Analiza: O operatiune terestra a Israelului in Fasia Gaza ar putea fi similara cu cea din 2008-2009
Fortele aeriene israeliene continua sa bombardeze Fasia Gaza, dar extinderea operatiunii cu inteventii la sol depinde de misiunea pe care armata israeliana o are de indeplinit, comenteaza agentia de analiza STRATFOR.
Scopul oficial al armatei israeliene este prejudicierea grava a capacitatii militantilor din Gaza de a lansa rachete inspre Israel, in special de tipul Fajr-5, capabile sa ajunga in Tel-Aviv.
Acelasi scop a avut si operatiunea Plumb Topit de la sfarsitul lui 2008 - inceputul lui 2009, ce a constat intr-o campanie aeriana similara celei actuale, dar care a fost urmata de o invazie terestra.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Analizarea modului in care a avut loc operatiunea Plumb Topit ar putea furniza un context util despre cum s-ar putea desfasura o invazie terestra a Israelului in Gaza, explica STRATFOR.
Operatiunea Plumb Topit poate fi separata in doua faze distincte: una aeriana si una terestra. Faza aeriana a durat aproximativ o saptamana si a vizat presupuse rute de contrabanda cu rachete, depozite si pozitii de tragere, precum si tinte aparute pe masura de ostilitatile au evoluat. Aceasta este foarte similara ceea ce face in prezent armata israeliana.
A doua faza a fost atacul terestru. Aceasta faza a constat in primul rand in doua teatre distincte in Gaza. Pe frontul de sud, unitatile israeliene au instalat pozitii de blocaj in apropiere de Rafah si Autostrada 4 pentru a intrerupe liniile de aprovizionare logistica ale Hamas, care merg spre nord catre orasul Gaza.
Atacurile aeriene si navale au fost folosite pentru a intari granita dintre Gaza si Egipt, unde se afla un drum strategic, cunoscut sub numele de Philadelphi Route.
In nord, fortele israeliene au patruns in Fasia Gaza pe la nordul, nord-estul si sud-estul orasului Gaza, pentru a-l izola si a distruge pozitiile initiale de lansare de rachete, precum si pozitiile defensive situate in regiunile rurale vecine.
Dupa aceasta miscare initiala, au fost lansate operatiuni de cautare si lichidare a zonelor de lansare de rachete, a nodurilor strategice si structurilor de comanda si control.
Fortele israeliene nu s-au aventurat prea mult inspre centrele intens populate ca Gaza si Rafah, pentru a evita un numar mare de victime si distrugerea grava a infrastucturii asociate luptei urbane.
O operatiune terestra in prezent ar putea fi foarte similara cu Plumb Topit ca desfasurare si tactica, avand in vedere ca operatiunea din 2008-2009 a fost considerata un suc ces operational, iar misiunea ei a fost similara celei din prezent. Exista insa doua diferente notabile, subliniaza STRATFOR.
In primul rand, in timpul operatiunii Plumb Topit, fortele de securitate egiptene au securizat punctul de trecere de la Rafah si au permis fortelor israeliene sa se angajeze pe Philadelphi Route.
Egiptul are in prezent un Guvern diferit, care ar putea sa nu sustina o operatiune terestra. Cairo a anuntat deja ca punctul de trecere de la Rafah va ramane deschis. Aceasta creste necesitatea ca unitatile israeliene sa intrerupa liniile de alimentare din sudul Fasiei Gaza catre orasul Gaza.
Fortele terestre israeliene ar putea sa fie nevoite sa ocupe fizic granita dintre Egipt si Gaza deoarece atacurile navale si cele aeriene ar putea sa nu ajute la indeplinirea misiunii.
Aceasta ar insemna o usoara extindere a actiunii din 2008-2009 si ar putea aduce fortele israeliene in contact apropiat cu fortele egiptene.
In al doilea rand, in nord, raza de actiune potentiala a rachetelor Fajr-5 extinde eventuala zona de tragere, care trebuie eliberata. In teorie, aceasta necesita izolarea unei zone extinse si eventuala folosire a unui numar mai mare de militari sau intinderea pe o perioada mai mare de timp.
Din punct de vedere tactic, armata israeliana a intrat in Fasia Gaza pe timp de noapte in 2008-2009, creandu-si propriile puncte de trecere si propriile rute, diferite de cele obisnuite catre Gaza.
Fortele terestre au colaborat indeaproape cu cele aeriene care au desfasurat operatiuni de recunoastere si sustinere si au avut sprijinul artileriei, ceea ce le-a permis sa evite dispozitivele improvizate, drumurile minate, ambuscadele si contraatacurile militantilor.
Intr-o potentiala incursiune terestra, IDF ar putea folosi tactici similare care au fost rafinate in ultimii patru ani, dar trebuie sa se aiba in vedere si faptul ca militantii din Gaza nu vor mai face aceleasi greseli si vor folosi tactici diferite pentru a provoca daune mai mari fortelor terestre. Informatii neconfirmate sustin ca militantii folosesc MANPADS(lansatoare de rachete de umar), ceea ce ar putea limita rolul sprijinului aerian si al rachetelor antitanc.
Sursa: Mediafax
Etichete: israel, bombardamente, Fâșia Gaza, raiduri aeriene,
Dată publicare:
16-11-2012 14:17