"Stapanii de sclavi" din Berevoesti incasau ajutoare sociale, dar erau scutiti de munca. Ce se intampla cu victimele lor

Ultima actualizare: 29-07-2016 07:20
sclavi

Romii de la Berevoesti care primeau ajutoare sociale erau scutiti de munca pe care ar fi trebuit sa o presteze, dupa ce prezentau adeverinte medicale.

Adultii victime romilor de la Berevoesti, care au fost scosi din sclavie in urma descinderilor facute de DIICOT in urma cu doua saptamani, au fost dusi la locuintele lor sau ale rudelor, dupa ce au fost tinuti initial intr-un loc secret. Doar doi dintre ei sunt din Arges, cei mai multi provenind din judetul Olt.

Autoritatile au reusit sa identifice familiile celor 12 adulti tinuti sclavi de catre romii din Berevoesti si care au fost eliberati in urma descinderilor facute de procurorii DIICOT si de politistii argeseni in urma cu doua saptamani. Prefectul judetului Arges, Cristian Soare, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ca cele 12 victime ale traficului de persoane au fost plasate fie la domiciliile lor, fie la parinti sau alte rude.

Conform acestuia, cei mai multi dintre cei exploatati, respectiv patru persoane, sunt din judetul Olt. Cate doua dintre victime sunt din Valcea, Teleorman si Arges, iar cate unul dintre cei exploatati, din Dambovita si Constanta. Initial, cei 12 adulti au fost tinuti intr-un loc secret, iar reprezentantii unei fundatii le-au asigurat hrana, imbracaminte, medicamente si asistenta medicala.

Copiii victime ale romilor din Berevoesti - doi frati cu varste de 11 si 13 ani - se afla in continuare in plasament de urgenta intr-un centru al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arges, a precizat prefectul Cristian Soare.

In urma cu cateva zile, cei 12 adulti exploatati de catre romii din Berevoesti au fost dusi intr-un loc secret unde sunt ingrijiti de catre reprezentantii unei organizatii neguvernamentale care le asigura hrana, imbracaminte si asistenta medicala.

Un numar de 37 de persoane, membri ai unor familii de romi, au fost arestate preventiv in dosarul de sclavie instrumentat de procurorii DIICOT. Un alt suspect, o femeie care sufera de o boala cronica, este cercetata in acelasi dosar in arest la domiciliu.

Procurorii DIICOT Pitesti, impreuna cu politisti de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Pitesti si Craiova, au facut, pe 14 iulie, 40 de perchezitii in comuna Berevoesti, satul Gamacesti, din judetul Arges, pentru destructurarea mai multor grupuri infractionale organizate specializate in infractiuni de trafic de persoane si trafic de minori.

"Stapanii de sclavi" din Berevoesti incasau ajutoare sociale

Corpul de control al prefectului judetului Arges a descoperit peste 40 de adeverinte medicale eliberate de un medic ORL de la Spitalul Municipal Campulung, in unele situatii ambii soti avand acelasi diagnostic, relateaza News.ro. Potrivit concluziilor preliminare ale verificarilor facute la Primaria Berevoesti de Corpul de Control al Prefectului de Arges, prezentate marti, intr-o conferinta de presa, unii dintre romii arestati in dosarul de trafic de persoane, care primeau ajutor social din partea Primariei, erau scutiti de munca in folosul comunitati pe care ar fi trebuit sa o presteze, dupa ce prezentau adeverinte medicale.

Astfel, conform datelor furnizate de catre prefectul Cristian Soare, dintre cele 38 de persoane arestate in acest dosar 14 sunt beneficiari de ajutoare sociale, in unele cazuri fiind vorba despre sot si sotie. Prefectul a afirmat ca in urma verificarii dosarelor s-a constatat ca acestea erau intocmite ”necorespunzator”, iar in cele mai multe dintre cazuri beneficiarii primeau banii, dar fara a presta munca in folosul comunitatii.

”In majoritatea cazurilor, titularii dosarelor de ajutor social erau scutiti temporar de munca in folosul comunitatii prezentand adeverinte medicale. Au fost identificate peste 40 de astfel de adeverinte medicale eliberate de un medic specialist ORL de la Spitalul Municipal din Campulung, existand situatii in care ambii soti au beneficiat de adeverinte medicale eliberate in aceeasi zi, cu aproximativ acelasi diagnostic”, a afirmat prefectul Cristian Soare.

Acesta a precizat ca va sesiza Casa de Asigurari de Sanatate Arges si Colegiul Medicilor cu privire la situatia descoperita la Berevoesti. In urma deficientelor din dosarele de acordare a ajutoarelor sociale, reprezentantii Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala Arges au dat sanctiuni in valoare totala de 17.000 de lei.

Astfel, primarul Florin Proca a primit trei sanctiuni in valoare totala de 75.000 de lei, secretarul localitatii a fost amendat tot cu 75.000 de lei, in timp ce asistentul social din cadrul Primariei Berevoesti a primit doua amenzi a cate 1.000 de lei fiecare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!