Tanarul simpatizant ISIS, retinut pentru 24 de ore. DIICOT: A studiat moduri in care se poate construi o bomba artizanala

×
Codul embed a fost copiat

Tanarul din Craiova acuzat de propaganda jihadista a fost retinut, marti seara, pentru 24 de ore, de procurorii DIICOT.

Tanarul va fi supus miercuri unei expertize psihiatrice la INML, pentru a se vedea daca el se afla in deplinatatea facultatilor mintale, au declarat surse judiciare.

El a fost ridicat marti dimineata de procurori de la locuinta sa din Craiova, dupa care a fost adus la sediul central al DIICOT din Capitala, unde a fost audiat cateva ore.

DIICOT: A studiat modalitatea in care se poate construi o bomba artizanala

Tanarul si-ar fi aratat disponibilitatea de a lupta in zonele controlate de ISIS sau de a deveni martir al Statului Islamic prin sacrificiul sau in state din Europa, el studiind in acest sens modalitatea in care se poate confectiona artizanal o bomba sau se pot achizitiona arme de tip AK.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres ca tanarul chiar ar fi contactat oameni din Siria si s-a oferit sa-i cazeze la el acasa.  Intr-o postare video pe site-ul DIICOT, se arata ca tanarul de 17 ani a parcurs in mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamista si a postat in mediul online mesaje de propaganda pentru a atrage adepti de partea ISIS.

Citește și
atac londra metrou
Imaginile gasite de politie in telefonul mobil al barbatului care a ranit cu un cutit doua persoane la metroul londonez
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Numitul B.L.C. a fost pus sub invinuire si retinut pentru savarsirea infractiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propaganda, prevazut de art. 332 alin. 4 din Legea nr. 535/2004 - privind prevenirea si combaterea terorismului. Acesta a parcurs in mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamista, prin insusirea credintei islamice si convertirea la islam, aderarea la ideologia radicala islamista si la cauza jihadista promovata de gruparea terorista Statul Islamic (...) Dupa convertirea la islamism, B.L.C si-a schimbat stilul de viata, izolandu-se de societate si familie, identificandu-se cu Statul Islamic si vorbind permanent in numele acestuia. A inceput sa poarte in public tinuta specifica musulmanilor si sa se afiseze pe retelele de socializare cu insemnele Statului Islamic", declara DIICOT.

Procurorii mai spun ca tanarul si-a aratat "disponibilitatea" pe retelele de socializare de a deveni martir pentru Statul Islamic, atat prin deplasarea in zonele in care ISIS actioneaza, pentru a lupta alaturi de membrii ISIS, cat si prin sacrificiul sau in state din Europa la ordinul membrilor Statului Islamic.
In acest sens, el s-a interesat de modul in care poate achizitiona arme, model AK, grenade, veste antiglont si a studiat modalitatea in care se poate construi artizanal o bomba.

Procurorii DIICOT sustin ca tanarul de 17 ani din Craiova a promovat in mediul online doctrina radical islamista prin postarea unor opinii, imagini, inregistrari audio/video reprezentand actiuni de propaganda ale gruparii teroriste Statul Islamic, respectiv decapitari si incendieri de persoane, executii prin impuscare.

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, incepand cu anul 2015, suspectul B.L.C. a promovat in mod sistematic, in public, doctrina radical islamista prin postarea in mediul online, prin intermediul unor retele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, inregistrari audio/video reprezentand activitati/actiuni armate/violente si de propaganda ale gruparii teroriste Statul Islamic (decapitari si incendieri de persoane; executii prin impuscare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupari teroriste; mesaje de propaganda a Statului Islamic; promovarea Sharia), cu intentia de a le face cunoscute si a determina castigarea de noi adepti capabili sa recurga la savarsirea aceluiasi gen de fapte ca cele a caror promovare prin propaganda a realizat-o", sustine DIICOT intr-un comunicat.

S-a convertit de doi ani la islamism luandu-si numele de Omar al-Faruq

In ianuarie 2015, tanarul a postat pe un blog un mesaj in care arata ca s-a convertit la islamism "dupa ce a descoperit adevarul", luandu-si numele de Omar al-Faruq. Tot pe acel blog, el dezvaluie ca a facut cercetari in legatura cu evenimentele din Siria si ca a fost socat de o inregistrare pe internet cu armata lui Bashar al-Assad.

De asemenea, tanarul intentiona sa isi ia Bacalaureatul si carnetul de conducere, dupa care sa plece sa studieze Islamul la Universitatea din Medina, Arabia Saudita.

Dupa ce tanarul a fost ridicat de procurori, bunicul acestuia a declarat ca baiatul trecuse de doi ani la religia musulmana. "Baiatul trecuse de doi ani la religia musulmana. Nu ne povestea noua ce facea el acolo, dar era foarte incantat. Am incercat sa il convingem sa nu mai mearga acolo, dar nu a renuntat. Pana la urma, decat sa mearga prin baruri, mai bine sa mearga la biserica", a spus bunicul tanarului.

Purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, Ovidiu Marincea, a declarat ca SRI avea cunostinta de activitatea de autoradicalizare a tanarului din Craiova suspectat de propaganda jihadista si a furnizat toate informatiile autoritatilor competente.

''Aveam cunostinta de activitatea de autoradicalizare a lui si am furnizat toate informatiile pe care le-am avut autoritatilor competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. In acest moment, fiind ancheta in desfasurare trebuie sa ne abtinem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o sa dam un comunicat oficial la un moment dat", a spus Ovidiu Marincea.

Rudele refuza sa creada ca a facut propaganda jihadista

Tanarul de 17 ani locuia impreuna cu bunicul si mama lui, intr-o casa de la marginea orasului Craiova. Rudele spun ca de la 15 ani, baiatul a ales sa se converteasca la islam. Si-a schimbat complet stilul de viata si parea determinat sa plece din tara, dupa majorat.

Bunicul baiatului a povestit ca nepotul sau s-a convertit la islam de doi ani, ca nu mai mananca porc, ca l-au sfatuit sa termine cu prostiile, dar el spunea ca la 18 ani isi doreste sa plece in afara. "Este copil cuminte, dar i-a intrat prostia asta in cap. Mergea vinerea la biserica aia a lor, se ruga si acasa in fiecare dimineata”, a relatat acesta.

Din locuinta lui, anchetatorii au ridicat mai multe documente si sisteme informatice, care urmeaza sa fie expertizate. Cu toate acestea, ai lui insista ca este un adolescent linistit si refuza sa creada ca ar fi facut propaganda jihadista.

Imediat dupa ce s-a aflat ca un elev a fost ridicat sub suspiciunea ca ar fi vrut sa adere la gruparea terorista Stat Islamic, la inspectoratul Scolar din Craiova a inceput o alta ancheta. Dascalii vor sa vada in ce masura tanarul a discutat cu prietenii, despre convingerile sale.Tanarul de 17 ani a fost ridicat pentru audieri, care vor avea loc in capitala. In ancheta au fost folosite informatii furnizate de lucratori SRI, care monitorizau activitatea elevului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Acuzatii dure ale premierului irakian. Tara prin care trece cea mai mare parte a petrolului
Acuzatii dure ale premierului irakian. Tara prin care trece cea mai mare parte a petrolului "exportat" de Statul Islamic

Cea mai mare parte a petrolului exportat de Statul Islamic trece prin Turcia, a afirmat luni prim-ministru irakian Haider al-Abadi, alaturandu-se astfel acuzatiilor care leaga Ankara de finantarea organizatiei islamiste, transmite AFP.

Imaginile gasite de politie in telefonul mobil al barbatului care a ranit cu un cutit doua persoane la metroul londonez
Imaginile gasite de politie in telefonul mobil al barbatului care a ranit cu un cutit doua persoane la metroul londonez

Imagini asociate gruparii Statul Islamic si atentatelor recente de la Paris au fost gasite in telefonul mobil al barbatului care a ranit cu un cutit doua persoane sambata la metroul londonez, a informat luni parchetul, relateaza AFP.

Rivala Statului Islamic si-a intarit semnificativ fortele. Ce s-a intamplat in timp ce toti ochii erau atintiti asupra Siriei
Rivala Statului Islamic si-a intarit semnificativ fortele. Ce s-a intamplat in timp ce toti ochii erau atintiti asupra Siriei

In timp ce toata lumea este cu ochii pe miscarile gruparii teroriste Statul Islamic, o alta amenintare care parea sa-si fi pierdut orice putere incepe sa castige din nou teren.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.