A cincea zi de proteste in Romania: Piata Universitatii, blocata din nou. Mesajele manifestantilor

proteste Bucuresti

Peste o mie de oameni s-au adunat sambata, pentru a cincea seara la rand, in centrul Capitalei, pe marginea fantanii de la Universitate fiind asezate candele si fotografii cu victimele incendiului de la clubul Colectiv.

UPDATE 22:45 Protestatarii au inceput sa plece. In piata se afla acum sub 1.000 de persoane, relateaza HotNews.

Update 22:15: Numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 3000 de persoane in Piata Universitatii.

Manifestatia are loc intr-o zi in care sapte raniti au murit, ridicand la 41 numarul celor decedati in tragedia de saptamana trecuta, relateaza Agerpres.

Protestatarii au ocupat bd. Nicolae Balcescu din zona Pietei Universitatii. Ei flutura steaguri si afiseaza diverse lozinci: "Jos mafia politica", "Nu suntem resemnati", "Singura solutie, inca o revolutie", "Nu mai vrem clasa politica" si "Iohannis te asteaptam, la masa sa tratam".

Citește și
proteste tara
Peste 20.000 de oameni au protestat in strada, in toata tara. Gestul impresionant facut de manifestantii din Sibiu
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cei prezenti fac apel la solidaritate si scandeaza "Iesiti din casa, daca va pasa". A fost instalat, totodata, un cort pe care scrie "Coruptia ucide. Jos clasa politica. Clipa schimbarii". De asemenea, la troita se flutura doua imense steaguri tricolore.

Jandarmii au blocat circulatia pe bd. Nicolae Balcescu, intre str. Batistei si rondul de la Universitate. Protestul se desfasoara fara incidente.

 

Acum două minute am pozat-o cu 40. : /#colectivedit: şi? e cald in casă?

Posted by Catalin Georgescu on Saturday, November 7, 2015

Protestele si adunarile de solidaritate au continuat in orasele din tara

Protestele si adunarile de solidaritate cu victimele din colectiv au continuat si sambata seara in unele din orasele din tara, participarea fiind insa mult mai redusa fata de zilele precedente.

Iasi: Aproximativ 100 de persoane s-au intalnit sambata seara in Piata Unirii.
Avand pancarde cu diferite mesaje antisistem, protestatarii din Piata Unirii si-au strigat, pentru a cincea seara consecutiv, nemultumirile fata de clasa politica actuala, dar si fata de coruptie. Totodata, manifestantii au aprins lumanari si candele la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, una dintre emblemele Iasiului.

Ca si in zilele precedente, manifestantii din Piata Unirii din Iasi s-au mobilizat pe retelele de socializare, insa numarul celor care au raspuns afirmativ a fost de aproximativ 100 de persoane. Numarul este mult mai mic decat in serile precedente cand au fost intre 2.500 si 5.000 de persoane.

Cluj-Napoca: Aproximativ 200 de persoane au iesit sambata seara din case.
Manifestantii au strigat lozinci anti-coruptie precum 'Vrem dreptate, nu imunitate', 'Averea din hotie vrem sa nu mai fie' si au cerut scoli si spitale, micsorarea numarului de parlamentari sau lustratie in sistemul de administratie.
In fata coloanei, cativa tineri tineau un banner lung pe care scria

'Mai face o revolutie din lipsa de evolutie'. La finalul marsului oamenii s-au oprit din nou in Piata Unirii si au tinut un moment de reculegere in fata unui altar de lumanari aprinse, care se afla acolo inca de saptamana trecuta, cand a avut loc tragedia.

Timisoara: 1.500 de persoane in strada
Circa 30 de persoane au aprins candele, sambata seara, in memoria decedatilor din clubul Colectiv. Acestia nu au avut asupra lor pancarde sau bannere, nici nu au scandat, ci au aprins individual lumanarile, in tacere.
In Timisoara, cei mai numerosi au fost miercuri seara, cand numarul protestatarilor a ajuns, la un moment dat, la circa 4.000, iar miercuri si joi au reusit sa formeze coloane de circa 2.000 de persoane doar dupa ce au plecat in Complexul Studentesc si au mobilizat tinerii. Vineri, numarul acestora nu a mai depasit circa 1.500 de persoane.

Ploiesti: Aproximativ 70 de protestatari au protestat impotriva sistemului
Cateva zeci de tineri au protestat, sambata seara, in centrul municipiului Ploiesti, acestia cerand schimbarea sistemului, parlament unicameral si eliminarea imunitatii parlamentarilor.

Cei aproximativ 70 de protestatari s-au adunat, ca si in serile precedente, in zona Monumentului eroilor din centrul orasului, ei scandand 'Toate partidele, aceeasi mizerie', 'Bucuresti, Ploiestiul e cu voi' si 'Romania nu e de vanzare, sariti cu totii si strigati tare'.

De asemenea, manifestantii au pancarte cu mesaje precum 'N-am iesit in strada sa schimbam Guvernul, am iesit in strada sa schimbam sistemul', 'Peste 25 de ani, voi avea 55. Pentru mine si generatia mea va fi prea tarziu sa mai schimbam ceva. Haideti sa incercam acum', 'Colectiv. Ploiesti va sustine' si 'Jos coruptia'.
Unul dintre participanti afiseaza un banner pe care sunt notate, in zece puncte, revendicarile manifestantilor, respectiv: 1. dizolvarea Parlamentului, 2. parlament unicameral, 3. parlament fara imunitate, 4. refacerea CNA cu oameni competenti, 5. Biserica sa plateasca taxe si impozite, 6. resursele tarii nu sunt de vanzare, 7. confiscarea averilor ilegale, 8. vrem spitale, gradinite, scoli, aziluri, orfelinate, locuri de munca, siguranta si decenta, 9. nu ne mai obligati sa ne parasim tara, 10. autoritatile sa isi faca treaba.

Alba Iulia: “DNA, fii tare, vrem deratizare”
Zeci de persoane au protestat sambata seara la Alba Iulia si au scandat lozinci impotriva coruptiei, a partidelor politice si, in premiera, impotriva sefului statului si a primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.
'Jos coruptia', 'DNA, fii tare, vrem deratizare', 'Vrem democratie directa', 'Toate partidele, aceeasi mizerie', 'Ne-am saturat cat ne-ati furat', 'Toate partidele fura prin rotatie', 'Nu vrem spaga-n Primarie', dar si 'Presedinte mut, asta nu am vrut' si 'Mircea Hava, nu fii trist, o sa ajungi taximetrist' au fost principalele sloganuri si lozinci afisate pe foile purtate de protestatari.

Buzau: peste 150 de tineri au tinut un moment de reculegere
Peste 150 de tineri au fost prezenti timp de doua ore pe platoul din Piata Dacia din centrul municipiului Buzau unde au aprins candele si au tinut un moment de reculegere in memoria victimelor de la Club Colectiv.

Acestia au strigat 'Veniti cu totii, iesiti afara, ca Romania nu este de vanzare!', 'Jos coruptia locala!', 'O dorinta sincera, Romania libera!'.

Sibiu: peste 100 de sibieni au aprins lumanari si s-au rugat pentru cei decedati
Mai putin de o suta de sibieni s-au strans sambata seara, in Piata Mare din centrul istoric al orasului. Oamenii au aprins lumanari si s-au rugat pentru cei decedati in incendiul din clubul Colectiv, atmosfera fiind una calma. Un singur protestatar a venit cu un steag.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"Ei nu au murit, ei ne-au trezit". Mesajele romanilor din diaspora, iesiti in strada in memoria tinerilor pieriti la Colectiv

Sute de persoane s-au adunat vineri seara in mai multe orase din Italia si au adus un omagiu victimelor din Clubul Colectiv. La Milano, zidul consulatului din Via Gignese s-a transformat intr-un altar.

Peste 20.000 de oameni au protestat in strada, in toata tara. Gestul impresionant facut de manifestantii din Sibiu
Peste 20.000 de oameni au protestat in strada, in toata tara. Gestul impresionant facut de manifestantii din Sibiu

10.000 de oameni la Constanta, 4.000 la Iasi, peste 2.000 la Timisoara. In total, peste 20.000 de romani au protestat si vineri seara, in toata Romania.
 

A patra zi de proteste in Romania. Moment de reculegere in memoria victimelor din Colectiv, la o saptamana de la tragedie
A patra zi de proteste in Romania. Moment de reculegere in memoria victimelor din Colectiv, la o saptamana de la tragedie

La 7 zile de la drama din Colectiv, Bucurestiul continua sa isi planga mortii si sa-si faca auzita vocea. In Piata Universitatii, au fost si vineri cei care nu mai vor sa fie sfidati de clasa politica.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.