S-au intors acasa. 23 de romani au scapat de cosmarul razboiului din Fasia Gaza

Ultima actualizare: 24-11-2012 00:16
Fasia Gaza

23 de romani din Palestina au scapat miercuri dimineata de cosmarul razboiului. Ei au aterizat pe aeroportul Otopeni cu o cursa de Cairo. 

Romanii cu familii si copii povestesc ca au trecut prin niste clipe de groaza si ca, dupa 7 zile de conflict, au luat decizia sa plece.

Cu sufletele pline de cicatriciile razboiului izbucnit pe neasteptate au lasat in urma agoniseala de o viata si s-au gandit ca vietile lor conteaza mai mult. Cu totii au fost ajutati sa plece din zona de conflict si in urma cu o zi au fost preluati cu mai multe autobuze si adusi in Egipt.

In tara, pe aeroportul international "Henri Coanda", au fost asteptati de ambasadorul Palestinei in Romania, cu ajutorul caruia au reusit sa vina inapoi. 

MAE: 38 de cetateni romani, evacuati spre Egipt, in contextul violentelor din Fasia Gaza si Israel

Un numar de 38 de cetateni romani, in majoritate femei si copii, au fost evacuati, in contextul recentelor violente din Fasia Gaza si Israel, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, catre Egipt, MAE asigurand conditiile de repatriere catre Bucuresti pentru 24 de romani.

"In contextul recentelor violente din Fasia Gaza si Israel, Celula de criza din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a organizat si derulat operatiunea de evacuare voluntara a unui grup format din 38 de cetateni romani (majoritar femei si copii) si membri de familie, din Fasia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, catre Republica Araba Egipt. Evacuarea cetatenilor romani din Fasia Gaza a fost organizata de catre Oficiul de Reprezentare a Romaniei la Ramallah, cu sprijinul agentiilor specializate ale ONU din regiune", se arata intr-un comunicat al MAE.

Ministerul precizeaza ca cetatenii romani au fost preluati de la punctul de trecere a frontierei Rafah de catre o echipa consulara mobila constituita la Ambasada Romaniei la Cairo.

"Cetatenilor romani evacuati le-au fost asigurate mijloacele de transport pana la Cairo, asistenta medicala de specialitate, medicamente, alimente, precum si produse de stricta necesitate. Pe traseul Rafah - Cairo, securitatea transportului cetatenilor romani a fost asigurata cu sprijinul autoritatilor egiptene. Echipa consulara a intreprins demersurile care se impuneau pentru emiterea, in regim de urgenta, a documentelor de calatorie necesare cetatenilor romani si membrilor lor de familie, pentru intrarea acestora in Egipt, respectiv continuarea deplasarii catre Romania", informeaza MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a asigurat pentru un numar de 24 de romani, care au dorit sa revina in Romania, conditiile de repatriere catre Bucuresti cu sprijinul companiei aeriene Tarom.

"Toate costurile operatiunii au fost suportate din fondul special aflat la dispozitia ministrului Afacerilor Externe, alocat prin Legea bugetului. Oficiul de Reprezentare a Romaniei la Ramallah mentine un dialog permanent cu cetatenii romani care nu au dorit sa paraseasca zona in cadrul acestei operatiuni. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani din zona care nu si-au inregistrat inca prezena la Oficiul de Reprezentare a Romaniei la Ramallah, sa contacteze aceasta misiune diplomatica pentru a transmite propriile coordonate, precum si pe cele ale rudelor, astfel incat, in eventualitatea unei situatii de urgenta, sa poata beneficia, la cerere, de asistenta statului roman", se arata in comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe mentine prezenta in zona a unor echipe mobile.

Ministerul precizeaza ca cei afectati de actuala situatie din Fasia Gaza pot contacta 24/24: Departamentul Consular din MAE, tel. +40213192137, e-mail: drco@mae.ro; Oficiul de Reprezentare a Romaniei la Ramallah, tel. +97222401025, +972543386425, +972549209152; e-mail: romofficeramallah@gmail.com; Ambasada Romaniei la Tel Aviv, tel. +972545643279, e-mail: office_romania@bezeqint.net.

Israelul a bombardat din nou, marti-noapte, tinte din Fasia Gaza, in asteptarea unui acord de armistitiu cu Hamas. Si gruparea integrista a continuat sa lanseze rachete spre teritoriul israelian.

Intr-o saptamana, au murit deja 135 palestinieni, dar si 5 israelieni.

Dupa zvonurile de marti seara privind imininenta unui acord de incetare a ostilitatilor, presedintele egiptean si-a mai nuantat declaratiile. Acum "spera" intr-un armistitiu, in "curand". Ajunsa marti la Ierusalim, secretarul de stat american Hillary Clinton s-a intalnit cu premierul Netanyahu si i-a dat asigurari ca atasamentul Statelor Unite pentru securitatea Israelului este "de nezdruncinat".

De asemenea, in timpul vizitei in Israel, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat ca "escaladarea conflictului ar fi un dezastru" pentru regiunea Orientului Mijlociu.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO