Consulul german din Salonic, atacat de protestatari:"Toti uniti pentru a lupta impotriva nazistilor"
Consulul german din Salonic a fost atacat joi de angajati ai administratiilor locale care protesteaza, furiosi din cauza disponibilizarilor prevazute in acest sector.
Aproximativ 300 de manifestanti, dintre care majoritatea fac parte din administratii locale, s-au reunit joi in fata cladirii unde are loc o conferinta despre cooperarea greco-germana. Unii dintre ei au aruncat cu apa si cafea in consulul Wolfgang Hoelscher-Obermaier.
"Toti uniti pentru a lupta impotriva nazistilor", scandau manifestantii, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la fata locului. Nimeni nu a fost ranit si nicio persoana nu a fost retinuta de fortele de ordine care l-au indepartat discret pe consul de locul incidentului.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Manifestatia are loc la o zi dupa declaratiile adjunctului ministrului german al Muncii, Hans-Joachim Fuchtel, care a afirmat miercuri la Salonic ca trei angajati municipali greci fac aceeasi munca pe care o face un singur german. "Studiile au aratat ca 3.000 de angajati ai administratiilor locale din Grecia fac munca pe care in Germania o fac 1.000 de persoane", a declarat Fuchtel, trimis de cancelarul german Angela Merkel sa ajute la restructurarea municipalitatilor.
Multi angajati din administratiile locale vor fi disponibilizati in virtutea unei legi recente, impuse de creditorii tarii, UE si FMI, ce prevede reducerea numarului de functionari pentru diminuarea deficitelor publice ale tarii.
O parte a opiniei publice din Grecia considera Germania responsabila de masurile de austeritate impuse tarii de la declansarea crizei, in 2010, in schimbul imprumuturilor de la FMI si zona euro. La randul lor, oficiali germani de rang inalt au acuzat adeseori Grecia ca a intarziat in aplicarea reformelor promise in schimbul imprumuturilor primite, al caror principal contribuitor este Germania.
Amintirile dureroase in Grecia ale ocupatiei naziste in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial sunt reinviate periodic de la inceputul crizei datoriilor. Dar Germania ramane unul dintre principalii parteneri comerciali ai tarii si conduce o operatiune europeana pentru a ajuta Atena sa puna in aplicare reformele, in special in administratiile locale.
Sursa: Mediafax
Etichete: grecia, proteste, germania, criza, salonic,
Dată publicare:
15-11-2012 13:50