lagar nazist: copiii sunt rasi in cap din cauza paduchilor. VIDEO
Imagini din tabara comparata cu un lagar nazist: copiii sunt rasi in cap din cauza paduchilor. VIDEO

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, este gata sa le prezinte spre adoptare sefilor de stat si de guvern din cele 28 de tari membre proiectul de acord cu Turcia pentru stoparea afluxului de migranti, a declarat vineri o sursa din cadrul UE.

"Pozitie comuna" a statelor UE pentru a pune capat crizei migrantilor. Turcia pune o conditie importanta pentru a fi de acord

 Liderii celor 28 de state ale UE au finalizat o "pozitie comuna" pentru un acord cu Turcia menit sa opreasca fluxul de migranti spre Europa, a anuntat prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel in noaptea de joi spre vineri, informeaza AFP.

Reactia barbatilor dintr-o tabara de refugiati dupa ce un pedofil a violat o fetita de 7 ani. Cum l-au pedepsit oamenii
Reactia barbatilor dintr-o tabara de refugiati dupa ce un pedofil a violat o fetita de 7 ani. Cum l-au pedepsit oamenii

Mai multi barbati din tabara de refugiati din Idomeni si-au facut singuri dreptate dupa ce au aflat ca un individ ar fi violat o fetita.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.