Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

×
Codul embed a fost copiat

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Acolo este mare fierbere, după ce o anchetă guvernamentală a scos la lumina fapte de corupţie petrecute în timpul mandatului fostului preşedinte, dictatorul Yaya Jammeh.

Unul dintre partenerii de afaceri ai acestuia este un român: Bogdan Buzăianu, cunoscut la noi în special pentru contractele din energie pe care le-a avut, dar şi pentru retehnologizările eşuate de la Porţile de Fier ori de la hidrocentralele de pe Olt.

Gambia îşi revine greu după o dictatură care a durat mai bine de 22 de ani.

Cosmin Savu: "Gambia este una dintre cele mai sărace țări africane. Şi foarte coruptă. Bineînţeles un loc propice pentru şmecherii din întreaga lume care încearcă să fure resurse. De-abia au scăpat de dictatura de 22 de ani. Fraudele sunt imense, nimeni nu poate să facă o evaluare corectă asupra daunelor pe care regimul Jammeh le-a adus".

Citește și
cross ziare
“Africa, pamant romanesc”. Tara care a fost jefuita de un dictator cu ajutorul oamenilor de afaceri romani
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Ţara a fost un mediu favorabil pentru un grup de afacerişti lipsiţi de scrupule, care, în complicitate cu un dictator sadic, sunt acuzaţi de o anchetă guvernamentală de devalizarea ţării.

Ebrima Sankareh: "1600 de pagini, 9 volume, despre miliarde de dolari furaţi de la poporul gambian de către Jammeh şi oamenii lui. Din păcate unii dintre cei învinuiţi în acest raport sunt din ţara ta. Îi avem pe cei din familia Buzăianu care apar în acest raport".

Cine este Nicolae Bogdan Buzăianu?

 

A reuşit să creeze o reţea a "băieţilor deştepţi", reţea bănuită că a corupt majoritatea guvernelor post-decembriste în afaceri cu energie şi a căzut de fiecare dată în picioare, fie că vorbim despre retehnologizări la Porţile de Fier, de vânzarea de energie sau de punerea pe butuci a colosului industrial de la Reşita, UCMR. Buzăianu nu a fost niciodată inculpat, ci este martor-denunțător într-un dosar al Elenei Udrea, acuzată că ar fi luat o şpagă de 5 milioane de la controversatul om de afaceri.

Nicolae Buzăianu a fost apropiat de eminența cenuşie a energeticii româneşti, fostul ministru Dan Ioan Popescu. Numele lor apar alăturate şi pe vitrina magazinului "House of Bijan" din Holywood, cunoscut drept cel mai scump magazin din lume.

În Gambia a deţinut companii de turism, exploatarea şi comercializarea lemnului, dar şi de minerit şi logistică în portul din Banjul. Toate acestea erau controlate de Buzăianu în complicitate cu preşedintele Yahya Jammeh.

Demba Kandeh: "În turism, în prelucrarea cherestelei, în exportul de cherestea, în minerit, minerale. Care este legătura?"
Cosmin Savu: "Resursele?"
Demba Kandeh: "Exact, asta-i treaba. Pentru că omul este lacom".

Una dintre companiile lui Buzăianu din Gambia este acuzată că a primit monopolul pe exportul de cherestea, nu a plătit taxe şi impozite guvernului şi a împărţit profitul cu preşedintele corupt.

Cosmin Savu: "Peste 15.000 de containere cu lemn extrem de rar şi de scump a fost scos de aici din Banjul de către companiile lui Buzaianu. Care nu au plătit nicio taxă statului Gambian. Se vehiculează suma de 45 de milioane de dolari care ar fi datoraţi statului Gambian".

Mustapha K. Darboe, justiceinfo.net: "Oamenii ăştia au conexiuni în afara Gambiei. De exemplu, dacă transporţi lemn în afara Gambiei, ai nevoie de relaţii externe. Ai nevoie de bani, şi în Gambia nu erau oameni vizibili care să facă afaceri, ai nevoie totdeauna de oameni în faţă".

Şi nu doar în Gambia Buzăianu este cunoscut, ci şi în centrul Africii, în Zambia, acolo unde a fost acuzat de complicitate în sustragerea a 118 kg de aur de la Agenţia antidrog din Lusaka.

Cosmin Savu: "Nu doar în Gambia, Nicolae Buzăianu a tras lozul cel mare, ci şi în Zambia. Cele 118 kg de aur se pare că au fost vândute unor firme din Africa de Sud".

Duminică, la "România, te iubesc", aflaţi cum a reuşit Nicolae Bogdan Buzăianu să devină ambasadorul Gambiei în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi, sau al Zambiei la UNESCO și cum a reuşit să facă afaceri de zeci de milioane de dolari în țările africane considerate extrem de sărace.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

“Africa, pamant romanesc”. Tara care a fost jefuita de un dictator cu ajutorul oamenilor de afaceri romani
“Africa, pamant romanesc”. Tara care a fost jefuita de un dictator cu ajutorul oamenilor de afaceri romani

Economiile în dezvoltare au nevoie de resurse naturale, materii prime, dar și de piețe noi de desfacere. România ar fi putut face acest lucru în Africa, acolo unde înainte de 1989 am avut relații economice foarte bune.

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.