Aproximativ 120 de romani sunt in Fasia Gaza. Ministrul Corlatean: "Suntem profund ingrijorati"

Dată publicare: 19-11-2012 14:52
Dată actualizare: 22-11-2012 00:08


Titus Corlatean

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, ca este "profund ingrijorat" in legatura cu situatia din Fasia Gaza, unde exista si aproximativ 120 de cetateni romani. 

Astfel, MAE a reactivat celula de criza si s-au inregistrat deja primele solicitari de sprijin consular.

In opinia lui Titus Corlatean, "acest atac generat de lansarea rachetelor de catre Hamas este o chestiune inacceptabila si evident ca Israelul are dreptul de a-si apara pacea si securitatea".

"In egala masura, este un lucru profund regretabil ca mor oameni, mor civili, mor copii si de aici necesitatea unui raspuns proportional din partea Israelului. Sunt lucruri care se discuta si la nivelul ONU, UE, marilor actori. Este nevoie de mai multa rezerva, este nevoie de o incetare a acestor atacuri din partea Hamasului, care provoaca si este nevoie de o interventie si initiative ale comunitatii internationale de a stopa escaladarea acestui conflict", a adaugat Corlatean, conform Mediafax, care citeaza RFI.

Titus Corlatean precizeaza ca s-au primit deja primele solicitari de sprijin consular: "Avem si noi cetateni in regiune, suntem profund ingrijorati! Nu intamplator am pus din nou in functiune celula de criza de cateva zile, pentru a ne asigura ca reprezentantii nostri diplomatici, consulari, din regiune si de la Ramallah si din Israel acorda tot sprijinul necesar atunci cand apar situatii si apar solicitari din partea romanilor, romancelor si copiii lor din familiile mixte, care au nevoie de sprijin. Exista niste solicitari de sprijin consular si le dam curs cat se poate de repede".

Corlatean spune ca "exista o statistica privind existenta a aproximativ 120 de cetateni romani, in principal femei si copii rezultati din familii mixte, in Fasia Gaza, dupa cum pe partea cealalta, in Israel, sunt romani, sunt evrei originari din Romania, care au cetatenia romana".

"Evident ca este o stare de preocupare foarte serioasa", a mai spus ministrul.

MAE a anuntat vineri activarea Celulei de criza la nivelul ministerului ca urmare a violentelor din Israel si Fasia Gaza, aceasta urmand sa gestioneze "adecvarea formelor de asistenta consulara pentru cetatenii romani, la situatia concreta, inclusiv din perspectiva unei eventuale parasiri a zonei".

"Ca prima masura, MAE a decis trimiterea de urgenta a unor echipe consulare, dotate cu mijloace mobile de acordare a asistentei consulare, la misiunile diplomatice din zona. Cei afectati de actuala situatie din Fasia Gaza pot contacta 24/24: +40213192137 - Departamentului Consular din MAE, e-mail: drco@mae.ro; +97222401025, fax: +9722.240.10.26 - Oficiul de Reprezentare a Romaniei la Ramallah, e-mail: romofficeramallah@gmail.com; +972545643279 - Ambasada Romaniei la Tel Aviv, e-mail: office_romania@bezeqint.net", preciza MAE.

Violentele au escaladat in Gaza si sudul Israelului dupa ce armata israeliana l-a ucis, miercuri, pe liderul aripii militare a Hamas.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO