UE a aprobat acordul cu Turcia. Premierul turc: "Este o zi istorica." Ce inseamna intelegerea dintre Bruxelles si Ankara

Ultimul update: Luni 21 Martie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 18 Martie 2016 18:22
Categorie: Criza imigrantilor

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniti la Bruxelles in Consiliul European de primavara, au aprobat vineri acordul cu Turcia pentru solutionarea crizei migratiei

La Bruxelles liderii Uniunii Europene au aprobat in unanimitate, un acord incheiat cu Turcia, in privinta crizei migrantilor. Astfel refugiatii care vor ajunge in Grecia dupa miezul noptii de duminica, 20 martie, ar urma sa fie trimisi inapoi in Turcia, daca solicitarile de azil, le sunt respinse.

In schimb, pentru fiecare persoana acceptata de turci, un refugiat sirian, aflat deja acolo, va fi adus la un centru de primire, dintr-o tara europeana. Ankara a cerut un ajutor financiar suplimentar, de cateva miliarde de euro, accelerarea negocierilor pentru apropierea de UE si ridicarea vizelor pentru cetatenii turci.

Premierul turc a insistat ca "nu cauta o targuiala", insistand ca tara sa urmareste criza refugiatilor dintr-o perspectiva umanitara. Ahmet Davutoglu a calificat drept “istorica” ziua de vineri, cand a incheiat cu cei 28 de lideri ai statelor Uniunii Europene un acord menit sa opreasca fluxul de migranti ce pleaca din tara sa catre Europa, prin Grecia, acord in urma caruia Turcia va beneficia de relansarea procesului de aderare la UE si de liberalizarea vizelor.

“Este o zi istorica, pentru ca am ajuns la un acord foarte important intre Turcia si UE (...) Am realizat ca Turcia si UE au acelasi destin, aceleasi provocari si acelasi viitor”, a declarat Davutoglu la conferinta de presa ce a urmat summitului cu liderii europeni, potrivit AFP.

"Pozitie comuna" a statelor UE pentru a pune capat crizei migrantilor. Turcia pune o conditie importanta pentru a fi de acord

Ce presupune acordul

Acordul privind migratia, incheiat vineri la Bruxelles de Uniunea Europeana si Turcia, cuprinde masuri inedite si controversate, cele mai semnificative fiind returnarea catre Turcia a tuturor migrantilor care pleaca din aceasta tara in directia Greciei si preluarea de catre statele blocului comunitar a unui numar echivalent de migranti direct din Turcia, relateaza AFP intr-o prezentare a principalelor puncte ale acestei intelegeri care intra in vigoare incepand din data de 20 martie.

“Toti noii migranti ilegali care pornesc din Turcia catre insulele grecesti vor fi retrimisi in Turcia”, iar aceasta masura “temporara si extraordinara” vizeaza oprirea traversarilor periculoase ale Marii Egee si distrugerea “modelului de afaceri” al traficantilor, se arata in text.

Pentru ca returnarea migrantilor sa nu incalce dreptul international, in acord se precizeaza ca fiecare cerere de azil va face obiectul unei evaluari individuale, care va fi efectuata in taberele din insulele grecesti, fapt care va necesita o logistica importanta la fata locului. Migrantii care nu vor depune o cerere de azil sau cei a caror cerere este respinsa vor fi returnati in Turcia.

Pentru a motiva sub aspect juridic respingerea unor cereri de azil, UE se va baza mai ales pe principiul de “tara terta sigura”. Atunci cand Grecia va fi recunoscut acest statut Turciei, din acel moment blocul comunitar va considera ca returnarile sunt legale. Turcia s-ar angaja, la randul ei, ca toti migrantii ce i-au fost retrimisi sa beneficieze de protectie conform normelor internationale si sa nu-i expulzeze catre tarile lor de origine.

“Pentru fiecare sirian retrimis catre Turcia din insulele grecesti, un alt sirian va fi transferat din Turcia catre UE”, prevede acordul, subliniind ca la relocarea in UE vor avea prioritate migrantii care nu au incercat sa ajunga ilegal in statele blocului comunitar.

Cat despre numarul migrantilor ce ar putea fi relocati in UE, documentul prevede un plafon de 72.000 de locuri, ce corespunde angajamentelor luate deja de statele UE si inca neimplementate.

Este vorba despre contingentul de 54.000 de migranti ce inca nu au fost repartizati intre statele UE in momentul impunerii cotelor obligatorii la Consiliul JAI din luna septembrie. Atunci s-a decis repartizarea a 160.000 de migranti intre statele UE, dar alocarea pe tari a fost facuta pentru numai 106.000.

Diferenta pana la plafonul de 72.000 urmeaza probabil sa fie acoperita de un alt program, care este voluntar si prevede preluarea de catre UE a 22.000 de refugiati aflati sub protectia ONU in statele vecine Siriei, pana in prezent fiind transferati numai 4.555.

Daca numarul returnarilor depaseste plafonul de 72.000, atunci mecanismul “va trebui revizuit”, se arata in text, fara alte precizari. In plus, UE va adopta un plan european de relocari pe termen lung, pe baza angajamentelor voluntare ale statelor membre.

In schimbul readmisiei migrantilor, Turcia va primi o “foaie de parcurs” pentru ca pana la sfarsitul lui iunie 2016 sa fie eliminate vizele pentru cetatenii turci care calatoresc in statele UE. Dar aceasta foaie de parcurs cuprinde 72 de conditii precise, motiv pentru care unii diplomati se indoiesc ca acest termen este realizabil.

De asemenea, UE se angajeaza sa grabeasca acordarea ajutorului financiar de 3 miliarde de euro promis deja Turciei si destinat refugiatilor sirieni aflati pe teritoriul turc. Atunci cand aceste resurse vor fi aproape de a fi complet epuizate, UE va mobiliza o finantare suplimentara in limita a inca 3 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2018.

Cat despre aderarea Turciei la UE, cele doua parti isi afirma in acord angajamentul de a grabi acest proces, iar Comisia Europeana va propune in luna aprilie deschiderea unui nou capitol de negocieri (capitolul 33).

 

 

Imagini din tabara comparata cu un lagar nazist: copiii sunt rasi in cap din cauza paduchilor. VIDEO

Imagini din tabara comparata cu un lagar nazist: copiii sunt rasi in cap din cauza paduchilor. VIDEO

refugiati in Mediterana

"Zi tragică în Mediterana". Două mame din Libia s-au înecat salvându-şi copii

85.000 de migranti au ajuns in Italia in 2017. Localnicii sunt coplesiti, iar refugiatii, nemultumiti: "Europa nu e ca la TV"

100 de migranti disparuti dupa un naufragiu in largul coastelor Libiei. 23 de persoane au supravietuit dupa scufundarea navei

Un imigrant ilegal acuzat de viol a primit despagubiri mai mari decat victima sa. De ce nu a putut fi trimis in tara sa

Cel putin 146 de morti intr-un nou naufragiu in largul Libiei. Cosmarul, povestit de singurul supravietuitor

Circa 250 de migranti ar fi murit inecati in largul Libiei. In urma lor au fost gasite doar cinci cadavre si doua barci

imigranti plaja Libia

74 de migranti morti, gasiti de Crucea Rosie pe o plaja din Libia. Acestia voiau sa traverseze Marea Mediterana

Solutia gasita de UE pentru migrantii salvati in Mediterana. Unde vor fi trimisi, "in afara Europei"

Avertisment UNICEF: 23.000 de copii migranti, in pericol in Grecia si Balcani din cauza frigului: "Risca moartea"

Ucigasul studentei din Freiburg a agresat o tanara si in Grecia, acum 3 ani. "M-a aruncat intr-o prapastie"

Refugiatii din Germania invata cum sa abordeze sexul opus. De ce nu a reusit Omar sa se apropie de nicio femeie

Paza de coasta italiana a reusit sa salveze 2.200 de migranti. Papa Francisc: "Mediterana a devenit un cimitir"