De ce 93% din scoli nu au autorizatie de la ISU? Raspunsul bulversant despre anul de constructie dat de autoritati

×
Codul embed a fost copiat

Oroarea de la ''Colectiv'' a trezit cu forta autoritatile dintr-un somn caldut. In timp ce oamenii se tem justificat sa mai mearga prin cluburi si restaurante, brusc, responsabilii fac sute de controale.

Fie ca verifica, localuri, mall-uri sau cinematografe, toate ar trebui sa respecte normele, astfel incat in cazul unei nenorociri, numarul victimelor sa fie cat mai mic. Din pacate, in prezent, legile sunt confuze si stufoase, iar peste ele se suprapun ordonante de urgenta si hotarari de guvern, care intr-un final ajung sa se contrazica intre ele.

Autoritatile romane sunt depasite de situatie. Cate cladiri au autorizatie de functionare de la pompieri? Cate au nevoie de asa ceva pentru a functiona fara probleme? Ce spune legea? Sunt intrebari pentru care nu exista raspuns. Asa ca s-a ajuns intr-un punct critic.

Sorin Cimpeanu, premier interimar: "In momentul de fata se impune tinand cont de numarul mare de institutii care nu au aceste autorizatii, se impune reglementarea unei situatii tranzitori, un fel de o autorizare provizorie care sa verifice cele mai importante elemente, ex: planul de evacuare in scoli, dar nu e singurul exemplu, pentru ca lucruriile trebuie incepute de undeva."

Exemplul dat de premierul interimar nu este unul fericit. Scolile nu au autorizatii de functionare de la pompieri din simplul motiv ca cele mai multe sunt construite inainte de 1989.

Citește și
medici
"Lasati-ne sa ii tratam pe acesti tineri. Dupa ce terminam, puteti sa ne ardeti in piata publica". Mesajul transmis de MS
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Reporter: De ce 93 % din scolile din Romania nu au aviz de securitate la incendiu?
Catalin Chirca, purtator de cuvant al IGSU: Pentru ca sunt construite inainte de 98 nu intra sub incidenta acestei legi, dar trebuie sa respecte normele de securitate, am facut controale, am dat amenzi.

Ati auzit bine! Scolile vechi nu au nevoie de autorizatie. Trebuie sa aiba insa stingatoare de incendiu, hidranti, usi de acces, plan de evacuare. Aceeasi situatie se intalneste la cele mai multe dintre contructiile mari din Romania. Legislatia este stufoasa si neclara. Hotararile de guvern si ordonantele date in timp nu au lamurit situatia ci, mai mult, au provocat confuzii.

Asa ca acum, pompierii incearca sa faca tot ce nu au facut ani de zile. Peste 400 de controale au avut loc 4 zile in toata tara. Vizate au fost atat cluburile si restaurantele, cat si marile centre comerciale. S-au aplicat aproape 900 de amenzi, in valoare totala de 2,5 milioane de lei, adica peste jumatate de milion de euro.

Cu toate ca Guvernul a dat o hotarare prin care le da posibilitatea pompierilor sa inchida spatiile nesigure, doar 4 au fost sigilate. Un restaurant si un bar din Dambovita, o sala de evenimente din Petrosani si un bazar din Suceava.

In Bucuresti, au fost verificate localurile din Centrul Vechi. Niciunul nu a fost inchis, oricat de mari ar fi fost neregulile. Si asta pentru ca pot fi inchise doar spatiile cu o suprafata mai mare de 200 de metri patrati, ori cele mai multe sunt mai mici. Altele erau deja inchise de patroni: fie din respect pentru Colectiv, fie pentru ca stiau ca pot fi sanctionati.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
STENOGRAME. Inspectorii ISU stiau ca nu are autorizatie clubul Colectiv.
STENOGRAME. Inspectorii ISU stiau ca nu are autorizatie clubul Colectiv. "Cand mergeam ziua, erau inchisi. Lumea nu intelege"

Inspectorul ISU George Matei a confirmat, intr-o convorbire telefonica de sambata, ca avea cunostinta despre functionarea clubului Colectiv fara autorizatie de securitate la incendiu.

"Lasati-ne sa ii tratam pe acesti tineri. Dupa ce terminam, puteti sa ne ardeti in piata publica". Mesajul transmis de MS

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a facut un apel catre cei care au criticat medicii, in contextul tragediei din clubul Colectiv, sa-si inceteze pentru moment atacurile si sa ii lase pe acestia sa lucreze.

ANCHETA. Un inspector ISU, arest la domiciliu, celalalt in spatele gratiilor.
ANCHETA. Un inspector ISU, arest la domiciliu, celalalt in spatele gratiilor. "Dispret fata de garantarea dreptului la viata"

Unul ramane in spatele gratiilor, iar cel de-al doilea va sta in arest la domiciliu. Este decizia luata de magistrati in cazul celor doi inspectori de la ISU retinuti luni.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.