Armistitiul intre Israel si Hamas este in continuare respectat. Bilantul victimelor: 168 de morti

×
Codul embed a fost copiat

GALERIE FOTO si VIDEO. Mesaje Twitter in timp real despre situatia din Fasia Gaza. Dupa opt zile de bombardamente, soldate cu peste 160 de morti, Israelul si gruparea palestiniana Hamas au acceptat sa puna jos armele.

Cronologia evenimentelor:

JOI, 22 NOIEMBRIE

ora 18:53 Armistitiul dintre Israel si Hamas, incheiat miercuri seara, pare sa reziste deocamdata. Ambele parti si-au luat angajamentul de a opri toate actiunile armate, iar in aceasta seara vor fi ridicate si restrictiile de circulatie la granita. Din pacate in cele 8 zile de conflict au murit 163 de palestinieni si 5 israelieni.

Bucurie ca dupa o victorie, in Gaza, miercuri noapte. Israelul a acceptat sa inceteze ostilitatile, incluisv raidurile care ii aveau ca tinta pe militantii integristi. La randul lor, gruparile palestiniene s-au angajat sa opreasca lansarea rachetelor asupra teritoriului isrealian, precum si atacurile de la granita.

Citește și
Fasia Gaza
Israelul pregateste terenul pentru o posibila operatiune militara impotriva Gaza
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Premierul israelian spune ca presedintele Statelor Unite a fost cel care l-a convins sa dea o sansa acordului imediat de egipteni.

Mai mult, Washingtonul si-a luat angajamentul de a spori sustinerea financiara pentru sistemul anti-racheta "Domul de fier" care a protejat, in buna masura, Israelul.

Azi-noapte, zeci de rachete au lovit Gaza cu doar cateva minute inainte ca armistitiul sa intre in vigoare, iar sirenele au rasunat in sudul Israelului chiar si dupa incetarea oficiala a ostilitatilor.

ora 08:45 Armistitiul era respectat joi dimineata in Fasia Gaza, dupa acordul incheiat miercuri intre Israel si Hamas, o miscare aflata la putere in aceasta enclava palestiniana, care a pus capat unei saptamani de confruntari armate in care au fost ucisi 155 de palestinieni si cinci israelieni, relateaza AFP.

Obtinut in urma unor eforturi diplomatice intense ale Egiptului si Statelor Unite, armistitiul a intrat in vigoare miercuri la ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei), potrivit textului acordului, anuntat la Cairo de catre seful diplomatiei egiptene Mohammed Kamel Amr si secretarul de Stat american Hillary Clinton.

ora 08:00 Cele doua parti au spus "da" unui armistitiu mediat de noua conducere islamista de la Cairo. Israelul si gruparea Hamas si-au luat angajamentul de a opri toate actiunile armate, iar joi seara vor fi ridicate si restrictiile de circulatie la granita dintre Israel si Fasia Gaza.

MIERCURI, 21 NOIEMBRIE

ora 19:44 Israelul si miscarea islamista Hamas au ajuns la un acord pentru incetarea ostilitatilor incepand cu ora 21.00 (21.00, ora Romaniei), informeaza CNN.

Anuntul a fost facut, intr-o conferinta de presa organizata la Cairo, de secretarul de Stat american, Hillary Clinton, si de ministrul egiptean de Externe, Mohamed Kamel Amr.
Potrivit site-ului Ynetnews, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a discutat cu presedintele Statelor Unite, Barack Obama, acceptand recomandarea acestuia de a da o sansa planului mediat de Egipt pentru suspendarea operatiunilor in Fasia Gaza.

Acordul de incetare a focului intervine in a opta zi a Operatiunii israeliene "Pilon de Aparare", care a constat in raiduri aeriene si tiruri de artilerie vizand pozitii ale miscarii Hamas din Fasia Gaza. Combatantii Hamas au lansat aproximativ 1.000 de rachete spre teritoriul israelian, provocand moartea a cinci persoane - patru civili si un militar. In Fasia Gaza, bilantul victimelor raidurilor israeliene este de cel putin 120 de morti.

ora 18:20 Zeci de romani fug ingroziti din Gaza, dupa opt zile de raiduri aeriene care au semanat moarte si distrugere. Armistitiul anuntat aseara intre Israel si Hamas nu a fost respectat. Mai mult, in timp ce Israelul continua raidurile in Gaza, militantii palestinieni par sa-si fi extins ofensiva.

Pe langa rachetele lansate, astazi a avut loc si un atentat cu bomba la Tel Aviv, din fericire fara victime. Bilantul conflictului creste pe zi ce trece.

Scene de panica au cuprins centrul Tel Aviv-ului azi, la ora pranzului, cand un zgomot ca de tunet a rasunat chiar in fata Ministerului Apararii. O bomba artizanala a fost detonata intr-un autobuz si zeci de pasageri si trecatori au ajuns la spital. Autoritatile israeliene au aratat imediat cu degetul spre Hamas.

Vestea atentatului a provocat scene de bucurie si urale in Gaza, iar Hamas si-a exprimat satisfactia, fara sa revendice deschis atentatul.

De altfel, ostilitatile au continuat, desi Egiptul anuntase marti seara un armistitiu.

Intre timp, in Gaza sase oameni banuiti de colaborare cu Israelul au fost executati de membri Hamas, iar trupurile lor tarate pe strada.

ora 12.30 Atac terorist in "inima" Israelului. Cel putin 20 de persoane, ranite intr-o explozie in Tel Aviv

ora 09.45 Miscarea Hamas detine rachete Qassam, Grad, WS-1E si Fajr-5, cu raze de actiune de pana la 75 km

ora 09.30 Statele Unite, aliate atat ale Israelului, cat si ale Turciei, au criticat-o marti pe cea din urma pentru atacuri verbale la adresa Israelului, pe care l-a acuzat ca este un "stat terorist" si conduce o "epurare etnica" impotriva palestinienilor in Fasia Gaza, relateaza AFP.

"Consideram ca retorica extrem de dura a Turciei nu ajuta cu nimic si le-am spus-o foarte clar turcilor", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Victoria Nuland. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a denuntat dur marti operatiunea israeliana in Fasia Gaza.

"Israelul ignora pacea in regiune, incalca dreptul international si efectueaza o epurare etnica impotriva unui popor. Aceasta tara ocupa putin cate putin teritoriile palestiniene", a subliniat Erdogan in fata Parlamentului turc. Cu o zi inainte, el a calificat Israelul drept "stat terorist", din cauza ofensivei sale asupra Fasiei Gaza, care se desfasoara de sapte zile, ca raspuns la tiruri de rachete venite dinspre teritoriul palestinian.

ora 09.00 Ce este Miscarea Hamas. Populara in Fasia Gaza, dar considerata organizatie TERORISTA in Occident

ora 08.30 Miscarea islamista Hamas, aflata la putere in Fasia Gaza, a temperat marti seara zvonuri cu privire la iminenta unui armistitiu cu Israelul, subliniind ca acesta va putea fi anuntat doar de catre Egipt si indemnand gruparile palestiniene sa "continue sa riposteze crimelor israeliene", relateaza AFP.

O serie de oficiali egipteni au declarat, in acelasi timp, ca asteapta un raspuns israelian la o propunere de acord din partea Egiptului. O intalnire a avut loc intre seful serviciilor egiptene de informatii Rafat Chehata, "o delegatie Hamas condusa de catre Khaled Meshaal si o delegatie a Jihadului Islamic condusa de catre Ramadan Shallah, dar s-a incheiat fara sa se ajunga la un acord cu privire la armistitiu", a declarat pentru AFP o sursa apropiata negocierilor de la Cairo.

"Nu s-a obtinut un acord, deoarece Israelul nu a raspuns pozitiv propunerii egiptene", a adaugat sursa citata.

ora 08.00 S-au intors acasa. 23 de romani au scapat de cosmarul razboiului din Fasia Gaza

ora 06.30 Reprezentantul palestinian la ONU a anuntat marti ca ofensiva israeliana s-a soldat cu peste 140 de morti si peste 950 de raniti in Fasia Gaza, relateaza AFP. Riyad Mansour a anuntat acest bilant intr-o scrisoare adresata Consiliului de Securitate al ONU in care indeamna cele 15 state sa condamne operatiunea israeliana "Pilon de Aparare", declansata miercurea trecuta pentru a contracara atacuri cu rachete din Fasia Gaza.

Membrii Consiliului de Securitate au analizat marti seara o cerere din partea statelor arabe, care solicita o reuniune publica cu privire la criza din Gaza. Diplomatii occidentali apreciaza ca aceasta ar putea submina eforturile de a ajunge la un armistitiu. Reprezentantul palestinian a precizat in scrisoarea sa ca exista "numerosi copii" printre cele 140 de victime palestiniene. In total, cinci israelieni, inclusiv un militar, au murit in urma atacurilor cu rachete.

Hamas, care se afla la conducerea Fasiei Gaza, a transmis un bilant de 136 de morti. Statele Unite s-au opus marti unei declaratii a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la situatia din Gaza, apreciind ca ar fi "contraproductiva" si ca aceasta "nu ar aduce nicio contributie la eforturile diplomatice in curs".

 ora 06.15 Douazeci si sase de palestinieni au fost ucisi in raidurile aeriene de marti, a saptea zi a ofensivei israeliene asupra Fasiei Gaza, conform serviciilor de urgenta din teritoriile palestiniene guvernate de Hamas, relateaza AFP. Bilantul ridica la cel putin 135 numarul palestinienilor ucisi in Fasia Gaza de la inceputul operatiunii israeliene la 14 noiembrie.

Doi frati au fost ucisi in cursul serii intr-un raid la Rafah (sud), au declarat serviciile de urgenta intr-un comunicat. Alti patru palestinieni au fost ucisi in raidurile in apropiere de Deir al-Balah (centru), conform aceleiasi surse. Doi dintre ei apartineau ramurii armate a Jihadului islamic, a anuntat acest grup armat intr-un comunicat.

Doi cameramani ai postului de televiziune Al-Aqsa, detinut de Hamas, au fost ucisi, a afirmat anterior un purtator de cuvant al serviciilor de urgenta, Achraf Al-Qoudra, precizand ca cei doi au murit in urma unui atac aerian care a lovit masina lor identificata in mod clar ca fiind un vehicul de presa. Intrebata, armata israeliana a refuzat orice comentariu, confirmand doar raidurile aeriene din acea zona.

Alte trei persoane au fost ucise in cartierul Chejaiya, iar o a patra a murit intr-un atac aerian asupra orasului Beit Hanoun (nord), conform lui Qondra. Anterior, sase persoane au fost ucise intr-un raid asupra cartierului Sabra din orasul Gaza si doi copii au murit in cartierul Zeitoun, conform aceleiasi surse. In cursul diminetii, sase palestinieni au fost ucisi intr-o serie de raiduri asupra intreg teritoriului palestinian.

Cel putin 135 de palestinieni au fost ucisi in Fasia Gaza si o mie au fost raniti incepand cu miercurea trecuta, conform surselor citate. Cinci israelieni au fost ucisi in atacurile palestiniene, trei la 15 noiembrie si doi marti in sudul Israelului, dintre care un soldat.

 ora 06.00 Secretarul de Stat american Hillary Clinton a afirmat marti la Ierusalim, inainte de o intalnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ca angajamentul Statelor Unite fata de securitatea Israelului este "solid ca piatra", relateaza AFP. "Angajamentul american pentru securitatea Israelului este la fel de solid ca piatra si de neclintit. Aceasta deoarece cred ca este esential sa suscitam calmarea situatiei din Gaza", a afirmat Clinton in timpul unei scurte conferinte de presa.

"In urmatoarele zile, Statele Unite vor lucra cu partenerii lor aici in Israel si in regiune pentru a promova securitatea Israelului, ameliora conditiile de viata ale populatiei din Gaza si pentru a inainta catre o pace globala pentru toti oamenii din regiune", a adaugat Clinton. "Daca este posibil sa ajungem la o solutie pe termen lung prin mijloace diplomatice, eu personal o prefer. Insa daca nu este cazul, sunt singur ca intelegeti ca Israelul va trebui sa ia toate masurile necesare pentru a isi apara poporul", a declarat la randul sau Netanyahu.

MARTI, 20 NOIEMBRIE

 ora 22.00 Intre 2.500 de persoane, conform politiei, si 5.000-7.000 de persoane, conform organizatorilor, au manifestat marti seara la Paris in apropiere de ambasada Israelului in semn de sustinere pentru statul evreu care a declansat o operatiune militara impotriva gruparilor armate din Gaza, relateaza AFP.

Adunarea "tuturor celor care iubesc statul Israel si il sustin" a fost organizata de Consiliul reprezentativ al institutilor evreiesti din Franta (Crif), Confederatia evreilor din Franta si prietenii Israelului. La tribuna, presedintele Crif Richard Prasquier a citit o scrisoare destinata premierului Benjamin Netanyahu si transmisa ambasadorului Israelului pentru "a declara sustinerea si dragostea pentru Israel in numele tuturor evreilor din Franta".

Ambasadorul Israelului in Franta a declarat ca "Gaza este un bastion terorist" si ca "batalia in care suntem implicati este cea a terorii".

ora 16:50 Aviatia israeliana a lansat marti pliante in mai multe cartiere din orasul Gaza cerandu-le locuitorilor sa evacueze "imediat" zona, potrivit corespondentilor AFP in Gaza. "Pentru propria voastra siguranta, va cerem sa evacuati imediat locuintele si sa va indreptati spre centrul orasului", se poate citi pe pliantele lansate in metropola palestiniana, care indica rutele de urmat printr-un desen care insoteste textul in limba araba.

ora 15:40  "Dusmanul va plati scump daca se gandeste sa intre in Gaza", a avertizat Mohammad Deif, intr-un mesaj inregistrat retransmis de mass-media din Fasia Gaza, intre care televiziunea Hamas, Al-Aqsa.

"Operatiunea terestra este cea mai mare speranta de eliberare a prizonierilor (palestinieni)", a afirmat Deif, facand aluzie la eventual rapire a unor soldati si la schimburi de prizonieri cu Israelul, asemeni cazului din octombrie 2011, cu soldatul Gilad Shalit.

Mohammad Deif, seful Bigazilor Ezzedine al-Qassam, aripa armata a Hamas, a fost grav ranit intr-un raid israelian, in urma caruia el a delegat comandamentul efectiv al operatiunilor adjunctului sau Ahmad Jaabari, al carui asasinat la 14 noiembrie a marcat inceputul operatiunii israeliene "Pilon de Aparare".

ora 14:30 O explozie puternica s-a auzit marti dupa-amiaza la Ierusalim dupa declansarea unei sirene de alerta, relateaza AFP. In acelasi moment, aripa armata a Hamas din Gaza a revendicat lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune M75 asupra "Iersualimului ocupat".

"Nimic nu a aterizat in orasul Ierusalim, examinam imprejurimile", a declarat politia pentru AFP.

ora 13:30 Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat marti Israelul ca efectueaza o "epurare etnica" a palestinienilor in cadrul operatiunii sale militare "Pilon de Aparare", in curs in Fasia Gaza, relateaza AFP.

"Israelul ignora, in aceasta regiune, pacea, murdareste dreptul international si efectueaza o epurare etnica impotriva unui popor. Aceasta tara ocupa putin cate putin teritoriile palestiniene", a declarat Erdogan in fata deputatilor Partidului Justitiei si Dezvoltarii.

 ora 12:00 Agenti de paza ai Ambasadei americane din Tel Aviv au deschis focul marti impotriva unui barbat inarmat cu un topor si un cutit, care incerca sa ii atace, a anuntat o purtatoare de cuvant a politiei israeliene, relateaza AFP.

ora 11:30 Al Jazeera: Unul dintre angajatii Ambasadei SUA in Tel Aviv, un gardian, a fost injunghiat de un barbat.

ora 10:00 Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a indemnat marti, la Cairo, toate partile aflate in conflict in Fasia Gaza "sa inceteze imediat focul", in a saptea zi a operatiunii militare israeliene "Pilon de Aparare" impotriva unor grupari armate din Fasia Gaza, relateaza AFP.

ora 08:52 Primul ministru israelian a acceptat sa amane interventia armata la sol in Gaza pentru 24 de ore, a anuntat postul Al Jazeera.

ora 08:00 Israelul a examinat in noaptea de luni spre marti, fara sa anunte o decizie, o propunere egipteana de armistitiu cu Hamas, potrivit presei, cu cateva ore inaintea unei vizite a secretarului general al ONU la Ierusalim, dupa sase zile de bombardamente intensive asupra Fasiei Gaza, relateaza AFP.

Ambasadoarea americana la ONU Susan Rice a anuntat luni seara ca Statele Unite nu isi vor da aprobarea pentru un text al Consiliului de Securitate al ONU care submineaza, in opinia sa, eforturi intreprinse in vederea unui armistitiu de Gaza.

Cei noua ministri din cadrul Consiliului de Securitate al Guvernului Netanyahu au participat la o reuniune lunga, studiind optiunea unei ofensive terestre in Fasia Gaza, dar nu au anuntat nicio decizie, potrivit postului public israelian de radio.

Potrivit postului de radio, Israelul doreste un armistitiu de 24 pana la 48 de ore, pentru ca partile sa poata sa elaboreze un armistitiu durabil.

LUNI, 19 NOIEMBRIE

 ora 20:50 Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, se va intalni saptamana aceasta cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, si cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas pentru a discuta despre posibilitatea unui armistitiu in Fasia Gaza, informeaza AFP. "Secretarul general ONU isi va oferi ajutorul diplomatic eforturilor considerabile si foarte importante pentru aplicarea unui armistitiu", a declarat Martin Nesirky, purtatorul de cuvant al lui Ban Ki-moon.

ora 20:20 Doi palestinieni au murit intr-un nou raid aerian israelian care a vizat luni Fasia Gaza, bilantul operatiunilor israeliene in teritoriul palestinian ajungand la cel putin 101 morti, anunta serviciile medicale palestiniene, citate de AFP.

"Doi palestinieni au fost ucisi intr-un nou raid israelian care a avut loc in zona taberei de refugiati Al-Bureij", precizeaza comunicatul.

Raidurile aeriene israeliene s-au soldat cu 23 de morti luni in Fasia Gaza, bilantul total al celor sase zile de operatiuni militare israeliene ajungand la 101 morti. Cu putin inaintea raidului din zona Al-Bureij, a fost ucis Ramez Harb, un comandant al Brigazilor Al-Qods, aripa militara a Jihadului Islamic.

ora 20:15 Ministrii de Externe ai statelor Uniunii Europene au cerut, luni, incetarea "imediata" a ostilitatilor dintre Israel si Fasia Gaza, explicand ca o incetare imediata a focului este "in interesul tuturor", informeaza AFP.

Reuniti la Bruxelles, ministrii "au cerut incetarea urgenta a ostilitatilor", exprimand sustinere pentru eforturile de mediere ale Egiptului si salutand misiunea secretarului general ONU, Ban Ki-moon, in regiune.

ora 17:30 Israelul a amanat o invazie terestra in Fasia Gaza pentru a permite continuarea eforturilor diplomatice, afirma un oficial israelian citat de editia online a ziarului The Jerusalem Post.

"Miscarea Hamas este supusa presiunilor intense si spune multe lucruri care nu au legatura cu realitatea", a declarat un oficial israelian. "Israelul prefera o solutie diplomatica, de aceea a amanat o invazie terestra", a adaugat el.

In cursul unei conferinte de presa desfasurate la Cairo, liderul Hamas, Khaled Meshaal, a declarat ca este constient ca Israelul "este in stare de o invazie terestra", avertizand insa ca "nu va fi un picnic, ci un dezastru politic" pentru premierul Benjamin Netanyahu.

Meshaal a precizat ca, daca Israelul doreste o solutie diplomatica, trebuie sa inceteze focul.

ora 16:30  Un palestinian a fost ucis luni intr-un atac israelian asupra unui centru de presa din centrul orasului Gaza, iar alti doi au murit intr-un raid in centrul teritoriului, au anuntat serviciile de urgenta din Gaza, relateaza AFP.

"Un palestinian a fost ucis si alti trei au fost raniti in urma unui raid asupra turnului Shorouk", unde isi are sediul televiziunea Al-Aqsa a Hamas, miscare aflata la putere in Gaza, potrivit unui comunicat al ministerului.

ora 15.00 Aproximativ 120 de romani sunt in Fasia Gaza. Ministrul Corlatean: "Suntem profund ingrijorati"

ora 14.00 Liderii miscarilor palestiniene Fatah, Hamas si Jihadul Islamic din Cisiordania au lansat un apel la unitate, luni, la Ramallah si au promis ca "vor pune capat diviziunii", in semn de solidaritate cu palestinienii din Fasia Gaza, relateaza AFP. "Anuntam din Ramallah, impreuna cu liderii celorlalte miscari, ca punem capat diviziunii", a declarat Jibril Rajoub, un oficial de rang inalt al Fatah, partid conducator al Autoritatii Palestiniene, in fata a aproximativ o mie de manifestanti ce fluturau drapelul national palestinian.

"Acela care va vorbi de acum incolo de diviziune este un criminal", a asigurat Mahmoud Al-Ramahi, liderul Hamas din Cisiordania.

ora 12.45 China a indemnat luni partile (aflate in conflict), indeosebi Israelul, sa dea dovada de "cea mai mare retinere", in Fasia Gaza, relateaza AFP. "Noi indemnam hotarat partile, indeosebi Israelul, sa dea dovada de cea mai mare retinere", a declarat Hua Chunying, purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze.

"China sustine pozitia justa a tarilor arabe in problema israeliano-palestiniana", a adaugat Hua Chunying intr-un comunicat de presa obisnuit, reamintind pozitia traditionala a Beijingului asupra subiectului.

ora 12.00 Presedintele palestinian Mahmoud Abbas i-a indemnat duminica pe palestinieni sa manifesteze pasnic impotriva "agresiunii israeliene din (Fasia) Gaza" si a repetat indemnul de orgaizare a unui summit arab de urgenta, relateaza AFP.

"Indemn poporul palestinian sa intensifice manifestatiile pasnice, pe strada, impotriva agresiunii israeliene din Gaza", a declarat Abbas intr-un discurs, la inceputul unei reuniuni a conducerii palestiniene, indemnandu-i, de asemenea, pe palestinieni la "unitate".

Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, care guverneaza Cisiordania, dar nu si Fasia Gaza, controlata incepand din 2007 de miscarea islamista Hamas, a indemnat, de asemenea, la organizarea unei reuniuni de urgenta a conducerii provizorii a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP), in cadrul caruia sunt asociate si miscarile Hamas si Jihadul islamic.

 ora 11.00 Teroarea unei romance din Israel: Alarma suna zi si noapte, ai 45 de sec sa te adapostesti

ora 10.15 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov urmeaza sa se intalneasca marti, in marja unui summit, la Phnom Penh, cu secretarul de Stat Hillary Clinton, careia ii va propune o reuniune a Cvartetului asupra situatiei din Fasia Gaza, a anuntat duminica RIA Novosti, relateaza AFP.

Lavrov a facut aceste declaratii inainte de a pleca la Phnom Penh, unde va participa la un Summit al Asiei de Sud-Est (ASEAN), potrivit agentiei ruse. "Ma voi intalni cu secretarul de Stat (american Hillary) Clinton la 20 noiembrie", a spus el, citat de agentie.

ora 10.00 AFP: Israelul si Fasia Gaza au nevoie de un mediator credibil pentru incheierea unui armistitiu

ora 09.45 Aproximativ 400 de activisti egipteni au plecat duminica spre Fasia Gaza, pentru a-si exprima solidaritatea fata de enclava palestiniana, in a cincea zi a unei ofensive israeliene sangeroase, au anuntat organizatorii, relateaza AFP. Cinci autobuze, la bordul carora se aflau acesti activisti din cadrul unor partide si miscari politice egiptene, au sosit la postul de frontiera de la Rafah, in sudul Fasiei Gaza.

"Calatoria are ca obiectiv sa marcheze solidaritatea noastra cu populatia din Fasia Gaza impotriva agresiunii israeliene", a declarat unul dintre organizatori, Mahmoud Ali, din partidul liberal Al-Dostour.

 ora 08.30 Aviatia si marina israeliene au reluat luni bombardamentele asupra Fasiei Gaza. Unsprezece dintre victimele de duminica, intre care patru femei si cinci copii, dar si noua membri ai unei familii, au fost ucisi dupa-amiaza, intr-un bombardament care a distrus un imobil de trei etaje in cartierul Nasser (nord) din orasul Gaza. "Masacrarea familiei Dallu nu va ramane nepedepsita", au avertizat Brigazile Ezzedin al-Qassam, aripa militara a miscarii islamiste palestiniene Hamas, aflata la putere in Fasia Gaza.

"Acest masacru dovedeste ca ocupantul se razbuna asupra unor civili pentru esecul sau militar. Israelienii vor plati", a insistat Sami Abu Zuhri, un purtator de cuvant al miscarii. De partea israeliana, sirenele de alerta antiaeriana au rasunat duminica la Tel Aviv pentru a patra zi consecutiv. Politia a anuntat ulterior ca doua dintre rachetele lansate au fost interceptate de sistemul antiracheta Iron Dome.

ora 08.00 Jurnalistii de la ITV posteaza o inregistrare video cu momentul in care rachetele israeliene lovesc centrul de comanda militar palestinian. De asemenea, conform Russia Today, rachetele Israelului au distrus si centrul media din Gaza, unde se afla cazati jurnalisti de la Sky News, RAI, ARD, Kuwait TV, etc.

ora 07:00 Aproape 30 de palestinieni, in majoritate femei si copii, au fost ucisi duminica, in ziua cea mai sangeroasa a raidurilor israeliene asupra Fasiei Gaza, incepute miercurea trecuta.

Potrivit Hamas, 9 membri ai familiei unui politist au fost ucisi, barbatul, dar si patru copii si cinci femei, inclusiv o batrana de 80 de ani.

Purtatorul de cuvant israelian spune ca raidul l-a vizat pe principalul responsabil al unitatii Hamas, care lanseaza rachete asupra teritorului israelian. Recunoaste, insa, ca "au fost si victime civile", care deja se numar cu zecile.

DUMINICA, 18 NOIEMBRIE

 ora 17:00 Un oficial israelian a sosit duminica la Cairo, care negociaza un armistitiu in conflictul dintre Israel si Fasia Gaza, in a cincea zi a operatiunii militare israeliene "Pilon de Aparare" impotriva unor grupari armate palestiniene, au anuntat oficiali egipteni, relateaza AFP.

Potrivit unui oficial din cadrul miscarii islamiste palestiniene Hamas, aflata la putere in Fasia Gaza, negocierile sunt intense si vizeaza garantarea conditiilor unui armistitiu. Cel putin 55 de palestinieni si trei israelieni au fost ucisi de la inceputul ofensivei israeliene, miercuri, declansata odata cu asasinarea unui comandant militar Hamas la Gaza.

ora 15:30 
Ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman a declarat, duminica, ca Israelul este pregatit sa ia in calcul posibilitatea unui armistitiu, cu conditia ca toate gruparile armate palestiniene din Fasia Gaza sa inceteze tirurile, relateaza AFP.

"Singura noastra conditie in vederea unui armistitiu este ca toate gruparile teroriste care opereaza in Fasia Gaza sa inceteze complet focul", a declarat Lieberman inaintea unei intalniri cu ministrul francez de Externe Laurent Fabius, aflat intr-o vizita la Ierusalim.

ora 13:00 Armata israeliana este pregatita sa "intensifice in mod semnificativ" operatiunea sa militara "Pilon de Aparare", in curs, impotriva unor grupari palestiniene armate in Fasia Gaza, a declarat duminica premierul Benjamin Netanyahu, relateaza AFP.

"Armata este pregatita sa intensifice in mod semnificativ operatiunea. Militarii sunt pregatiti pentru orice eventualitate", a declarat Netanyahu in deschiderea unei sedinte saptamanale a Consiliului de Ministri.

 ora 10:00 Artileria israeliana a executat tiruri in directia teritoriului sirian duminica dimineata, ripostand unor tiruri care au atins un vehicul militar israelian, fara sa raneasca pe cineva, in partea Platoului Golan ocupata de Israel, a anuntat o purtatoare de cuvant a armatei, relateaza AFP.

"Au fost executate tiruri impotriva unor militari in partea centrala a (Platoului) Golan", a declarat pentru AFP purtatoarea de cuvant citata, precizand ca aceste tiruri au atins "un vehicul".

"Militarii au ripostat cu focuri de artilerie catre locul de unde proveneau tirurile. Tinta a fost atinsa", a precizat ea, fara sa ofere alte detalii.

Acesta este primul schimb de tiruri intre israelieni si sirieni, dupa o saptamana marcata de numeroase incidente in aceasta zona.

ora 07:30 O bomba a lovit o cladire in care se aflau birouri ale unei televizuni palestiniene. 2 oameni au murit, iar alti 12 au fost raniti.

Atacurile s-au extins acum si in spatiul virtual. Iar reprezentantii celor 2 tabere isi folosesc conturile oficiale pentru a-si face propaganda si pentru a-si justifica actiunile.

07:00 Presedintele egiptean, Mohamed Morsi, a declarat sambata ca guvernul sau este in contact cu Israelul si cu palestinienii si ca un armistitiu ar putea fi incheiat rapid in conflictul din Gaza, relateaza AFP.

"Exista inca cateva indicii cu privire la posibilitatea unei incetari a focului", a declarat presedintele egiptean in cadrul unei conferinte de presa cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, adaugand totusi ca nu exista inca "garantii".

Prima capitala europeana care ofera transport public gratuit

SAMBATA, 17 NOIEMBRIE

 20:50 Casa Alba: Rachetele lansate din Fasia Gaza sunt "factorul declansator" al conflictului cu Israelul

Rachetele lansate de catre militanti islamisti palestinieni asupra Israelului de pe teritoriul Fasiei Gaza au fost "factorul declansator" al conflictului care s-a soldat cu 42 de morti de la inceputul operatiunii militare israeliene "Pilon de Aparare", a declarat Casa Alba sambata, relateaza AFP.

"Noi credem ca tirurile cu rachete provenind din Fasia Gaza au fost factorul declansator al acestui conflict", a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Nationala, la bordul Air Force One. "Noi apreciem ca israelienii au dreptul sa se apere si ca vor lua propriile decizii asupra tacticii pe care o vor utiliza", a subliniat el.

20:25 Angela Merkel si Benjamin Netanyahu vor un armistitiu in Fasia Gaza cat mai rapid posibil

Cancelarul Angela Merkel si premierul israelian Benjamin Natanyahu au convenit sambata, intr-o convorbire la telefon, ca este necesar "un armistitiu total cat mai rapid posibil", in urma raidurilor israeliene asupra Fasiei Gaza, a anuntat un purtator de cuvant al Guvernului german, relateaza AFP.

Cancelarul "este de acord (sa afirme impreuna) cu premierul ca este necesar un armistitiu total cat mai rapid posibil, pentru a se evita ca sangele sa curga din nou", a subliniat Georg Streiter, un adjunct al unui purtator de cuvant al Guvernului german, citat intr-un comunicat.

Merkel, care a discutat la telefon si cu presedintele egiptean Mohamed Morsi, a confirmat in discutia sa cu Netanyahu dreptul Israelului de a se apara si obligatia sa de a apara populatia israeliana, potrivit aceleiasi surse.

Ea l-a incurajat pe Morsi sa continue "rolul important de mediere" cu gruparile palestiniene, cu scopul ca acestea sa inceteze atacurile asupra Israelului. "Este necesar sa fie evitata o escaladare a violentei", subliniaza Cancelaria in acest comunicat.

18:47 Sirenele anunta o alerta antiaeriana la Tel Aviv pentru a treia zi consecutiv

 Sunetul sirenelor de alerta antiaeriana au rasunat sambata dupa-amaiaza la Tel Aviv, a treia zi consecutiv, in timp ce televiziunea israeliana prezenta imagini cu o baterie antiracheta "Iron Dome" in actiune impotriva unei rachete, relateaza AFP.

In acelasi moment, la Gaza, aripa militara a miscarii islamiste Hamas, Brigazile Ezzedin al-Qassam, anunta ca a lansat asupra orasului Tel Aviv o racheta de tip Fajr-5, de fabricatie iraniana.

Rachetele de tip Fajr-5, de fabricatie iraniana, au o raza de actiune de aproximativ 75 de kilometri, in timp ce rachete artizanale de tip Qassam, apartinand Hamas, au o raza de actiune de aproximativ 15 kilometri, potrivit unor experti.

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Palamentului iranian Allaeddin Borujerdi a dezmintit sambata ca Iranul ar fi livrat rachete de tip Fajr-5 unor grupari palestiniene armate din Fasia Gaza, dand asigurari ca aceste grupari sunt "perfect capabile" sa isi procure propriul armament.

14.22 Armata israeliana a distrus un atelier de productie de avioane militare fara pilot apartinand miscarii islamiste palestiniene Hamas, in Fasia Gaza, a anuntat vineri un purtator de cuvant militar, relateaza AFP.

"Serviciile noastre de informatii au descoperit programul de avioane fara pilot apartinand Hamas, iar toate aceste aparate au fost distruse", a declarat purtatorul de cuvant pentru AFP.

In imagini filmate de aviatia israeliana apare un avion fara pilot, in timpul unui test, care survoleaza o pista in apropierea unui hangar urias, in orasul Gaza, hangar situat intre mai multe cladiri de locuinte.

10:50 Guvernul israelian a autorizat vineri seara mobilizarea a 75.000 de rezervisti in cadrul operatiunii "Pilon al Apararii" pe care o efectueaza impotriva unor grupari palestiene inarmate in Fasia Gaza, a anuntat televiziunea israeliana, relateaza AFP.

Aceasta decizie a fost luata in urma unei reuniuni la Tel Aviv a Cabinetului de Securitate al Guvernului Netanyahu, alcatuit din noua ministri, a precizat al doilea post de televiziune.
Secretarul Guvernului israelian Zvi Hauser a anuntat anterior ca a purtat consultari la telefon cu principalii ministri, pentru a obtine aceasta unda verde.

Anterior, armata a anuntat ca era in curs procesul de convocare a 16.000 de militari in rezerva.

Joi, ministrul Apararii Ehud Barak a aprobat deja chemarea unui contingent care ar putea sa atinga 30.000 de rezervisti, susceptibili sa fie mobilizati in orice moment, in contextul in care lideri israelieni ameninta cu o ofensiva terestra impotriva Fasiei Gaza.

Pe teren, un jurnalist AFP a putut sa vada, vineri, transporturi de trupe blindate si buldozere comasandu-se in apropierea barierei de la frontiera dintre Israel si Fasia Gaza, unde sunt stationate tancuri de 48 de ore.

De asemenea, armata a blocat vineri seara toate drumurile principale spre Fasia Gaza, anuntand ca acestea se afla, de-acum, intr-o zona militara inchisa.

10:00 Cartierul general al Guvernului Hamas a fost distrus complet sambata dimineata i
n urma unui bombardament israelian, a anuntat Guvernul Hamas, relateaza AFP.

 O alta lovitura aeriana a distrus casa unui oficial Hamas, in tabara de refugiati de la Jabalia, in nordul Fasiei Gaza, ranind cel putin 35 de persoane, au anuntat surse medicale.

"Cartierul general al Cabinetului a fost vizat de patru lovituri, iar Guvernul subliniaza ca isi mentine pozitia si se afla alaturi de poporul sau", a anuntat Guvernul intr-un comunicat, in a patra zi a ofensivei "Pilon de Aparare" lansata de catre Israel.

Militantii palestinieni din Fasia Gaza si-au indreptat pentru prima data armele catre Ierusalim.

Cladirea parlamentului israelian a fost tinta unui atac cu racheta. Proiectilul a aterizat insa intr-o zona de la marginea Orasului Sfant, fara a face victime. Schimburile de focuri intre Israel si Gaza s-au intensificat in ultimele trei zile, luand vietile a aproape 30 de palestinieni si trei israelieni. 

Sirenele s-au auzit la Ierusalim, dupa decenii intregi in care Orasul Sfant a fost ocolit de ostilitati.

Atacul nu s-a soldat cu victime, insa i-a ingrijorat pe israelieni, linistiti pana acum la gandul ca Ierusalimul si Tel Avivul sunt ferite de rachetele militantilor Hamas, care loveau doar zonele din apropierea granitei.

"In timpul conflictului din 2008-2009, intre Fasia Gaza si Israel, rachetele nu au ajuns pana la Tel Aviv. Este clar ca Hamas a dobandit armament mai avansat" spune Ben Wedeman, corespondent CNN.

Ofensivele nu au ramas fara raspuns. Israelul a anuntat ca aviatia sa isi va intensifica bombardamentele, in timp ce la nivel inalt se discuta despre mobilizarea a 75 de mii de rezervisti, care se adauga celor 30 de mii de militari mobilizati ieri.

Sute de rachete israeliene lovesc fara oprire teritoriul palestinian. Un interviu prin skype acordat de un palestinian jurnalistilor de la CNN a fost intrerupt de un astfel de atac.

Activistii Hamas au jurat razbunare si zeci de rachete artizanale sunt lansate catre teritoriul israelian. Cele mai multe sunt interceptate de sistemul anti-racheta de ultima generatie "Iron Dome".

Ostilitatile au debutat miercuri, cand Israelul a lansat operatiunea "Pilonul apararii" impotriva gruparilor armate din teritoriul palestinian.

SINTEZA EVENIMENTELOR - 16 noiembrie 2012

 23:30  Israelul a blocat, vineri seara, toate caile de acces rutier spre Fasia Gaza, anuntand ca zona este una "militarizata inchisa".

21:24 Un lider al aripii militare a miscarii Hamas, Ahmed Abu Jalal, a fost ucis, vineri seara, in raidul aerian israelian efectuat in zona Maghazi din Fasia Gaza, anunta surse palestiniene citate de site-ul Ynetnews.

20:12 Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, se va deplasa in teritoriile palestiniene peste doua-trei zile, anunta presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, citat de AFP.

20:00 MAE anunta activarea Celulei de criza la nivelul ministerului ca urmare a violentelor din Israel si Fasia Gaza, aceasta urmand sa gestioneze "adecvarea formelor de asistenta consulara pentru cetatenii romani, la situatia concreta, inclusiv din perspectiva unei eventuale parasiri a zonei".

"Ministerul Afacerilor Externe urmareste cu atentie evolutiile din Israel si Fasia Gaza. Avand in vedere deteriorarea situatiei, la nivelul institutiei, a fost activata Celula de criza, coordonata de secretarul general al MAE. Celula de criza gestioneaza adecvarea formelor de asistenta consulara pentru cetatenii romani, la situatia concreta, inclusiv din perspectiva unei eventuale parasiri a zonei", se arata intr-un comunicat al MAE.

18:07 Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a ordonat, vineri seara, mobilizarea unor noi unitati de rezervisti, in contextul intensificarii conflictului cu grupurile islamiste din Fasia Gaza, informeaza AFP.

"Ministrul Apararii a ordonat vineri seara mobilizarea unor noi unitati de rezervisti", a declarat Josh Hantman, fara a preciza de cati militari este vorba.

17:20 O explozie, provocata probabil de caderea unei rachete, s-a produs vineri seara la Ierusalim, primul incident de acest fel de la inceperea raidurilor israeliene in Fasia Gaza, informeaza site-ul Ynetnews.com.

Sirenele au inceput sa sune vineri seara la Ierusalim, unde s-a auzit o explozie provocata de o racheta lansata din Fasia Gaza. Deocamdata nu au fost semnalate victime.

16: 34 MAE se declara ingrijorat de escaladarea violentelor in Israel si Fasia Gaza si exprima compasiune pentru victimele ambelor parti, mentionand ca ministrul Titus Corlatean a avut o convorbire cu omologul israelian, iar oficiali ai Ministerului au discutat cu reprezentanti palestinieni la Bucuresti.

 16:27 Cel putin 23 de palestinieni si trei israelieni au murit de la uciderea comandantului Hamas.

16:12 Israelul ar putea pregati, prin amplificarea operatiunilor in Fasia Gaza, contextul pentru o interventie aeriana impotriva instalatiilor nucleare iraniene, dat fiind ca scrutinul prezidential din SUA, un aliat-cheie al Israelului, s-a incheiat, comenteaza Amir Oren, editorialist al ziarului Haaretz.

15:30 O noua racheta lansata din Fasia Gaza a cazut in mare, vineri, in largul orasului israelian Tel Aviv, pentru a doua zi consecutiv, au anuntat politia si martori, relateaza AFP.

"Noi credem ca a cazut in largul (coastei, la nivelul orasului) Tel Aviv", a declarat Micky Rosenfeld, un purtator de cuvant al politiei israeliene.

Un martor a eclarat pentru AFP ca proiectilul a cazut "la aproximativ 200 de metri" de malul marii, in dreptul zonei in care se afla Ambasada Statelor Unite.

 15:10 Premierul egiptean, citat de BBC: "Sunt martor in Fasia Gaza a unui dezastru si nu mai pot sa tac. Agresiunile Israelului trebuie sa inceteze".

14:30 BBC World: Egiptul "nu va lasa fasia Gaza la greu", a declarat presedintele Mursi. Tel Aviv-ul este atacat pentru a doua zi consecutiv.

14:25 BBC World: O racheta palestiniana a fost lansata asupra orasului israelian Tel Aviv. Inca nu au fost anuntate victime. In Tel Aviv continua sa sune sirenele pentru raiduri aeriene.

14:20 "O operatiune terestra a Israelului in Fasia Gaza ar putea fi similara cu cea din 2008-2009". Citeste o analiza de specialitate asupa situatiei din Fasia Gaza si Israel

14:00 BBC World: Sirene de avertizare pentru raiduri aeriene pot fi auzite in acest moment in orasul israelian Tel Aviv.

13:55 Wyre Davis, corespondent BBC in Orientul Mijlociu: O racheta imensa a fost lansata din centrul orasului Gaza spre nord.

13:50 BBC World: "Le spunem ca sunt artificii", au declarat Karmel din Fasia Gaza si Chen din Israel despre cum le explica copiilor ororile razbiului.

"We tell them it's a firework" - Karmel in #Gaza and Chen in #Israel tell us how they explain war to children

13:50 Wyre Davis, corespondent BBC in Orientul Mijlociu: "Prim-ministrul egiptean Qandil spune ca a tinut in brate, la un spital din Gaza, trupul unui baiat mort si inca are urme de sange pe camasa".

13:00 BBC World: 20 de palestinieni si 3 israelieni, morti de la inceputul ofensivei Israelului in Fasia Gaza, miercuri.

11:50 IDF, citata de BBC World: In ultimele doua ore armata israeliana - IDF - nu a atacat in Gaza. Insa 50 de rachete au lovit Israelul.

11:15 Premierul egiptean Hisham Qandil a declarat vineri, la Gaza, ca tara sa isi va "intensifica eforturile" in vederea obtinerii unui armistitiu intre gruparile armate palestiniene si israelieni, calificand operatiunea israeliana drept o "agresiune", relateaza AFP.

"Egiptul isi va intensifica eforturile pentru a se pune capat acestei agresiuni si a se ajunge la un armistitiu durabil", a declarat Qandil in cursul unei vizite pe care a efectuat-o la un spital din orasul Gaza, insotit de seful Guvernului Hamas, Ismaïl Haniyeh, la victime ale raidurilor israeliene.

11:00 Doi palestinieni au fost ucisi in timpul unui raid aerian israelian in nordul Fasiei Gaza, in timpul vizitei premierului egiptean Hisham Qandil, au anuntat surse medicale palestiniene, citate de AFP.

"Hamas nu respecta vizita premierului egiptean in Gaza si incalca armistitiul temporar pe care Israelul a acceptat sa il respecte in timpul acestei vizite", a anuntat anterior Ofer Gendelman, un purtator de cuvant al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

O sursa din cadrul serviciilor de securitate palestiniene a declarat la randul sau ca "avioanele (fortelor) de ocupatie au bombardat un grup de locuitori din zona Nazila" din nordul Fasiei Gaza.

Surse medicale palestiniene au anuntat moartea a doua persoane in acest atac. Israelul a acceptat vineri dimineata un armistitiu conditionat la cererea Egiptului.

Netanyahu "a raspuns favorabil unei cereri egiptene de incetare a focului pe durata vizitei in Gaza, in aceasta dimineata, a premierului egiptean, o vizita ce ar trebui sa dureze aproximativ trei ore", a declarat pentru AFP un oficial de rang inalt israelian, sub acoperirea anonimatului, inainte de sosirea lui Qandil in Gaza.

El a precizat ca "fortele israeliene vor inceta focul cu conditia sa nu existe tiruri ostile din Gaza inspre Israel in aceasta perioada".

10:30 Armata israeliana a inceput in aceasta dimineata mobilizarea a 16.000 de rezervisti in cadrul operatiunii militare "Pilon de Aparare" impotriva gruparilor armate din Gaza, a anuntat o purtatoare de cuvant a armatei, citata de AFP.

"Procesul este in curs, armatat distribuie convocari pentru 16.000 de soldati in rezerva", a precizat purtatoarea de cuvant.

Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a aprobat joi convocarea a pana la 30.000 de rezervisti, ce ar putea fi mobilizati in orice moment.

_____________

Citeste si:

"Mama, sunt gata de razboi." Cum arata viata soldatilor din Israel gata sa intervina in Fasia Gaza

Copilul unui jurnalist BBC, ucis in timpul unui raid in Fasia Gaza. Povestea din spatele fotografiei

_____________

Bombardamente violente ale armatei israeliene in Fasia Gaza

"Au fost 130 de raiduri pe durata noptii", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al ministerului, Islam Shahwan, mentionand "zeci de atacuri" in zorii zilei, fapt confirmat de jurnalistii AFP din orasul Gaza.

Raidurile au distrus o cladire administrativa a Ministerului de Interne, unde se reinnoiau pasapoartele, in cartierul Tel al-Hawa, a precizat purtatorul de cuvant.

Martorii oculari au afirmat ca in timpul ultimelor atacuri israeliene au fost distruse terenuri de antrenament folosite de gruparile armate palestiniene.

Purtatorul de cuvant al serviciilor de urgenta ale Hamas, Adham Abu Selmiya, a anuntat moartea a 19 palestinieni, dintre care mai multi copii, si ranirea altor 235.

Contactata de AFP, armata israeliana a afirmat doar ca "raidurile continua" impotriva teritoriului palestinian, adaugand ca a desfasurat 466 de atacuri de la inceputul operatiunii declansate miercuri dupa-amiaza prin asasinarea liderului militar al Hamas, Ahmad Jaabari.

"Unsprezece rachete au fost lansate din Gaza de joi de la miezul noptii si 280 de la inceputul operatiunii, dintre care 131 au fost interceptate de (sistemul antiracheta) Iron Dome", a precizat purtatorul de cuvant al armatei. 

Reteaua Twitter, folosita in razboiul de propaganda dintre Israel si Hamas. Mesaje Twitter in timp real despre situatia din Fasia Gaza

Armata israeliana (IDF) si gruparea palestiniana Hamas au deschis un nou front in razboiul de propaganda, prin intermediul retelei de socializare Twitter, comenteaza BBC News Online.

Miercuri, IDF a inceput sa posteze mesaje in timp real pe Twitter despre operatiunea sa militara in desfasurare impotriva gruparii Hamas din Fasia Gaza.

Astfel, armata israeliana a postat pe Twitter o inregistrare video a atacului in care a fost ucis Ahmed Said Khalil al-Jabari, liderul organizatiei militare a Hamas, precum si un afis care anunta "eliminarea" acestuia.

Brigazile Ezzedin al-Qassam, organizatia armata a Hamas, au raspuns: "Mainile noastre binecuvantate vor ajunge la liderii si soldatii vostri oriunde vor fi acestia (Voi Insiva Ati Deschis Portile Iadului)".

Intr-o amenintare abia voalata, armata israeliana a replicat: "Recomandam ca niciun membru Hamas, de nivel inferior sau lideri de rang inalt, sa nu se arate in zilele urmatoare".

Intre timp, in ultimele 20 de ore, Hamas a comentat neintrerupt in legatura cu atacurile sale cu mortiere si rachete impotriva diverselor tinte israeliene, inclusiv asupra a ceea ce sustine ca ar fi o baza militara.

Joi, aceasta a postat o inregistrare video pe YouTube ce sustine ca prezinta lansarea unei rachete Fajr 5 catre Tel Aviv, pentru prima data.

La randul sau, armata israeliana a postat pe Twitter un link catre o inregistrare video ce ar arata un atac aerian israelian asupra unui "depozit de rachete din #Gaza", in cea de-a doua zi a operatiunii sale militare.

Brigazile Ezzedin al-Qassam au folosit, de asemenea, Twitter pentru a-si promova mesajele. Folosirea "social media" pentru a anunta si comenta operatiuni militare, aproape in timp real, este un punct de plecare semnificativ pentru platforma de retele de socializare.

Aceasta poate aduce insa partile beligerante in conflict cu propriile reguli ale Twitter, care stipuleaza: "Violenta si Amenintarile: Nu puteti publica sau posta direct amenintari specifice de violenta impotriva altora".

Israelul accepta un scurt armistitiu in Gaza in timpul vizitei premierului egiptean

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat sa suspende o intensa ofensiva aeriana impotriva Fasiei Gaza in timpul vizitei de vineri a premierului egiptean Hisham Qandil, a anuntat un oficial israelian, citat de AFP.

"Premierul Netanyahu a raspuns favorabil unei cereri egiptene de a inceta focul in timpul vizitei in Gaza, in aceasta dimineata (vineri), a premierului egiptean, o vizita ce ar urma sa dureze aproximativ trei ore", a precizat el.

"In raspunsul pe care l-am transmis egiptenilor, Israelul a afirmat ca fortele israeliene vor inceta focul cu conditia sa nu existe tiruri ostile din Gaza catre Israel in acest timp", a adaugat el.

Premierul egiptean Hisham Qandil, asteptat vineri dimineata in Fasia Gaza, a ajuns deja, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate ale miscarii Hamas, ce controleaza enclava palestiniana.

"Premierul egiptean a ajuns (in Gaza) prin punctul de trecere de la Rafah, iar oficialii Guvernului palestinian (Hamas) l-au intampinat", a precizat sursa citata pentru AFP.

O racheta lansata din Fasia Gaza a cazut in largul orasului Tel Aviv

O racheta lansata din Fasia Gaza a cazut, joi seara, in largul orasului Tel Aviv, in Marea Mediterana, informeaza AFP.

Tirul cu racheta a fost revendicat de Brigazile Al-Qods, aripa militara a Jihadului Islamic.

Potrivit organizatiei islamiste, racheta lansata spre Tel Aviv este de tip Fajr 5, de fabricatie iraniana, avand o raza de actiune de 75 de kilometri.

Tot joi, o alta racheta lansata din Fasia Gaza cazuse la sud de Tel Aviv, fara a provoca victime sau daune materiale importante. Atacul initial a fost revendicat de Brigazile Ezzedin Al-Qassam, aripa militara a miscarii Hamas.

Benjamin Netanyahu era in Tel Aviv in timpul atacurilor cu rachete

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, se afla in Tel Aviv in momentul in care doua rachete au fost lansate spre oras, joi seara, seful Guvernului adapostindu-se intr-un buncar in momentul atacurilor, informeaza site-ul de stiri Ynetnews.com.

Israelul mobilizeaza 30.000 de rezervisti, sugerand eventualitatea unei invazii in Fasia Gaza

Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a aprobat joi mobilizarea a 30.000 de rezervisti, care trebuie sa fie disponibili in orice moment, in contextul operatiunilor din Fasia Gaza, o decizie care sugereaza posibilitatea declansarii unei invazii terestre israeliene.

"Suntem pe cale sa extindem campania de raiduri in Fasia Gaza", a declarat, conform AFP, generalul Yoav Mordechai, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii.

Armata israeliana a solicitat convocarea a 30.000 de militari suplimentari care ar putea fi mobilizati pentru operatiune. Israelul a lansat miercuri operatiunea "Pilonul Apararii", care consta in raiduri aeriene si atacuri de artilerie impotriva gruparilor islamiste din Fasia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul miscarii Hamas.

In total, raidurile aeriene s-au soldat cu moartea a 15 persoane si ranirea altor 150 in Fasia Gaza. Printre victime figureaza Ahmad Jaabari, liderul aripii militare a miscarii islamiste Hamas, ucis miercuri intr-un raid aerian israelian.

In Israel, o racheta lansata din Fasia Gaza a provocat moartea a trei persoane in sudul tarii.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a dat asigurari ca statul evreu va continua "sa intreprinda toate actiunile necesare pentru apararea populatiei" de rachetele lansate din Fasia Gaza.

Ahmad Jaabari, unul dintre cei mai mari lideri Hamas, UCIS. Israelul ameninta: "E abia inceputul"

Ahmad Jaabari isi conducea masina pe strazile din Gaza, cand o racheta a unui avion israelian a aruncat in aer vehiculul.

Armata israeliana a anuntat ca moartea acestuia nu a fost un accident, ci reprezinta inceputul unei ample operatiuni militare impotriva gruparilor armate din Fasia Gaza.

Urmatoarele tinte ar putea fi o serie de lansatoare de rachete care apartin tot Hamasului.

Explozia masinii in care se afla liderul Hamas a semanat panica pe strazile din Gaza. Nu a fost singura victima a atacurilor israeliene. In timpul celor 20 de raiduri desfasurate ieri si-au pierdut viata 6 palestinieni. 

"Astazi am inceput operatiunea "scutul de aparare". Printre tintele noastre s-a numarat si un vehicul. Era condus de Ahmad Jaabari, un important lider al Hamasului. Vom continua sa facem orice este nevoie pentru a-i proteja pe cetatenii israelieni", a declarat Avital Leibovitch, purtator de cuvant al armatei israeliene.

La scurt timp dupa acesta declaratie, armata israeliana a facut publice imaginile surprinse chiar in momentul atacului asupra masinii liderului Hamas.

Uciderea lui Ahmad Jaabari a starnit furia reprezentantilor miscarii islamiste. Aripa militara a Hamas a promis ca va riposta impotriva ucigasilor, afirmand ca "statul evreu a deschis portile infernului".

La randul lor, reprezentantii israelieni nu dau niciun pas inapoi si isi intetesc amenintarile impotriva miscarii islamiste. Unul din purtatorii de cuvant ai armatei israeliene a postat pe contul de Twitter un mesaj in care a anuntat ca, daca va fi necesar, armata este pregatita sa lanseze o operatiune terestra in Fasia Gaza.

Raidurile israeliene de marti sunt considerate cel mai violent asediu asupra Fasiei Gaza, din ultimii 4 ani. In lumea araba, reactiile nu au intarziat: Egiptul, condus de o grupare apropiata Hamas, si-a rechemat marti ambasadorul din Israel.

REACTII INTERNATIONALE

Hollande se declara foarte preocupat de ceea ce se petrece in zona Fasiei Gaza

Presedintele francez François Hollande s-a declarat vineri "foarte preocupat de ceea ce se petrece in zona Fasiei Gaza", in cadrul unei vizite oficiale in Polonia, relateaza AFP.

"Sunt foarte preocupat de ceea ce se petrece in zona Fasiei Gaza", a declarat seful statului francez intr-o conferinta de presa, referindu-se la tiruri de rachete asupra Israelului si la riposta care ar putea antrena o escaladare.

"Am efectuat, ieri, impreuna cu ministrul (francez) de Externe, toate initiativele in vederea unei evitari a acestei escaladari a violentei. Este responsabilitatea Frantei, pentru ca ea se poate adresa si unora si celorlalti", a adaugat Hollande.

Merkel cere Egiptului sa isi utilizeze influenta asupra Hamas pentru a calma violentele

Cancelarul german Angela Merkel a indemnat Cairo sa "isi utilizeze influenta asupra Hamas", a declarat vineri un purtator de cuvant, in timp ce premierul egiptean Hisham Qandil se afla la Gaza, relateaza AFP.

"Cancelarul federal indeamna Guvenul egiptean sa isi utilizeze influenta asupra (miscarii islamiste palestiniene) Hamas pentru a calma violentele", a declarat Georg Streiter, un adjunct al purtatorului de cuvant al lui Merkel, intr-o conferinta de presa obisnuita.

Statele Unite cer Egiptului sa discute cu liderii din Fasia Gaza pentru detensionarea situatiei

Statele Unite au cerut Egiptului sa utilizeze "influenta regionala" pentru a pune capat tirurilor cu rachete din Fasia Gaza, in contextul conflictului militar izbucnit intre miscarea islamista palestiniana Hamas si Israel, informeaza AFP.

"Cerem Egiptului sa se foloseasca de influenta pe plan regional pentru a permite detensionarea situatiei", a declarat Mark Toner, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, precizand ca secretarul de Stat Hillary Clinton a discutat cu ministrul egiptean de Externe.

Vladimir Putin indeamna Israelul si palestinienii sa evite escaladarea violentelor

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a adresat un apel Israelului si palestinienilor pentru evitarea escaladarii violentelor in Fasia Gaza, in a doua zi a unei vaste operatiuni israeliene impotriva grupurilor fundamentaliste palestiniene, informeaza AFP.

"Presedintele rus a discutat prin telefon cu partile implicate, lansand un apel la evitarea escaladarii violentelor si de normalizare a situatiei", anunta Kremlinul intr-un comunicat.

Tony Blair indeamna miscarea Hamas sa inceteze tirurile de rachete spre Israel

Tony Blair, emisarul special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, indeamna miscarea islamista palestiniana Hamas sa inceteze tirurile cu rachete din Fasia Gaza spre Israel, apreciind ca Egiptul poate juca un "rol constructiv" in solutionarea crizei, informeaza AFP.

"Daca tirurile cu rachete vor continua din Fasia Gaza spre orasele si satele israeliene, represaliile se vor amplifica", avertizeaza fostul premier britanic citat de postul Sky News.

Citeste si:

Gadgetul care va ingropa Apple. Samsung lucreaza la un smartphone flexibil, cu ecran care se indoaie

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Ahmad Jaabari, unul dintre cei mai mari lideri Hamas, UCIS. Israelul ameninta:
Ahmad Jaabari, unul dintre cei mai mari lideri Hamas, UCIS. Israelul ameninta: "E abia inceputul"

Ahmad Jaabari isi conducea masina pe strazile din Gaza, cand o racheta a unui avion israelian a aruncat in aer vehiculul.

Israelul pregateste terenul pentru o posibila operatiune militara impotriva Gaza
Israelul pregateste terenul pentru o posibila operatiune militara impotriva Gaza

Liderii israelieni si analistii considera din ce in ce mai probabila o operatiune militara impotriva teritoriului palestinian, dupa o noua escaladare a violentelor la frontiera dintre Fasia Gaza si Israel, a doua in decurs de o luna.

O nava propalestiniana, cu 5 deputati europeni la bord, IMOBILIZATA de fortele israeliene
O nava propalestiniana, cu 5 deputati europeni la bord, IMOBILIZATA de fortele israeliene

Nava finlandeza Estelle, la bordul careia se afla militanti propalestinieni care incearca sa forteze blocada israeliana impusa Fasiei Gaza, a fost imobilizarea fara violenta sambata dimineata de catre marina israeliana,.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.