Cu ce ramane STATUL dupa vanzarea Oltchim. Cifrele din spatele unei privatizari cu paine si circ
Circ mediatic cu final senzational la privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu-Valcea. Omul de televiziune Dan Diaconescu a castigat licitatia publica dupa ce a oferit aproape 45 de milioane de euro pentru 54 la suta din actiuni.
Culmea este insa alta. Daca nu respecta conditiile, pierde doar o garantie infima de 125 de mii de euro, desi atunci cand a fost scos Oltchim la vanzare autoritatile au impus un prag de 61 de ori mai mare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In prezent, doua dintre firmele lui Diaconescu au datorii de aproape doua milioane de euro rezultate din neplata TVA , impozit pe profit, contributii pentru pensii, sanatate, si somaj.
Guvernantii raman oricum cu restantele de 400 de milioane de euro ale combinatului din Valcea, catre AVAS, si Electrica. Nimeni nu le-a adjudecat vineri.
Privatizarea Oltchim intra in istorie ca primul eveniment de acest gen transmis in direct la televizor. Insa pe langa spectacolul mediatic oferit de participanti la mijloc sunt de fapt sute de milioane de euro si vietile a peste 3000 de oameni.
Vineri s-au scos practic la vanzare 3 active.
- 54% dintre actiunile pe care le detine statul la Oltchim.
- Datoria de 250 de milioane de euro pe care AVAS , adica tot statul o are de recuperat de la aceasta companie.
- Si o a doua datorie a Oltchim catre Electrica , in valoare de peste 146 de milioane de euro.
Oficiul de privatizari a acceptat 4 ofertanti la licitatie. Dan Diaconescu, Chimcomplex si AISA Invest, ambele detinute de omul de afaceri Stefan Vuza si compania germana PCC , care detine deja 18% din actiunile combinatului.
Dan Diaconescu a oferit 203 milioane de lei pentru 54% din actiuni, si nu a fost interesat sa cumpere datoriile pe care AVAS si ELECTRICA le au de recuperat.
PCC, actionarul minoritar a pus la bataie 13,4 milioane de lei pentru actiuni si cele doua seturi de restante, cu o conditie. Ori primeste totul ori nu cumpara nimic.
AISA Invest a depus o oferta de 30 de milioane de lei doar pentru actiunile Oltchim.
In fine, Chimcomplex a depus trei oferte diferite. 18,8 milioane de lei doar pentru actiuni, 221,4 milioane de lei pentru actiuni si datoria catre Electrica si o ultima oferta de 202,6 milioane de lei doar pentru creanta Electrica.
In concluzie, Dan Diaconescu a castigat mai bine de jumatate din fabrica pentru 45 milioane de euro. Are sau nu de unde sa plateasca aceasta suma? Omul de afaceri sustine ca da.
Banii ar trebui virati in contul statului cel mai tarziu miercuri. Daca Dan Diaconescu nu face asta pierde doar garantia de 564 de mii de lei adica 125.000 de euro pe care a depus-o la ministerul economiei cand a pornit in cursa pentru Oltchim. Initial aceasta garantie era mult mai mare, de aproape 8 milioane de euro, adica eventualul castigator avea de pierdut de 61 de ori mult mai mult daca pacalea autoritatile.
Modificarea a fost facuta la sfarsitul lunii august de oficiul de privatizari.
Unde este insa Gazprom investitorul rus pe care toata lumea il astepta cu bratele deschise? Dan Diaconescu lasa de inteles ca s-ar afla in spatele lui.
Tragem Linie si adunam. Dan Diaconescu devine actionar majoritar la Oltchim cu 54% din actiuni. PCC , care a pierdut licitatia , ramane actionar minoritar cu 18% din actiuni. In schimb AVAS si Electrica, adica statul roman, raman cu datoriile nevandute asa ca are in continuare de recuperat de la Oltchim aproape 400 de milioane de euro.
Seful oficiului privatizari va propune ca cele 45 de milioane de euro pe care statul le are de incasat de la Dan Diaconescu sa se intoarca la Oltchim sub forma de imprumut pentru plata salariilor si pentru repunerea in functiune a liniilor de productie.