Ponta, la Slatina: Mi-as fi dorit ca si la Oltchim sa fi avut un mare investitor din Rusia
Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Slatina, unde viziteaza o fabrică detinuta de o companie rusa, ca si-ar fi dorit ca si la Oltchim Ramnicu Valvea sa fi investit tot o firma ruseasca.
Premierul Victor Ponta se afla impreuna cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, si cu ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Mihai Voicu, la Slatina, la aniversarea a zece ani de cand societatea TMK Artrom, producatoare de tevi din otel, a fost preluata de compania ruseasca TMK.
La Slatina se afla, alaturi de oficialitati locale, si ambasadorul Federatiei Ruse in Romania. Victor Ponta a declarat ca se bucura de investitiile pe care compania rusa le-a facut in Slatina si in Romania si le-a adresat ambasadorului Federatiei Ruse in Romania, dar si presedintilor companiei rusesti indemnul de a continua investitiile in tara noastra.
Totodata, Victor Ponta a declarat ca si-ar fi dorit ca tot o companie rusa sa fi fost cea care sa fi investit si la Oltchim Ramnicu Valcea, unde licitatia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni a fost castigata de catre omul de afaceri Dan Diaconescu.
"O spun aici intr-un moment destul de special. Mi-as fi dorit, domnule ambasador, ca si la Olchim sa fi avut un mare investitor din Rusia. Nu s-a putut de data aceasta, ma gandesc in primul rand, asa cum ma gandesc si aici, la Slatina, la siguranta locurilor de munca, pentru cei de acolo, si la semnalul pozitiv pentru economia Romaniei, care are nevoie de semnale pozitive, si mai putin de spectacole mediatice care nu tin nici de foame, nici de frig, si nici nu ne-ajuta sa mergem mai departe. Ne dorim, la fel ca si dumneavoastra, trei lucruri de la TMK Artrom: salarii pentru angajati, profit pentru dumneavoastra si taxe la bugetul statului", a declarat premierul, sambata, la Oltchim.
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat. Creantele AVAS si Electrica nu au fost adjudecate.
Zgonea: Trei ani la guvernare, PDL nu a facut nimic pentru Oltchim, solutia nu e neaparat Diaconescu
La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sustine ca in trei ani aflat la guvernare PDL nu a facut nimic pentru situatia Oltchim, preferand sa capuseze compania de stat, care a ajuns la datorii de 700 de milioane de euro, iar solutia pentru Oltchim nu este neaparat Dan Diaconescu.
"Guvernarea USL a abordat cu seriozitate problemele de la Oltchim si a incercat in doar patru luni si in interiorul acordului negociat de PDL cu FMI sa gaseasca cea mai buna rezolvare a situatiei gasite. Aceasta nu se numeste neaparat Dan Diaconescu, ci un investitor privat care sa se achite rapid de o serie de sarcini extrem de clare: sa plateasca salariile angajatilor si sa mentin locurile de munca", afirma presedintele Camerei Deputatilor intr-un comunicat.
Presedintele Camerei Deputatilor a mai sustinut ca guvernarea PDL nu a facut nimic pentru remedierea situatiei de la Oltchim si ca ceea ce se intampla in prezent "putea fi evitat daca PDL nu ar fi fost interesat de satisfacerea clientelei politice si de jaful din bani publici".
"Desi a trecut prin cel mai transparent proces de privatizare derulat din 1990 pana in prezent, soarta Oltchim continua sa fie afectata de dezastrul creat de guvernarea PDL. In trei ani de guvernare, in care au controlat tot, democrat-liberalii nu au facut nimic pentru remedierea situatiei de la Oltchim. Dimpotriva, prin intermediul unor firme apropiate parlamentarilor PDL, au capusat combinatul si l-au adus la o datorie de 700 de milioane de euro. Tot ceea ce se intampla in prezent cu combinatul de la Ramnicu Valcea putea fi evitat daca guvernarea PDL ar fi fost interesata in mod real de soarta muncitorilor si de economia romaneasca si nu de satisfacerea clientelei politice si de jaful din bani publici", a mai declarat presedintele Camerei.