De ce 93% din scoli nu au autorizatie de la ISU? Raspunsul bulversant despre anul de constructie dat de autoritati
Oroarea de la ''Colectiv'' a trezit cu forta autoritatile dintr-un somn caldut. In timp ce oamenii se tem justificat sa mai mearga prin cluburi si restaurante, brusc, responsabilii fac sute de controale.
Fie ca verifica, localuri, mall-uri sau cinematografe, toate ar trebui sa respecte normele, astfel incat in cazul unei nenorociri, numarul victimelor sa fie cat mai mic. Din pacate, in prezent, legile sunt confuze si stufoase, iar peste ele se suprapun ordonante de urgenta si hotarari de guvern, care intr-un final ajung sa se contrazica intre ele.
Autoritatile romane sunt depasite de situatie. Cate cladiri au autorizatie de functionare de la pompieri? Cate au nevoie de asa ceva pentru a functiona fara probleme? Ce spune legea? Sunt intrebari pentru care nu exista raspuns. Asa ca s-a ajuns intr-un punct critic.
Sorin Cimpeanu, premier interimar: "In momentul de fata se impune tinand cont de numarul mare de institutii care nu au aceste autorizatii, se impune reglementarea unei situatii tranzitori, un fel de o autorizare provizorie care sa verifice cele mai importante elemente, ex: planul de evacuare in scoli, dar nu e singurul exemplu, pentru ca lucruriile trebuie incepute de undeva."
Exemplul dat de premierul interimar nu este unul fericit. Scolile nu au autorizatii de functionare de la pompieri din simplul motiv ca cele mai multe sunt construite inainte de 1989.
Reporter: De ce 93 % din scolile din Romania nu au aviz de securitate la incendiu?
Catalin Chirca, purtator de cuvant al IGSU: Pentru ca sunt construite inainte de 98 nu intra sub incidenta acestei legi, dar trebuie sa respecte normele de securitate, am facut controale, am dat amenzi.
Ati auzit bine! Scolile vechi nu au nevoie de autorizatie. Trebuie sa aiba insa stingatoare de incendiu, hidranti, usi de acces, plan de evacuare. Aceeasi situatie se intalneste la cele mai multe dintre contructiile mari din Romania. Legislatia este stufoasa si neclara. Hotararile de guvern si ordonantele date in timp nu au lamurit situatia ci, mai mult, au provocat confuzii.
Asa ca acum, pompierii incearca sa faca tot ce nu au facut ani de zile. Peste 400 de controale au avut loc 4 zile in toata tara. Vizate au fost atat cluburile si restaurantele, cat si marile centre comerciale. S-au aplicat aproape 900 de amenzi, in valoare totala de 2,5 milioane de lei, adica peste jumatate de milion de euro.
Cu toate ca Guvernul a dat o hotarare prin care le da posibilitatea pompierilor sa inchida spatiile nesigure, doar 4 au fost sigilate. Un restaurant si un bar din Dambovita, o sala de evenimente din Petrosani si un bazar din Suceava.
In Bucuresti, au fost verificate localurile din Centrul Vechi. Niciunul nu a fost inchis, oricat de mari ar fi fost neregulile. Si asta pentru ca pot fi inchise doar spatiile cu o suprafata mai mare de 200 de metri patrati, ori cele mai multe sunt mai mici. Altele erau deja inchise de patroni: fie din respect pentru Colectiv, fie pentru ca stiau ca pot fi sanctionati.
Sursa: Pro TV
Etichete: isu, controale, cluburi, colectiv, autorizatie,
Dată publicare:
10-11-2015 18:18