Gao Kao, examenul care ucide zeci de oameni in fiecare an. In China, viata sta in loc cand se da bacalaureatul

Gao Kao examen China

 Deseori ne plangem ca bac-ul de la noi e prea greu - sau prea usor. Ca sa avem si cu ce sa comparam, www.StirileProTV.ro va prezinta si Bacalaureatul altora.

V-am prezentat in ultima perioada pe www.StirileProTV.ro cum arata bacalaureatul la francezi, la britanici si la americani. Exista insa un examen in comparatie cu care acestea par doar o joaca de copii, un bacalaureat sustinut anual de aproape 10 milioane de tineri, care provoaca tragedii familiale si impinge la sinucidere. Acesta este Gao Kao, bacalaureatul din China.

Un examen vechi de mii de ani
Gao Kao, “Marele test”, se numeste de fapt oficial “Examenul National de Admitere in Invatamantul Superior”. A fost introdus in 1952 de regimul comunist, dar China are o cultura milenara a examenelor. Inca de acum 2.000 de ani, functionarii si inaltii demnitari ai Imperiului Chinez erau selectati pe baza unor examene extrem de dure, care determinau cine va face parte din elita si cine va ramane un chinez de rand. Iar Gao Kao, desi creat in perioada lui Mao, face exact acelasi lucru: diferentiaza intre cei care vor reusi in viata si cei condamnati la mediocritate.

In fiecare an, intre 9 si 10 milioane de tineri dau acest examen la inceputul lunii iunie. Sunt trei probe obligatorii – Chineza, Matematica si Engleza – si una sau mai multe probe la alegere dintre materiile principale de real sau de uman (examenul nu se da la fel in fiecare regiune a tarii). La fiecare proba se dau atat teste grila, cat si teste cu intrebari libere, dar cu raspunsuri scurte – la o cifra atat de mare de candidati corectura ar fi imposibila daca s-ar da subiecte tip eseu.

Citește și
Bacalaureat, elevi
BACALAUREAT 2014. Elevii, impartiti de matematica intre "a fost prea usor, iau 10" si "nu stiu ce a picat, nu stiu ce sa zic"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Citeste si: 9 milioane de chinezi se bat pentru un loc la facultate cu hormoni, pastile si "camere norocoase"

Data fiind miza, nu e uimitor ca liceele unde se dau examenele sunt deseori pazite cu arma in mana. Iar in cazurile in care apar suspiciuni de frauda, lucrarile sunt transportate de soldati. iar corectura se face sub protectia armatei.

Cat de important este Gao Kao
Pe baza mediei generale obtinuta la Gao Kao, tinerii care au laut examenul intra la universitate. Cei cu note bune intra la institutii de top, precum cea din Beijing (locul 45 in topul mondial al universitatilor) sau Tsinghua (locul 50). Cei cu note mai slabe sunt nevoiti sa mearga la universitati mai slabe sau chiar la colegii tehnice. Iar cei care pica pot sa dea iar examenul, insa abia la anul.

Mii de soldati pe un pod facut dintr-un singur bustean” – asa descriu chinezii Gao Kao. Sunt 10 milioane de candidati si doar 5 milioane de locuri in institutiile de invatamant superior. Iar atunci cand examenele au fost reluate dupa revolutia Culturala, in 1977, erau 220.000 de locuri la 6 milioane de candidati. Pe de alta parte, in anii ’70 toata lumea avea serviciu in China, in vreme ce acum tara s-a transformat intr-una din cele mai competitive piete ale muncii din lume. Si cum doar 1 din 20 de chinezi are studii superioare, admiterea la o universitate e visul oricarui tanar – pentru cei de la oras, sansa de a obtine o slujba mai buna, pentru cei de la tara, sansa de a avea o viata mai buna. Intr-un sondaj realizat acum cativa ani, aproape 90% dintre tineri declarau ca Gao Kao este o experienta care iti schimba destinul, in bine sau in rau".

Trei zile de liniste
“In toata China, vreme de 3 zile, se lasa linistea in jurul scolilor unde se da Gao Kao. Traficul e deviat, santierele se inchid iar parintii se aduna la portile scolilor asteptandu-si copiii sa iasa de la examen si sa le spuna ce au facut”. Astfel descrie “Marele test” un raport al Ministerului Educatiei din Australia. Si daca la noi bacalaureatul se termina in general cu stiri despre perlele liceenilor, in China miza e atat de sus incat stirile despre Gao Kao includ in fiecare an si cateva sinucideri. Doar o parte sunt acte comise de tinerii care au picat; majoritatea au drept cauza presiunea enorma pusa pe liceeni in anii dinainte de Gao Kao. Potrivit unui raport independent, in 2013 79 de elevi si-au pus capat vietii ca urmare a presiunii din sistemul educational.

Citeste si: Tratament anti-stress la o scoala din China

Un alt caz socant a fost cel al unui liceean caruia familia i-a ascuns vreme de doua luni moartea tatalui sau, pentru ca tanarul sa se poata concentra la Gao Kao. Iar in 2012 pe Internet au aparut fotografii – probabil autentice – cu studenti care, cu scurt timp inainte de examene, se hraneau prin perfuzii ca sa aiba mai mult timp pentru a invata.

Super-licee si proteste pentru copiat
Iar daca presiunea e mare in scolile si liceele obisnuite, in China exista si asa-numitele “super-licee”. De curand, agentia oficiala de stiri Xinhua a intrat in unul din ele – Liceul Hengshui din Hebei si a descoperit un regim de cazarma. Tinerii se trezesc la 5:30 si se culca la 10:10 iar in tot acest timp invata incontinuu, cu pauze de masa de cateva minute. Camerele video ii supravegheaza tot timpul ca nu cumva tinerii sa piarda vreo secunda fara sa invete. Nu au voie sa iasa din campusul liceului si nici sa isi vada parintii, cu exceptia sarbatorilor legale. Au totusi voie la televizor: 20 de minute pe zi, ca sa se uite la stiri. Dar rezultatele se vad: anul trecut, liceul a trimis 104 studenti la universitatile din Beijing si Tsinghua, cele mai vanate din tara.

In acelasi timp, insa, sistemul educational din China ascunde si o enorma coruptie. Dovada un scandal care a izbucnit in 2013, cand o investigatie intr-un orasel unde prea multi elevi obtineau note foarte mari la Gao Kao a dus la descoperirea unei vaste retele de copiat la examen. Autoritatile au instituit masuri draconice, inclusiv patrule de politie in licee si controale corporale la intrare. Ca urmare, mii de localnici s-au revoltat si au iesit in strada strigand “Vrem examene corecte! Nu e corect daca nu poti copia!

Citeste si: Echipamentele ultra-performante de copiat folosite de elevii din China

Un bacalaureat dur nu inseamna insa neaparat si studenti buni. Multi pedagogi din China se plang ca sistemul pune accentul pe toceala, absolut necesara pentru a promova Gao Kao, dar neglijeaza calitatea actului educational. Iar promotorii capitalismului critica examenul pentru ca limiteaza drastic numarul de absolventi de studii superioare disponibili pe piata muncii si le ofera, in loc de angajati plini de initiativa, tocilari conformisti. Concluzia o trage Chu Zhaohiu, un expert guvernamental de la Institutul National de Stiinte ale Educatiei, citat de Xinhua: “Sunt ingrijorat ca multi dintre cei care se pregatesc intens pentru Gao Kao nu vor avea nicio contributie utila in societate deoarece e greu sa te schimbi dupa 3 ani de spalare pe creier”.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
BACALAUREAT 2014: O eleva a intrat in travaliu chiar in timpul examenului. Profesorii au sunat imediat la 112
BACALAUREAT 2014: O eleva a intrat in travaliu chiar in timpul examenului. Profesorii au sunat imediat la 112

O eleva in varsta de 19 ani de la Liceul "Mihai Eminescu" din Barlad a intrat in travaliu chiar in timpul probei scrise de profil a examenul de BACALAUREAT 2014.

BACALAUREAT 2014. Elevii, impartiti de matematica intre
BACALAUREAT 2014. Elevii, impartiti de matematica intre "a fost prea usor, iau 10" si "nu stiu ce a picat, nu stiu ce sa zic"

Liceenii au sustinut miercuri cea mai dificila proba a bacalaureatului, matematica, iar cei de la profilul umanist au dat examen la istorie. Multi sustin ca subiectele au fost usoare si puteau fi rezolvate si de cei care nu au facut meditatii.

Elevii nepregatiti, adevaratii poeti ai examenului de BACALAUREAT.
Elevii nepregatiti, adevaratii poeti ai examenului de BACALAUREAT. "Mi se pare cam greu Arghezi, poeziile lor"

Poezia le-a dat mari batai de cap elevilor care au sustinut luni proba scrisa la limba si literatura romana in cadrul examenului de Bacalaureat din 2014.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.