Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Rovana Plumb
Inquam Photos/ Octav Ganea

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European (JURI) i-a respins joi pe candidaţii României şi Ungariei pentru Comisia Europeană, Rovana Plumb şi László Trócsányi, invocând existenţa unor conflicte de interese. Această situaţie, o premieră în istoria instituţiilor UE, ridică însă numeroase semne de întrebare privind procedura care va fi adoptată în continuare. Altfel spus, a fost respinsă definitiv Rovana Plumb sau mai există posibilitatea să devină comisar european? Iar dacă a fost respinsă definitiv, care e următorul pas?

Dat fiind că nu există un precedent, momentan situaţia comisarului european desemnat de România (şi a celui maghiar) nu este certă. Rovana Plumb a precizat joi că nu a primit nici măcar “o comunicare oficială din partea Comisiei Juridice” în urma audierii sale. Ulterior, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că instituţia pe care o reprezintă aşteaptă o scrisoare din partea preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, care să cuprindă deciziile PE şi recomandările Comisiei JURI pentru Rovana Plumb şi László Trócsányi.

Mai simplu spus, nu există în acest moment o motivare oficială a respingerii celor doi candidaţi. Iar când va exista, ea nu va fi publică, la fel cum şi audierile s-au desfăşurat cu uşile închise.

 

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis, după respingerea Rovanei Plumb: ”O nouă dovadă a incompetenței premierului”

Avizul Comisiei JURI este indispensabil

 

Chiar şi aşa, desemnarea lor este blocată cât timp nu primesc undă verde din partea Comisiei JURI. Avizul acesteia nu este doar consultativ; dimpotrivă, fără o confirmare din parte acestei Comisii, ei nu pot trece la etapa următoare, adică audierea în comisiile de specialitate. Regulamentul de procedură al PE prevede clar: “confirmarea de către comisia competentă pentru chestiuni juridice a absenței conflictelor de interese constituie o condiție prealabilă indispensabilă pentru organizarea audierii de către comisia competentă pentru subiectul în cauză”.

 

Ce se întâmplă în situaţii precum cea a Rovanei Plumb şi a lui László Trócsányi? Potrivit aceluiaşi regulament, “în cazul în care comisia competentă pentru chestiuni juridice constată existența unui conflict de interese pe baza declarației de interese financiare sau în urma primirii informațiilor suplimentare din partea comisarului desemnat, comisia pregătește recomandări pentru soluționarea conflictului de interese; printre recomandări se pot număra renunțarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către Președintele Comisiei; în cazuri mai grave, dacă nu se găsește o soluție la conflictul de interese, în ultimă instanță, comisia competentă pentru chestiuni juridice poate concluziona că comisarul desemnat nu își poate exercita funcțiile în conformitate cu tratatul și cu Codul de conduită; ulterior, Președintele Parlamentului îl întreabă pe Președintele Comisiei ce alte măsuri intenționează să adopte.

Ca urmare, ar există încă posibilitatea ca Rovana Plumb să rămână comisarul desemnat de România. Experţii UE au precizat joi,într-o conferinţă de presă că “nu există cale de apel” la decizia unei comisii a ParlamentuluI European, dar că decizia finală este a preşedintelui Comisiei Europene, care poate hotărî schimbarea persoanelor sau a portofoliilor pentru a se asigura că votul în plenul Parlamentului European va fi favorabil.

Pentru asta, trebuie însă ca Ursula von der Leyen să primească scrisoarea conţinând decizia şi recomandările europarlamentarilor în cazul legat de Rovana Plumb şi László Trócsányi.

 

Preşedintele Parlamentului European cere lămuriri



Oficiali din PE au declarat însă pentru Politico că David Sassoli, preşedintele Parlamentului, a cerut lămuriri suplimentare din partea Comisiei JURI înainte de a elabora această scrisoare. Doar dacă această comisie va specifica fără niciun echivoc că nu pot fi găsite la conflictele de interese din declaraţiile celor doi comisari desemnaţi, von der Leyen ar putea cere nominalizarea unor alţi candidaţi de către guvernele de la Bucureşti şi Budapesta.

În acelaşi timp, vineri, un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat, referitor la paşii care vor urma, că, în continuare Comisia JURI va trimite o scrisoare comisiei de Transporturi şi preşedintelui Parlamentului European “pentru a discuta această chestiune şi pentru a se lua o decizie probabil în Conferinţa Preşedinţilor, în vederea înaintării acestei chestiuni Comisiei Europene”. “Nu vom inventa o procedură doar pentru a părea profesionişti'', a conchis oficialul.

Totuşi, este greu de crezut că membrii Comisiei JURI, care, potrivit europarlamentarului Sigfried Mureşan, ar fi decis fără niciun vot împotrivă verdictul împotriva Rovanei Plumb, să îşi schimbe fundamental opinia.

Potrivit aceluiaşi europarlamentar român, “momentul la care Rovana Plumb a pierdut încrederea tuturor membrilor Comisiei a fost următorul: a fost întrebată de decizia Autorităţii Electorale Permanente din România de a nu rambursa cheltuielile cu campania electorală a PSD: 'Cum vă veţi plăti datoriile la persoane fizice, la cămătari, dacă aveţi o gaură de 200.000 de euro în buget'. Doamna Plumb a spus că nu ştie despre decizia AEP.

Rovana Plumb a trecut în declaraţia care a ridicat semne de întrebare în Comisia JURI un împrumut de la o persoană fizică, de 800.000 de lei, pe care l-ar fi luat pentru campania de la europarlamentare. În acelaşi timp, ea are de rambursat un credit bancar de 800.000 de euro pe 23 de ani. Ca reacţie la decizia Comisiei, ea a spus joi că "prevederi diferite au făcut să existe diferențe între declarația financiară conform codului de conduită al comisarilor depusă la Bruxelles și declarația de avere depusă în România".

Radu Pircă

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Reacția Rovanei Plumb după ce a fost respinsă pentru funcţia de comisar european
Reacția Rovanei Plumb după ce a fost respinsă pentru funcţia de comisar european

Rovana Plumb a reacționat după ce candidatura sa pentru postul de comisar european pentru Transporturi a fost respinsă, joi, de Comisia juridică a Parlamentului European.

Iohannis, după respingerea Rovanei Plumb: ”O nouă dovadă a incompetenței premierului”
Iohannis, după respingerea Rovanei Plumb: ”O nouă dovadă a incompetenței premierului”

Președintele Klaus Iohannis a avut joi o primă reacție după eșecul înregistrat de Rovana Plumb la Bruxelles, unde i-a fost respinsă candidatura

CTP, după eșecul Rovanei Plumb:
CTP, după eșecul Rovanei Plumb: "Dăncilă va rămâne pe scaunul acela, de unde nu va putea fi decât descarcerată"

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că premierul Viorica Dăncilă ar trebui să-și dea demisia după eșecul întregistrat de Rovana Plumb, pe care a propus-o drept comisar european în Parlamentul European.

Audierea Rovanei Plumb în Parlamentul European, suspendată după ce comisia JURI nu i-a dat aviz
Audierea Rovanei Plumb în Parlamentul European, suspendată după ce comisia JURI nu i-a dat aviz

Rovana Plumb, comisarul european desemnat de România, a fost audiată joi de Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European (JURI) privind existenţa unor posibile conflicte de interese.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.