Cazul fetei de 27 de ani care a murit din cauza anticonceptionalelor, raportat la nivel european

Ultimul update: Vineri 01 Noiembrie 2013 06:50
Data publicarii: Marti 29 Octombrie 2013 12:29
Categorie: Actualitate

La o luna dupa moartea controversata a unei tinere de 27 de ani din Arad, analizele preliminare arata care ar fi cea mai probabila cauza a decesului.

Si-a pierdut viata din cauza unei embolii pulmonare, provocata de pastilele anticonceptionale pe care le lua. Initial, rudele au crezut ca de vina pentru sfarsitul prematur al femeii sunt prafurile de slabit pe care le lua in paralel cu medicamentele contraceptive. Cazul va fi raportat la nivel european.

Pastilele anticonceptionale pe care le lua tanara de 27 de ani din Arad sunt cele care i-ar fi provocat moartea. Asa reiese dintr-un raport al agentiei nationale a medicamentului, incheiat dupa ce medicii legisti au dat rezultatul necropsiei.

"Dupa autopsie, una din posibilele cauze ale decesului, de fapt cauza cea mai probabila, embolia pulmonara, este una din complicatiile tratamentului cu anticonceptionale. De aceea prescriptia acestor tipuri de medicamente trebuie sa tina cont de mai multi factori: obezitatea , hipertensiunea, sedentarismul. Era o pacienta supraponderala.", spune dr. Adrian Wiener, director medical al Spitalului Judetean Arad.

Pe 13 septembrie, tanara a suferit un infarct acasa, si, dupa doua saptamani de coma, s-a stins la spital.

Embolia pulmonara, posibila cauza a decesului tinerei de la Arad care lua prafuri de slabit

Rudele sustin ca tanara se lasase de fumat cu doua luni inainte de a muri si ca nu suferea de nici o boala. Lua insa anticonceptionale prescrise de medic pentru un chist ovarian.

Deoarece se ingrasase foarte mult, ea a decis sa incerce niste prafuri de slabit cu care a inlocuit micul dejun si cina timp de trei saptamini inainte de a suferi stopul cardiac.

Pe prospectul medicamentului contraceptiv se specifica, la contraindicatii, prezenta unor factori de risc pentru dezvoltarea trombozei sau a embolismului, hipertensiunea severa, obezitatea si, ca atentionare, fumatul.

"Asocierea dintre contraceptive si fumat nu e benefica. Poate cauza accident vascular cerebral, pastilele cresc efectul de coagulare a singelui si tensiune mare. ", spune dr. Ioan Micle, medic ginecolog.

Cazul tinerei din Arad va fi corelat cu alte cazuri internationale.

"Am inregistrat acest deces ca reactie adversa grava suspecta, si am trimis-o in baza de date ultravigilence a agentiei europene a medicamentului. Important este sa ajungem la constiinta femeilor care ar trebui sa se adreseze medicului si sa nu decida singure cu privire la acest tip de medicamente.", spune Anca Crupariu, purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului.

Firma producatoare anunta ca "asteapta rezultatul final al investigatiei, iar pe baza acestui rezultat va proceda in consens cu recomandările formulate de către autoritătile abilitate."

"Cu privire la cazul sesizat de dumneavoastra, am fost informati de catre ANMDM prin sistemul de farmacovigilenta. Dupa cunostintele noastre, cazul se afla sub investigatie. Asteptam rezultatul final al investigatiei, iar pe baza acestui rezultat vom proceda in consens cu recomandarile formulate de catre autoritatile abilitate."

Franta a semnalat mai multe decese pe parcursul unor ani, la toata gama de contraceptive hormonale combinate. Totusi, numarul cel mai mare de paciente la care poate aparea tromboembolismul este de 6/ 12 cazuri pe an, la zece mii de paciente. Un risc scazut - considera medicii.

Este posibil ca, peste cateva luni, prospectul acestor medicamente sa fie modificat, astfel incat sa fie descrise mult mai detaliat semnele ingrijoratoare, care sa le trimita pe femei la medic: dificultati de respiratie, umflarea picioarelor, ameteli.

Medicii au stabilit cauza mortii tinerei care lua prafuri de slabit. Ce arata raportul medico-legal

Medicii au stabilit cauza mortii tinerei care lua prafuri de slabit. Ce arata raportul medico-legal

furt cutia milei

Un tânăr din Cluj a furat cutia milei din biserică. Ce nenorocire l-a lovit în următoarele minute

Vehicul blindat, implicat într-un accident rutier în Galaţi

Decizia luată de Guvern după campania Știrile ProTV ”Un fluviu de prostie”

Organizatorii dezbaterii anticorupție de la Bruxelles, către un jurnalist român: Ești fake news!

Vedetele din România care au dezvăluit că au fost hărţuite sexual

Un veteran de 92 de ani ar putea ajunge în închisoare. Ce făcea cu biletele CFR gratuite

pensii

Un botoşănean cu pensie de 200 de euro a ajuns dator 2 milioane de euro

Pe 19 octombrie are loc deschiderea oficială a expoziției de artă contemporană România-Cipru-Grecia

Pădurarii din Braşov şi Râşnov cer aviz pentru împuşcarea a 4 urși

Exercițiu de antrenament al forțelor de intervenție, în Capitală

Trei hoți de vaci, reținuți. Ei au păgubit fermierii cu 19.000 de lei

Rimaru, după acuzațiile de hărțuire sexuală: ”Am primit amenințări cu moartea”