Dosarul Oltchim. Diaconescu: Am fost in Germania, Franta, Spania, Austria, Monaco; plec din nou

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE de la Ministerul Economiei, unde au venit avocatii lui Dan Diaconescu pentru a discuta despre privatizarea combinatului Oltchim.

Dan Diaconescu a declarat, la intoarcerea in tara, ca s-a aflat in ultimele zile in Germania, Franta, Spania, Austria si Monaco, fara sa dea detalii despre scopul deplasarii sau data semnarii contractului pentru preluarea Oltchim, si ca va pleca din nou in strainatate miercuri, revenind vineri. Diaconescu s-a intors miercuri la 13.00, cu o cursa Viena-Bucuresti, si a declarat presei ca s-a aflat in Germania, Franta, Spania, Monaco si Austria.

El a adaugat ca in timpul deplasarii in strainatate a fost "urmat" de reprezentanti SIE, care i-au "asigurat protectia".

"Daca guvernantii vor doar sa inchida combinatul sau sa-l falimenteze, eu vreau, impreuna cu prietenii mei, sa-l redeschidem. Cautam piete noi de desfacere, cautam sa achizitionam materii prime, la preturi cat mai mici, si sa vindem la preturi cat mai mari pentru a reporni, poate de luni, daca guvernul o sa accepte conditiile noastre. in orice caz, cat de repede o sa reluam activitatea. Nu pot ei inchide combinate, cate putem redeschide noi", a spus Diaconescu.

Intrebat insistent de catre jurnalisti daca detine banii pentru preluarea Oltchim, Diaconescu a raspuns afirmativ, precizand ca va semna contractul "cand guvernul va accepta conditiile", iar fondurile vor fi platite "cat de repede va dori guvernul sa ia banii". "Pentru noi e o problema sa strangem fonduri suficiente pentru Tarom si CFR si apoi sa vorbim foarte serios despre Hidroelectrica si Nuclearelectrica", a spus Diaconescu.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Sesizam DNA cu privire la afacerile PDL la Oltchim si alte societati, de asta e agitatie
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

El a afirmat ca Oltchim va fi condus de o echipa de manageri straini.

Diaconescu a apreciat drept echilibrate declaratiile din ultima perioada ale ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, si ale sefului OPSPI, Remus Vulpescu, privind privatizarea Oltchim. "Singurele declaratii care au socat intreaga presa straina, cu care am discutat zilele acestea, sunt declaratiile prim-ministrului Ponta, care ameninta un investitor care a castigat o licitatie", a sustinut Diaconescu.

Diaconescu a mai spus ca de la ora 14.00 are o intalnire foarte importanta, fara sa ofere detalii.

Daniel Fenechiu, unul dintre avocatii care il reprezinta pe patronul OTV, a declarat anterior ca acesta are miercuri, in jurul orei 14.00, o intalnire la Ambasada SUA la Bucuresti. Ambasada SUA la Bucuresti a confirmat, pentru Stirile ProTV, ca Dan Diaconescu va avea miercuri o intrevedere la sediul misiunii diplomatice, insa nu cu ambasadorul Mark H.Gitenstein, ci cu un alt oficial al Ambasadei.

Cronologia evenimentelor, miercuri, 26 septembrie:

ora 15.30 Dan Diaconescu a stat aproximativ 45 de minute in sediul Ambasadei SUA.

Patronul OTV a urcat in limuzina imediat dupa ce a iesit din sediul ambasadei SUA si a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor despre intalnirea pe care a avut-o. El doar a facut un gest cu mana ca totul e "Ok.".

ora 13.20 Dan Diaconescu a ajuns pe aeroportul Otopeni, unde a stat de vorba cu jurnalistii. Intrebat cand va semna contractul, el a raspuns: "Cand Guvernul va accepta conditiile noastre."

"Acum de exemplu am discutat mult pe avionul de intoarcere, sau inainte de aterizare, cu domnul ministru Liviu Pop, cu care am fost in acelasi avion." 

ora 13.10 Biroul de presa al ambasadei SUA pentru Stirile ProTV: "Ambasadorul SUA nu este in ambasada astazi si nu se va intalni cu domnul Dan Diaconescu. Domnul Diaconescu se va intalni cu un reprezentant al ambasadei."

ora 11.55 Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu: "Ieri (marti - n.r.) am prezentat OPSPI doua seturi de propuneri. Suntem pregatiti sa negociem, dar nu este nicio graba in privinta semnarii contractului".

El a fost intrebat de jurnalisti daca OPSPI i-a solicitat lui Diaconescu documente care sa dovedeasca ca are cele 45 milioane euro pe care s-a angajat sa le plateasca pentru achizitia de la stat a actiunilor la Oltchim. "OPSPI nu poate sa ne ceara ceva in plus, pentru ca nu are nicio legala. OPSPI poate cel mult sa ne roage sa venim cu documente in plus", a raspuns Fenechiu.

ora 11.50 La doar cativa metri distanta de sediul Ministerului Economiei, unde se discuta situatia Oltchim, se afla si masina de lux a lui Gigi Becali, celebrul Maybach. (detalii in galeria foto de la finalul articolului!)

Omul de afaceri a declarat pentru Stirile ProTV ca are recuperat prin ARCOM de la ministerul Petrolului din Turkmenistan o datorie din anii '93-'94 de aproximativ 30-40 de milioane de euro. Din acest motiv, nepotul sau a venit la ministerul Economiei, pentru a obtine aprobare sa insoteasca o delegatiei a Romaniei care va pleca pe 11 octombrie in Turkmenistan.

ora 11.30 Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, face declaratii in fata sediului Ministerului Economiei: 

"Nu i s-a cerut sa depuna o scrisoare de garantie bancara, sa faca dovada sumelor de bani pe care le avea in cont, da? Deci nu pot face discutii pe tema asta pentru ca sunt extrem de interpretabile.

O sa i se ceara acest lucru domnului Diaconescu care, repet, aterizeaza la ora 13.00 pe Otopeni, va face propriile comentarii. Nu pot face comentarii in numele domnului Diaconescu, pentru ca nu e corect."

ora 11.00 Dan Diaconescu va reveni in tara miercuri in jurul orei 13.00, cu o cursa aeriana de la Viena, pentru a continua discutiile cu autoritatile romane privind privatizarea Oltchim, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. Dan Diaconescu a parasit luni Romania, cu o cursa aeriana spre München (Germania).

 ora 10.40 Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a ajuns la sediul Ministerului Economiei, fara sa faca vreun comentariu.

Recent, premierul Victor Ponta a invitat investitorii rusi la privatizarea combinatului chimic Oltchim, conform paginii online a agentiei de presa Itar-Tass. "Mi-as fi dorit ca si la Olchim sa fi avut un mare investitor din Rusia" fiindca "ma gandesc in primul rand, la siguranta locurilor de munca" si mai putin la "spectacole mediatice", scria Itar-Tass, parafrazand declaratiile lui Victor Ponta de la Slatina.

ora 10.25 Directorul Servicului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, a venit la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situatia de la Oltchim, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

ora 09.00 Angajatii combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au reluat protestele, "pe termen nelimitat".

DOSARUL OLTCHIM:

STIRILEPROTV.RO:

--> Circul privatizarii unui COLOS. Cine sunt adevaratele victime ale scandalului Oltchim
--> RISCUL pe care il presupune o eventuala inchidere a Oltchim.Cati bani aduce din EXPORTURI combinatul
--> Relu Fenechiu: Diaconescu ar putea raspunde PENAL. Lui Chitoiu nu i se poate reprosa nimic
--> "Domnul Bula" si "Mitomanul national" - cum arata scena politica romaneasca in "afacerea" Oltchim
--> Ponta, la Slatina: Mi-as fi dorit ca si la Oltchim sa fi avut un mare investitor din Rusia
--> Cu ce ramane STATUL dupa vanzarea Oltchim. Cifrele din spatele unei privatizari cu paine si circ
--> CT Popescu: In ce-i priveste pe muncitorii de la Oltchim si combinatul, Dumnezeu cu mila
--> Cristian Hostiuc, ZF: "Dan Diaconescu a transformat privatizarea Oltchim in telenovela Elodia"
--> Reactii dure dupa privatizarea Oltchim. Ponta: "Cine se joaca se va arde foarte tare". Ce spune Bodu
--> ZF:Ce profituri au facut firmele "capusa“ ale Oltchim cand combinatul era "ingenuncheat“ de pierderi

GANDUL.INFO:

--> DOSARUL OLTCHIM. Ce oferta a facut Dan Diaconescu si care este PLANUL B al Guvernului
--> Un oras întreg priveste cu îngrijorare cum Dan Diaconescu joaca POKER cu statul român: ce carti are în realitate investitorul strategic DD
--> Se vindeca alienatii mintal votanti Dan Diaconescu?

--> DOSARUL OLTCHIM. Cine este ADEVaRATUL INVESTITOR din spatele lui Dan Diaconescu?
--> DOSARUL OLTCHIM. Expertii avertizeaza: "Încetarea activitatii ar duce la DEZECHILIBRE SERIOASE pe piata interna si externa"
--> DOSARUL OLTCHIM. Ce se va întâmpla cu Dan Diaconescu daca nu achita cele 45 de milioane de euro pentru actiunile combinatului

ZIARUL FINANCIAR:

--> În loc de solutii pentru cel mai mare combinat chimic cu 3.300 de angajati, privatizarea Oltchim a adus teatru absurd si circ politic
--> Oltchim si un oras întreg prinse între amatorism, management dezastruos al unui stat si un poker politic care îl propulseaza pe Dan Diaconescu. Lipsesc însa banii si viitorul unui combinat
--> Cine este consultantul? Premierul Ponta a declarat ca procedurile de privatizare a Oltchim au fost stabilite de consultant
--> Cine câstiga din închiderea Oltchim
--> Materia prima de care are nevoie Oltchim si ce produce
--> Privatizarea Oltchim: de la salvarea unui oras la circ politic

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Angajatii combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au reluat protestele,
Angajatii combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au reluat protestele, "pe termen nelimitat"

Aproximativ 500 de angajati ai Oltchim Ramnicu Valcea au reluat protestele, miercuri dimineata, in fata pavilionului administrativ al unitatii. Oamenii spun ca vor renunta la proteste doar in momentul in care va fi reluata productia combinatului. 

Ponta: Sesizam DNA cu privire la afacerile PDL la Oltchim si alte societati, de asta e agitatie
Ponta: Sesizam DNA cu privire la afacerile PDL la Oltchim si alte societati, de asta e agitatie

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie in cazul unor reprezentanti ai PDL pentru afaceri derulate la Oltchim si alte societati de stat. 

Guvernul va sesiza DNA in cazul persoanelor vinovate de cresterea datoriilor la Oltchim
Guvernul va sesiza DNA in cazul persoanelor vinovate de cresterea datoriilor la Oltchim

Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie si institutiile statului in cazul persoanelor vinovate de cresterea datoriilor la Oltchim, pe baza concluziilor investigatiei initiate de catre Ministerul Finantelor si ANAF.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).