"Stapanii de sclavi" din Berevoesti incasau ajutoare sociale, dar erau scutiti de munca. Ce se intampla cu victimele lor

Ultimul update: Vineri 29 Iulie 2016 07:20
Data publicarii: Marti 26 Iulie 2016 15:04
Categorie: Actualitate
sclavi

Romii de la Berevoesti care primeau ajutoare sociale erau scutiti de munca pe care ar fi trebuit sa o presteze, dupa ce prezentau adeverinte medicale.

Adultii victime romilor de la Berevoesti, care au fost scosi din sclavie in urma descinderilor facute de DIICOT in urma cu doua saptamani, au fost dusi la locuintele lor sau ale rudelor, dupa ce au fost tinuti initial intr-un loc secret. Doar doi dintre ei sunt din Arges, cei mai multi provenind din judetul Olt.

Autoritatile au reusit sa identifice familiile celor 12 adulti tinuti sclavi de catre romii din Berevoesti si care au fost eliberati in urma descinderilor facute de procurorii DIICOT si de politistii argeseni in urma cu doua saptamani. Prefectul judetului Arges, Cristian Soare, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ca cele 12 victime ale traficului de persoane au fost plasate fie la domiciliile lor, fie la parinti sau alte rude.

Conform acestuia, cei mai multi dintre cei exploatati, respectiv patru persoane, sunt din judetul Olt. Cate doua dintre victime sunt din Valcea, Teleorman si Arges, iar cate unul dintre cei exploatati, din Dambovita si Constanta. Initial, cei 12 adulti au fost tinuti intr-un loc secret, iar reprezentantii unei fundatii le-au asigurat hrana, imbracaminte, medicamente si asistenta medicala.

Copiii victime ale romilor din Berevoesti - doi frati cu varste de 11 si 13 ani - se afla in continuare in plasament de urgenta intr-un centru al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arges, a precizat prefectul Cristian Soare.

Rapiti, batuti cu biciul, tinuti in lanturi si terorizati zilnic. Escrocheria prin care romii din Arges isi recrutau sclavii

In urma cu cateva zile, cei 12 adulti exploatati de catre romii din Berevoesti au fost dusi intr-un loc secret unde sunt ingrijiti de catre reprezentantii unei organizatii neguvernamentale care le asigura hrana, imbracaminte si asistenta medicala.

Un numar de 37 de persoane, membri ai unor familii de romi, au fost arestate preventiv in dosarul de sclavie instrumentat de procurorii DIICOT. Un alt suspect, o femeie care sufera de o boala cronica, este cercetata in acelasi dosar in arest la domiciliu.

Procurorii DIICOT Pitesti, impreuna cu politisti de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Pitesti si Craiova, au facut, pe 14 iulie, 40 de perchezitii in comuna Berevoesti, satul Gamacesti, din judetul Arges, pentru destructurarea mai multor grupuri infractionale organizate specializate in infractiuni de trafic de persoane si trafic de minori.

"Stapanii de sclavi" din Berevoesti incasau ajutoare sociale

Corpul de control al prefectului judetului Arges a descoperit peste 40 de adeverinte medicale eliberate de un medic ORL de la Spitalul Municipal Campulung, in unele situatii ambii soti avand acelasi diagnostic, relateaza News.ro. Potrivit concluziilor preliminare ale verificarilor facute la Primaria Berevoesti de Corpul de Control al Prefectului de Arges, prezentate marti, intr-o conferinta de presa, unii dintre romii arestati in dosarul de trafic de persoane, care primeau ajutor social din partea Primariei, erau scutiti de munca in folosul comunitati pe care ar fi trebuit sa o presteze, dupa ce prezentau adeverinte medicale.

Astfel, conform datelor furnizate de catre prefectul Cristian Soare, dintre cele 38 de persoane arestate in acest dosar 14 sunt beneficiari de ajutoare sociale, in unele cazuri fiind vorba despre sot si sotie. Prefectul a afirmat ca in urma verificarii dosarelor s-a constatat ca acestea erau intocmite ”necorespunzator”, iar in cele mai multe dintre cazuri beneficiarii primeau banii, dar fara a presta munca in folosul comunitatii.

”In majoritatea cazurilor, titularii dosarelor de ajutor social erau scutiti temporar de munca in folosul comunitatii prezentand adeverinte medicale. Au fost identificate peste 40 de astfel de adeverinte medicale eliberate de un medic specialist ORL de la Spitalul Municipal din Campulung, existand situatii in care ambii soti au beneficiat de adeverinte medicale eliberate in aceeasi zi, cu aproximativ acelasi diagnostic”, a afirmat prefectul Cristian Soare.

Acesta a precizat ca va sesiza Casa de Asigurari de Sanatate Arges si Colegiul Medicilor cu privire la situatia descoperita la Berevoesti. In urma deficientelor din dosarele de acordare a ajutoarelor sociale, reprezentantii Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala Arges au dat sanctiuni in valoare totala de 17.000 de lei.

Astfel, primarul Florin Proca a primit trei sanctiuni in valoare totala de 75.000 de lei, secretarul localitatii a fost amendat tot cu 75.000 de lei, in timp ce asistentul social din cadrul Primariei Berevoesti a primit doua amenzi a cate 1.000 de lei fiecare.

sclavi Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Ororile din Berevoiesti au avut loc sub nasul autoritatilor.

Ororile din Berevoiesti au avut loc sub nasul autoritatilor. "Copiii care par de 70 de ani, oameni torturati cu patentul"

Rapiti, batuti cu biciul, tinuti in lanturi si terorizati zilnic. Escrocheria prin care romii din Arges isi recrutau sclavii

Rapiti, batuti cu biciul, tinuti in lanturi si terorizati zilnic. Escrocheria prin care romii din Arges isi recrutau sclavii

Jandarm

Jandarmul care a lovit protestatarii, anchetat de Parchetul Militar

Viorica Vasilica Dăncilă, schimbare de look înainte de ocuparea fotoliului de la Palatul Victoria

Scene incredibile surprinse într-o pădure din Caraș-Severin. Imaginile s-au viralizat rapid

Un tânăr de 19 ani din Dâmbovița fura din casele de vacanță și îngropa prada în grădină

Poliţistul din Suceava lovit cu sabia în cap de un interlop, externat. Partea stângă a corpului, imobilă

O femeie din Botoșani a decedat în spital din cauza gripei. Al treilea caz în acest sezon

bataie elevi

Elevă de 12 ani, bătută de un coleg în microbuzul școlar. Șoferul, lipsit de reacție. VIDEO

ÎCCJ ar putea pronunţa, marţi, sentinţa în dosarul lui Darius Vâlcov

Trei dintre cei şapte violatori din Vaslui se pregătesc de eliberare condiţionată

Dosar penal pentru doi angajați CFR. Faptele pentru care sunt cercetați de anchetatori

Vânătoarea de la Balc s-a încheiat. Numărul mistreților împușcați în acest an

Tânăr de 22 de ani, în stare gravă la spital, după ce a fost strivit de un utilaj la locul de muncă