9 milioane de chinezi se lupta pentru un loc la facultate cu hormoni, pastile si "camere norocoase"
Peste 9 milioane de tineri din China au inceput miercuri examenele pregatiti "corespunzator" pentru a castiga. Unii au inchiriat camere considerate norocoase, altii au cumparat casti electronice, in timp ce unii si-au facut injectii.
Anul acesta, la universitatile de stat din China sunt puse la dispozitie doar 6,5 milioane de locuri, astfel ca lupta pentru examene este foarte stransa, iar incercarile de fraudare reprezinta o situatie obisnuita pentru autoritati.
Pana acum, au fost arestate 1.500 de persoane care erau suspectate ca vand aparatura de transmitere a informatiilor prin dispozitive foarte greu de detectat, care se introduc in urechile candidatilor la examene.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Anul acesta, scrie agentia AFP, parintii si tinerii se confrunta cu niste metode ciudate, dar legale, menite sa asigure succesul celor doua zile de examene. Autoritatile au aflat ca unii elevi si-au facut injectii intravenoase care sa le mentina energia la un nivel ridicat. De asemenea, unele fete au facut injectii cu hormoni sau au luat pastile care sa le intarzie ciclul menstrual. "Exista situatii in care tinerele au luat medicamente care sa le intarzie perioada menstruala pana dupa terminarea axemenelor" a declarat un medic ginecolog din cadrul Spitalului Chaoyang din Beijing, care a dorit sa ramana anonim.
Unii dintre parintii cu stare financiara buna au inchiriat locuinte din apropierea celor 7.300 de locuri in care se vor desfasura examenele, de-a lungul tarii. Altii, in schimb, au scos bani din buzunare ca sa inchirieze "camerele norocoase" oferite in nordul orasului-port Tianjin, conform AFP, care citeaza China Daily. Aceste camere speciale de hotel costa cu 800 de yuan (126 dolari) mai mult decat o camera obisnuita, deoarece acolo au stat elevi care au obtinut note mari la examene.
De asemenea, camerele cu numere norocoase, cum sunt cele cu 6 (care simbolizeaza succesul in cultura chineza), sau cele cu 8 (care reprezinta belsugul) sunt foarte cautate."In fiecare an, piata imobiliara a ofertelor de locuinte date spre inchiriere creste in perioada gaokao (termenul chinez pentru examene, n.r.)" a declarat Jin Guangze, profesor la Scoala Superioara Experimentala din Beijing.
Aceste examene mai ofera o perspectiva, dar pentru piata muncii din China. Este vorba despre "gaokao baomu", adica "bonele pentru examene", care trebuie sa-i ingrijeasca pe tineri pe toata perioada. "Aceste bone au calificare speciala si trebuie sa-i ajute pe elevi: sa le gateasca, sa le spele hainele si sa le ofere suport psihologic" a declarat Jennifer Liu, manager la Coleclub - o agentie care ofera astfel de servicii inca din 2009.
Ea a refuzat sa spuna cat costa inchirierea unei astfel de "bone pentru examene", insa presa chineza spune ca pretul ar fi situat in jurul sumei de 4.000 de yuan pentru o perioada de 10 zile.
Ministerul pentru securitate publica din China a anuntat luni ca politia a destructurat peste 100 de retele organizate, care distribuiau echipamente electronice pentru fraudarea examenelor. Astfel, au fost arestate peste 1.500 de persoane si au fost confiscate aproximativ 60.000 de dispozitive speciale, precum mini-castile, care se introduc aproape total in urechi si nu mai sunt detectabile cu ochiul liber.
Sursa: AFP, Yahoo News
Etichete: bacalaureat, elevi, China, studenti, frauda, examene,
Dată publicare:
08-06-2012 09:28