AFP: Israelul si Fasia Gaza au nevoie de un mediator credibil pentru incheierea unui armistitiu

Fasia Gaza - 9

AFP este de parere ca incheierea unui armistitiu intre Israel si gruparile armate palestiniene din Fasia Gaza depinde de capacitatea fiecarei parti de a revendica un succes si de credibilitatea medierii, care a fost subminata de atacul israelian.

 

Raiduri israeliene masive si tiruri palestiniene de racheta continuau duminica, in paralel cu negocierile intensive de la Cairo, in vederea unei incetari a ostilitatilor.

Presedintele egiptean Mohamed Morsi s-a declarat sambata seara optimist cu privire la "posibilitatea unui armistitiu in curand", intr-o conferinta de presa comuna cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

Liderul in exil al miscarii islamiste Hamas Khaled Meshaal a discutat despre aceasta problema cu seful serviciilor egiptene de informatii, premierul turc Recep Tayyip Erdogan si emirul Qatarului Hamad Ben Khalifa Al-Thani, solicitand garantii internationale cu privire la respectarea unui armistitiu de catre Israel. Un oficial Hamas, Ahmad Yussef, a declarat duminica, la Gaza, pentru Vocea Palestinei, postul oficial de radio al Autoritatii Palestiniene, ca miscarea doreste "anularea blocadei injuste impuse (Fasiei) Gaza, incetarea agresiunilor frecvente si asasinatelor israeliene", conditii ireconciliabile apriori cu cele ale Israelului.

Citește și
Fasia Gaza - 7
Analiza: O operatiune terestra a Israelului in Fasia Gaza ar putea fi similara cu cea din 2008-2009
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"In weekend, armata israeliana a examinat rezultatele operatiunii si si-a exprimat satisfactia fata de ele. Dupa ce a lovit dur Hamasul prin asasinarea sefului aripii sale militare, Ahmad Jaabari, eforturile s-au concentrat, in weekend, asupra mentinerii disuasiunii create de asasinat", a declarat un expert militar pentru cotidianul israelian Maariv.

"Mingea se afla, de ieri (sambata), in terenul conducerii politice, care trebuie sa aleaga intre a se angaja in negocierea unui armistitiu si optiunea unei operatiuni terestre", explica aceasta sursa.

Potrivit corespondentului militar al ziarului Yediot Aharonot, "nimeni din cadrul grupului care a condus operatiunea nu doreste o ofensiva terestra". "Dar daca Hamas reuseste sa dea o lovitura spectaculoasa Israelului, cu scopul de a-si crea o «imagine victorioasa», exista un risc ca ministrii sa nu poata rezista unei tentatii de a «rectifica» impresia potrivit careia aceasta imagine ar putea sa influenteze alegatorul israelian", subliniaza el, referindu-se la alegerile legislative de la 22 ianuarie.

Intr-o emisiune, sambata seara, a postului de televiziune Hamas, Brigazile Ezzedin al-Qassam, aripa sa militara, s-au laudat cu succesele obtinute in cursul ostilitatilor. "Obiectivul principal al Israelului este sa asigure calmul pe termen lung si sa obtina o promisiune de impiedicare a atacurilor palestiniene impotriva unor localitati si patrule israeliene de dincolo de bariera de la frontiera", rezuma specialisti in aparare de la Haaretz. "Una dintre dificultatile actuale este lipsa unui mediator suficient de influent pentru a smulge un acord", subliniaza ei.

"Egiptul nu mai poate oferi ca garant al unui armistitiu", a deplans sambata seara, la Cairo, un oficial Hamas de rang inalt, sub protectia anonimatului.

"Prin intermediul Egiptului, ne-am pus de acord asupra unui armistitiu, dar a fost intrerupt dupa 48 de ore", a declarat oficialul, referindu-se la asasinarea lui Ahmad Jaabari, pe 14 noiembrie, intr-o perioada linistita, dupa trei zile de confruntari. Erdogan a imputat, tot sambata, "Israelului, care a incalcat armistitiul", vina escaladarii.

Egiptul, condus de miscarea islamista Fratii Musulmani, asupra careia se fac presiuni din toate partile sa isi exercite influenta asupra miscarii islamiste Hamas in vederea restabilirii calmului, a parut sa recunoasca o lovitura data capacitatii sale de mediere.
"Israelul trebuie sa respecte angajamentele si acordurile pe care si le-a semnat", a avertizat premierul egiptean Hisham Qandil, in cursul unei vizite la Gaza, anuntand ca tara sa va "intensifica eforturile menite sa puna capat acestei agresiuni si sa se ajunga un armistitiu durabil".

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan acuza Israelul ca a incalcat armistitul cu gruparea Hamas
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan acuza Israelul ca a incalcat armistitul cu gruparea Hamas

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sambata Israelul ca a incalcat un armistitiu cu miscarea islamista palestiniana Hamas, bombardand intensiv Fasia Gaza, si a declarat ca spera la o incetare a ostilitatilor in cel mai scurt timp, relateaza AFP.

Analiza: O operatiune terestra a Israelului in Fasia Gaza ar putea fi similara cu cea din 2008-2009
Analiza: O operatiune terestra a Israelului in Fasia Gaza ar putea fi similara cu cea din 2008-2009

Fortele aeriene israeliene continua sa bombardeze Fasia Gaza, dar extinderea operatiunii cu inteventii la sol depinde de misiunea pe care armata israeliana o are de indeplinit, comenteaza agentia de analiza STRATFOR.

Armistitiul intre Israel si Hamas este in continuare respectat. Bilantul victimelor: 168 de morti
Armistitiul intre Israel si Hamas este in continuare respectat. Bilantul victimelor: 168 de morti

GALERIE FOTO si VIDEO. Mesaje Twitter in timp real despre situatia din Fasia Gaza. Dupa opt zile de bombardamente, soldate cu peste 160 de morti, Israelul si gruparea palestiniana Hamas au acceptat sa puna jos armele.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.