Testele de bacalaureat, o afacere de un miliard de dolari. Cum au transformat americanii un examen intr-un business
In saptamana in care licenii romani sunt in febra examenelor, www.StirileProTV.ro va prezinta si Bacalaureatele altora, unele inspaimantatoare, altele -un vis frumos pentru elevii de la noi .
Daca la francezi bacalaureatul e un ritual de trecere pentru tineri iar la britanici e pur si simplu o optiune, pentru americani e o afacere. Si nu orice afacere: una de sute de milioane de dolari. Testele pe care liceeni din SUA il dau pentru a intra la colegiu sunt administrate de firme private si costa – la fel cum costa si diversele ghiduri si modele de teste pe care tinerii le cumpara pentru a se pregati.
SAT si ACT, concurenta pe piata bac-ului
In principiu, in Statele Unite nu exista bacalaureat. Exista insa „college readiness assesment”, „evaluarea pregatirii pentru facultate”, care practic e acelasi lucru. Ceea ce ii face insa pe americani unici este ca au facut din bac un business, in comparatie cu care piata noastra a meditatiilor pare ridicola.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La ora actuala sunt doua modele de college readiness assesment, SAT si ACT, ambele mult mai simple decat Bacalaureatul romanesc. SAT are trei probe, care dureaza 60-70 de minute fiecare. Prima este „Lectura” – echivalentul unui examen de limba romana de la noi fara componenta de literatura, „Matematica” se da sub forma unui test grila. In fine, proba de „Scris” consta intr-un test grila si un eseu pe o tema data.
Citeste si: Cat a luat cel mai destept om din lume la testul SAT
ACT are 4 probe: la cea de „Engleza” liceenii trebuie sa corecteze 5 pasaje cu greseli de gramatica, dar si de ortografie. La „Matematica” se da un test grila iar la „Lectura” si „Rationament Stiinfic” elevii trebuie sa raspunda la intrebari pe baza unor texte date – unul dintre literar, celelalt – stiintific. In fine, exista si un test optional de „Scris”, care consta intr-un eseu.
Niciunul dintre aceste teste nu e obligatoriu – dar sunt cerute de majoritatea colegiilor americane la admitere. Si fiindca ambele sunt create si administrate de companii private, costa: 51 de dolari SAT, 36.5 dolari ACT (52.5 cu testul optional de „Scris”).
Afacerea cu examenele
Suma nu pare mare, dar la aceasta se adauga sute de dolari cheltuiti pe ghiduri, modele de teste si alte materiale ajutatoare. Anual, peste 3 milioane de tineri americani dau aceste examene si platesc pentru ele (exceptii se fac doar pentru cazurile sociale speciale). Nu e suficient insa sa dai examenul, ai nevoie de o nota cat mai mare ca sa intri la un colegiu bun. Si cum SAT si ACT pot fi date din nou daca elevul e nemultumit de nota, si cheltuielile cresc.
Potrivit MarketWatch, SAT, care se da inca din 1926, este la ora actuala o piata de 530 de milioane de dolari. Concurentul, ACT, a aparut mai tarziu si inca nu se lauda cu un model de business la fel de bun ca SAT, dar in ultimii doi ani a strans mai multi candidati, deci nu e foarte departe nici din punct de vedere financiar.
Cateva exemple: un curs SAT pregatitor care, teoretic, garanteaza un scor suficient de bun pentru admiterea la Universitatea Princeton costa 1.000 de dolari, o ora de tutoriat cu un specialist in teste e 115 dolari iar un CD cu teste ACT, 32 de dolari. Si aceste teste le dau nu doar de elevii din Statele Unite, ci si de cei din restul lumii care se gandesc sa intre la un colegiu din SUA, piata bacalaureatului american depaseste probabil un miliard de dolari.
Critici si reclamatii
Ca orice business, si cel cu teste pentru elevii de liceu e criticat pentru calitatea produselor. Peste 800 de colegii si universitati americane au renuntat la SAT si ACT si folosesc alte criterii de admitere, dar niciuna din aceste institutii nu e atat de prestigioasa incat sa afecteze cu adevarat imaginea testelor. In mass-media apar insa tot timpul cazuri de elevi care se plang ca au fost subevaluati sau de parinti care cred ca odraselele lor au fost nedreptatite. Pe de alta parte, data fiind ponderea testelor-grila in SAT si ACT, elementul de subiectivitate e redus.
Citeste si: Cum sa fentezi testele grila si sa alegi mereu raspunsul corect
Tocmai datorita faptului ca testele SAT si ACT sunt constant atacate de opinia publica, companiile le schimba aproape anual pentru a face fata acestor critici. Si cum e vorba de produse care sunt imbunatatite constant de decenii bune si care opereaza pe o piata concurentiala, e greu sa sustii ca sunt inferioare bacalaureatului european
In urmatorul episod: Gaokao, bac-ul cu 10 milioane de candidati.
Radu Pirca
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, bacalaureat, examen, test, admitere, sat, act, colegiu,
Dată publicare:
02-07-2014 17:44