Ce este Miscarea Hamas. Populara in Fasia Gaza, dar considerata organizatie TERORISTA in Occident

Militanti palestinieni, brigada Ezzedine al-Qassam

Miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza si impotriva careia Israelul a demarat o noua operatiune militara, este foarte populara in randul populatiei palestiniene. 

In schimb, este considerata o organizatie terorista de numeroase tari occidentale, relateaza CNN. Hamas este o organizatie islamica militanta fundamentalista care opereaza in Cisiordania si Fasia Gaza. Numele Hamas este un acronim de la "Harakat Al-Muqawama Al-Islamia" ("Miscarea Islamica de Rezistenta"). In araba, "hamas" inseamna "entuziasm". Miscarea are departamente dedicate activitatilor religioase, militare, politice si de securitate. Aceasta desfasoara un program social si administreaza numeroase scoli, spitale si institutii religioase. Ea dispune de personal de securitate, format din 12.500 de persoane.

Scopul Hamas este infiintarea unui stat palestinian islamic, iar manifestul sau original militeaza pentru distrugerea statului Israel. Actualul presedinte al Hamas, Khaled Meshaal, declarase anterior ca gruparea va sustine infiintarea unui stat palestinian pe baza granitelor din 1967 (inainte de Razboiul de Sase Zile, in timpul caruia trupele israeliene au ocupat Gaza), cu Ierusalimul de Est drept capitala.

Refuzul Hamas de a recunoaste statul Israel este unul dintre motivele pentru care gruparea a fost exclusa de la negocierile de pace. In 1993, aceasta s-a opus Acordurilor de la Oslo, un pact de pace intre Israel si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Citește și
israel
Israelul a lansat noi raiduri aeriene in Fasia Gaza. Sase palestinieni, printre care doi copii, au murit

Gruparea a fost infiintata in 1987 de seicul Ahmed Yassin, ca alternativa la OEP. Yassin si alti activisti ce aveau legaturi cu Fratii Musulmani au infiintat o retea de organisme umanitare, scoli si clinici in Cisiordania si Gaza in anii '60, '70 si '80. Carta fundamentala a Hamas, publicata in 1988, face insa apel la jihad, razboiul sfant, si marcheaza o distantare decisiva de filosofia non-violenta a Fratilor Musulmani.

In anul urmator, Yassin a fost condamnat de un tribunal israelian pentru ca le-a ordonat membrilor Hamas sa rapeasca si sa ucida doi soldati israelieni. Eliberat din inchisoare in 1997, Yassin a fost ucis intr-un atac aerian israelian in 2004.

Gruparea a inceput sa comita atentate sinucigase impotriva unor tinte civile si militare israeliene la jumatatea anilor '90. Potrivit Consiliului pentru Relatii Externe, Hamas ar fi ucis peste 500 de persoane in mai mult de 350 de atacuri teroriste separate, incepand din 1993. Dupa ce a boicotat alegerile ani la rand, Hamas a participat pentru prima data la scrutinul parlamentar in 2006. Candidand ca "Partidul Schimbarii si Reformei", gruparea a obtinut o victorie clara, asigurandu-si majoritatea in Consiliul Legislativ palestinian.

In urma alegerilor, Ismail Haniya a fost numit premier, dar el a fost demis in anul urmator, dupa ce presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas a dizolvat Guvernul. Haniya a respins actiunile lui Abbas si a ramas liderul politic de facto in Gaza.

Hamas are un buget anual de 70 de milioane de dolari, potrivit Consiliului pentru Relatii Externe. Multe fonduri vin din partea unor palestinieni din strainatate, de la donatori privati din Orientul Mijlociu si organizatii umanitare musulmane din Occident. Gruparea primeste un ajutor financiar semnificativ - precum si arme si instructie - din partea Iranului. De la castigarea alegerilor in 2006, Hamas dispune si de fonduri publice.

Gruparea se bucura de un sprijin important in randul populatiei din Gaza, gratie programului sau social. Potrivit Consiliului pentru Relatii Externe, "eforturile sale in aceasta zona - precum si reputatia de onestitate, in contrast cu oficialii Fatah acuzati de coruptie - explica popularitatea de care se bucura".

Hamas este considerata o organizatie terorista de Statele Unite, Marea Britanie, Israel si Uniunea Europeana. Ca si Hamas, Fatah avea odinioara ca scop lansarea de atacuri asupra Israelului. Totusi, aceasta a devenit parte a OEP in anii '60, iar in 1993 Fatah si OEP au renuntat la violenta si au recunoscut existenta Israelului. Ca urmare, Fatah, care controleaza Cisiordania, este considerata mult mai moderata, in timp ce Hamas este privita ca o grupare terorista. Fatah se bucura de sprijinul tarilor occidentale, inclusiv Statele Unite.

Cele doua grupari au avut relatii distante dupa ce Fatah a pierdut majoritatea in Parlamentul palestinian in fata Hamas, in 2006. Acestea s-au ameliorat partial dupa semnarea unui acord de reconciliere in mai 2011.

Principalele grupari armate palestiniene din Fasia Gaza

AFP prezinta principalele grupari palestiniene:

-► Hamas, care se afla la putere in Fasia Gaza din 2007, este creditat de catre Institutul International de Studii Strategice (IISS) cu aproximativ 20.000 de combatanti, dintre care 10.000 - cel mai bine antrenati - in cadrul aripii armate Brigazile Ezzedine al-Qassam. Acestea poarta numele unui lider al Revoltei Arabe din perioada 1936-1939 impotriva mandatului britanic in Palestina, ucis in 1935. Acestor combatanti li se alatura peste 10.000 de membri Hamas integrati in fortele de securitate de la Gaza, in special Forta Executiva.

In arsenalul lor, de contrabanda sau artizanal, se regasesc mine, rachete, mortiere si arme usoare. Brigazile sunt dotate cu rachete de artilerie cu raza lunga de actiune, si anume de tip M75, o adaptare locala a sistemului Fajr-5, de fabricatie iraniana, care au ajuns la o distanta de pana la 80 de kilometri de Fasia Gaza, in atacuri asupra Tel Avivului si Ierusalimului.

Potrivit site-ului gruparii (www.qassam.ps), aceasta a aparut la jumatatea lui 1991, in timpul Primei Intifada, in urma unor tentative de lansare a unei retele armate, inca din 1984, a celor care au creat Hamas in 1987. Numarul combatantilor "este cunoscut doar de catre Comandamentul Brigazilor", se arata pe site.

-► Jihadul Islamic, a doua forta combatanta din Fasia Gaza, dupa Hamas, are ca aripa armata gruparea Brigazile Al-Qods (Ierusalim), care afirma ca dispun de "aproximativ 8.000" de oameni si care sunt echipate, de asemenea, cu sistemul de tip Fajr-5.

Creata in 1980, de inspiratie iraniana, aceasta este prima organizatie islamista palestiniana care s-a angajat in lupta armata.

-► Comitetele Rezistentei Populare (CRP), fondate in 2000, sunt o organizatie armata radicala, Brigazile Salaheddine (Saladin) fiind aripa lor armata. Create de catre elemente de securitate din cadrul Fatah (miscarea lui Yasser Arafat, prezidata in prezent de catre Mahmoud Abbas), acestora li s-au alaturat transfugi din organizatii nationaliste, ca de exemplu islamisti, si nu au o ideologie proprie.

In iunie 2006 ei au participat, impreuna cu Brigazile Ezzedine al-Qassam si o grupare salafista - Armata Islamului -, la rapirea militarului israelian Gilad Shalit, eliberat in octombrie 2011 in schimbul a 1.027 de palestinieni detinuti de catre Israel.

-► Salafisti jihadisti, care acuza Hamas de slabiciune in fata Israelului si in aplicarea legi islamice, revendica cateva sute de membri, in mare parte nemultumiti de Hamas si alte miscari, impartiti intre Jaish al-Islam, Jund Ansar Allah, Tawhid wal Jihad, Jaish al-Oumma, Ansar al-Sunna si, de data recenta, o coalitie intitulata Majlis Shura al-Mujahideen.

Cea mai cunoscuta este Jaish al-Islam (Armata Islamului), adunata in jurul unui puternic clan din Gaza - Doghmouch. in afara de participarea la rapirea lui Shalit, gruparea l-a rapit in 2007 pe corespondentul BBC Alan Johnston, care a fost eliberat de catre Hamas, si a inabusit in sange, in august 2009, "emiratul" proclamat la Rafah (sud) de catre Jund Ansar Allah.

-► Mai putin vizibile de la victoria obtinuta de catre Hamas, in 2007, sunt gruparile armate din cadrul miscarilor care fac parte din Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), ca Brigazile Martirilor Al-Aqsa - provenind din Fatah, sau Brigazile Abu Ali Mustafa - aripa militara a Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP, stanga nationalista).

De la lansarea Operatiunii israeliene Limita de Protectie, pe 8 iulie, care vizeaza sa neutralizeze tiruri de racheta din Fasia Gaza, 1.400 de proiectile au fost trase asupra Israelului, din care aproximativ 400 au fost interceptate de catre sistemul antiracheta Iron Dome, potrivit armatei israeliene.

Premierul Israelului: Sprijinul international pentru operatiunea in Fasia Gaza este "foarte puternic"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, afirma recent in cursul unei conferinte de presa ca sprijinul comunitatii internationale pentru operatiunea militara israeliana desfasurata in Fasia Gaza este "foarte puternic", relateaza AFP. "Noi desfasuram o operatiune complexa, intensa si profunda in interiorul Fasiei Gaza, care este sprijinita de lume. Sprijinul este foarte puternic in cadrul comunitatii internationale", declara premierul israelian. "In calitate de stat democratic, Israelul utilizeaza mijloace legitime de aparare pentru a lupta impotriva celor care trag in noi cu rachete. Cred ca aceasta deosebire este inteleasa de majoritatea liderilor lumii", a adaugat Netanyahu, dand asigurari ca nu Israelul "a ales sa intre in razboi".

Cu cateva ore mai devreme, secretarul de Stat american, John Kerry, a condamnat refuzul miscarii palestiniene Hamas privind semnarea unui armistitiu. "Miscarii Hamas i s-a propus un armistitiu, dar l-au refuzat", a declarat Kerry la postul ABC. "Chiar daca Egiptul si alte tari au propus acest armistitiu, Hamas s-a incapatanat sa il respinga", a spus Kerry, acuzand Hamas de continuarea "asediului" cu rachete impotriva statului evreu.

Liderii palestinieni si Liga Araba acuza Israelul de comiterea unui "masacru" in Fasia Gaza

Autoritatea Palestiniana sustine ca armata israeliana a comis un "masacru atroce" in cartierul Shajaya din orasul Gaza, unde cel putin 62 de palestinieni au murit in bombardamente israeliene. "Autoritatea Palestiniana condamna in modul cel mai vehement masacrul atroce comis de fortele de ocupatie israeliene impotriva civililor nevinovati din Shajaya", conform unui comunicat oficial. "Comunitatea internationala trebuie sa reactineze imediat la aceasta crima de razboi", adauga Autoritatea Palestiniana.

La randul sau, presedintele Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a catalogat drept "crima de razboi" bombardamentele israeliene din orasul Gaza.

Premierul Turciei acuza Israelul de "tentativa de genocid" in Fasia Gaza

Premierul islamisto-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat raidurile aeriene israeliene in Fasia Gaza drept o "tentativa de genocid sistematic" impotriva palestinienilor, informeaza AFP. "Nu este prima data cand ne confruntam cu o astfel de situatie. Incepand din 1948, in fiecare zi, in fiecare luna, mai ales in luna sfanta a Ramadanului, asistam la o tentativa de genocid sistematic" din partea Israelului,  spunea Erdogan la o reuniune internationala a clericilor musulmani organizata la Istanbul.

Erdogan, care promoveaza cauza palestiniana si are legaturi stranse cu miscarea islamista Hamas, a condamnat vehement "lipsa de actiune" a comunitatii internationale fata de bombardamentele israeliene din Fasia Gaza. "Oamenii sunt pe cale sa dispara in Fasia Gaza", a spus Erdogan. "Ma adresez lumii musulmane: in afara de cateva tari, pana acum ati pastrat tacerea cand fratii vostri au fost masacrati", a adaugat Erdogan.

Oficial iranian, in 2012: "Suntem mandri sa aparam poporul Palestinei si Hamas. Ii ajutam militar"

In 2012, Iranul nu se ferea sa anunte public faptul ca sprijina militar gruparea Hamas. Iata ce spunea atunci presedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, citat de AFP: "Suntem mandri sa aparam poporul Palestinei si Hamas, (...) suntem mandri ca am putut oferi asistenta financiara si militara".

Regimul de la Teheran nu a ascuns niciodata ca sustine material si financiar miscarile Hamas si Jihadul Islamic. De altfel, Iranul a fost acuzat de multe ori de catre Israel ca a oferit miscarii Hamas rachete de tip Fajr-5, cu raza de actiune de 75 de kilometri. Nu in ultimul rand, liderul Jihadului Islamic, Ramadan Abdallah Challah, a recunoscut ca gruparile islamiste din Fasia Gaza utilizeaza arme iraniene in atacurile impotriva Israelului.

De asemenea, in martie 2014, un purtator de cuvant al armatei israeliene anunta ca marina israeliana a interceptat in Marea Rosie o nava care transporta "o incarcatura iraniana de arme sofisticate" destinata unor grupari armate palestiniene din Fasia Gaza. "Intr-o operatiune complexa si secreta a Marinei israeliene, efectuate la primele ore ale diminetii, fortele israeliene au imobilizat in apele internationale, intre Sudan si Eritreea, un cargo care transporta o incarcatura de armament iranian cu destinatia Fasia Gaza", declara Peter Lerner.

Presedintele Iranului, Hassan Rohani:

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Israelul a anuntat ca incepe si o operatiune terestra in Fasia Gaza. In 10 zile de raiduri, au murit 240 de oameni
Israelul a anuntat ca incepe si o operatiune terestra in Fasia Gaza. In 10 zile de raiduri, au murit 240 de oameni

17 iulie 2014. Israelul a lansat joi o operatiune terestra in Fasia Gaza, dupa zece zile de raiduri soldate cu 240 de morti, a anuntat armata intr-un comunicat, relateaza AFP.

Israelul a lansat noi raiduri aeriene in Fasia Gaza. Sase palestinieni, printre care doi copii, au murit
Israelul a lansat noi raiduri aeriene in Fasia Gaza. Sase palestinieni, printre care doi copii, au murit

16 iulie 2014. Sase palestinieni, inclusiv doi copii, au murit in urma raidurilor aeriene israeliene efectuate miercuri seara in Fasia Gaza, anunta surse medicale citate de AFP.

Razboi la un alt nivel. Armata israeliana sustine ca a doborat o drona lansata din Fasia Gaza
Razboi la un alt nivel. Armata israeliana sustine ca a doborat o drona lansata din Fasia Gaza

14 iulie 2014. Dupa o saptamana de atacuri sangeroase, nici israelienii, nici islamistii Hamas nu par dispusi sa negocieze incheierea ostilitatilor. Dimpotriva, ambele tabere isi intensifica atacurile.

Celula de criza la nivelul MAE, pentru romanii din Fasia Gaza. Netanyahu respinge un armistitiu cu Hamas
Celula de criza la nivelul MAE, pentru romanii din Fasia Gaza. Netanyahu respinge un armistitiu cu Hamas

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a decis activarea de urgenta a Celulei de criza la nivelul MAE pentru acordarea de asistenta consulara cetatenilor romani din Fasia Gaza, informeaza MAE.

Sase palestinieni suspectati de colaborare cu Israelul au fost executati in Fasia Gaza
Sase palestinieni suspectati de colaborare cu Israelul au fost executati in Fasia Gaza

Sase palestinieni acuzati de colaborare cu Israelul au fost executati marti, in orasul Gaza, de membri ai miscarii Hamas, anunta martori citati de AFP.

Recomandări
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns, miercuri, la Bruxelles, la acuzațiile privind prelungirea mandatului său până la alegerea unui nou şef al statului.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Plafonarea adaosului la alimente, prelungită cu încă 6 luni, deși e criticată de mediul de afaceri. Lista produselor
Plafonarea adaosului la alimente, prelungită cu încă 6 luni, deși e criticată de mediul de afaceri. Lista produselor

Pentru încă o jumătate de an, adică până la finalul lunii iunie 2025, unele alimente precum pâinea, uleiul, făina, zahărul, carnea proaspătă de porc și pui, vor avea plafon la adaosurile comerciale. Măsura este însă criticată de mediul de afaceri.