Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

×
Codul embed a fost copiat

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Este peste tot, însă cu cât țările sunt mai sărace cu atât nivelul orupției este mai mare. În Senegal, suspiciunile de trafic de influență planează asupra fratelui președintelui, dar implică și un om de afaceri de origine română, Frank Timiș.

Proteste în Senegal

 

La mai bine de 7.000 de kilometri de România este Dakar, Africa de Vest.

De câteva luni, capitala Senegalului este în fierbere. Aici sunt constant proteste împotriva nivelului de trai, dar mai ales, împotriva modului în care sunt administrate resursele țării.

Citește și
violator
S-a blocat în toaleta restaurantului şi a violat o fetiţă de 7 ani. Pedeapsa oribilă pe care a primit-o
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Bărbat: „Din sclavie, colonizare și acum e un nou mod de a coloniza poporul African. Înainte veneau albii și ne luau resursele, acum vin albii împreună cu negrii să ne ia resursele naturale.”

Protestele îl vizează pe președintele în funcție, Macky Sall, acuzat că dă resursele țării unor investitori controversați care își rotunjesc conturile, în detrimentul senegalezilor de rând. Cel mai contestat personaj în Senegal astăzi este omul de afaceri de origine română Frank Timiș, inițiatorul proiectului "Roșia Montană".

Omul de afaceri de origine română stabilit inițial în Australia și acum în Londra este acuzat că a câștigat sute de milioane de dolari dintr-o tranzacție cu zăcăminte de gaz și petrol pe care le-a concesionat în mod suspect de la statul senegalez.

Ousmane Sonko, lider Mișcarea PASTEF: „Este corupție, este trafic de influență, este conflict de interese, pentru că nu este vorba doar de legea Senegalului, dar și de dreptul internațional.”

Cosmin Savu: „Mulți bani?” 

Lider: „Foarte mulți bani. Banii aceștia sunt pentru…”

Frank Timiș, "Împăratul resurselor din Africa de Vest"

 

Frank Timiș, considerat ani de zile cel mai bogat român, este un om de afaceri controversat, fondator a zeci de companii implicate în afaceri îndoielnice. Născut în Borșa, Maramureș, Vasile Timiș a fugit în anii '80 în Australia, unde a devenit Frank. Acolo, și-a început o carieră împănată cu acuzații de trafic de droguri, niciodată dovedite, înșelătorii la bursă, o serie de falimente, dar și investiții în minerit, zăcăminte de gaz sau petrol. 

În România a venit cu afaceri în 1995 când a "nășit" proiectul Roșia Montană. El este cel care a reprezentat compania Gabriel Resources în asocierea cu statul român pentru exploatarea zăcămintelor de aur din Apuseni.

Proiectul este blocat și compania cere statului român daune de 4,4 miliarde de dolari. 

Frank Timiș este supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest". Are afaceri în Liberia, Sierra Leone, Burkina Faso, Guinea Bissau, Coasta de Fildeș, Gambia și Senegal.

Cosmin Savu: „Ultimii ani au pus Senegalul pe harta bogaților lumii în resurse. S-au făcut descoperiri importante, gaz și petrol în ocean, în offshore, dar și zăcăminte de minereuri. Sărăcia în schimb, domnește peste tot.”

Afaceri cu fratele președintelui

 

În 2012, se semnează un contract care este astăzi extrem de discutat în Senegal: drepturile de explorare și exploatare a două perimetre de gaz și petrol offshore, în largul coastelor Atlanticului. Compania care a preluat această concesiune este Petro-Tim Limited, controlată de Frank Timiș și înregistrată din Insulele Cayman, care la ora semnării acordului nu era încă înregistrată.

Inițial Frank Timiș a investit 5 milioane de dolari, iar conducerea Petro-Tim Senegal a fost dată lui Aliou Sall, nimeni altul decât fratele noului președinte.

Cosmin Savu: „Aliou Sall este specialist, este inginer, este specialist în gaz sau petrol?”

Bărbat: „Aliou Sall nu știe nimic despre afacerile cu petrol. Este jurnalist.”

Și de aici au început suspiciunile.

Bărbat: „Dacă nu ar fi fost vorba despre Aliou Sall, o altă companie nu ar fi primit acest contract. Dar probabil că președintele a decis să dea contractul din cauză că era fratele lui.”

Am încercat să căutăm sediul care apare în documentele senegaleze.

În momentul în care a semnat cu statul senegalez Petrotim își avea sediul în clădirea 2 K Plaza. Condusă de către fratele președintelui această companie și-a schimbat sediul de câteva ori. 

Cosmin Savu: „Omul acesta este prezent aici, are birouri aici?”

Portar: „Nu”.

Bărbat: „Se pare că Frank Timiș nu are niciun bun aici. Doar numele și reprezentantul care este Aliou Sall.”

În 2014 și 2017, în urmă unor tranzacțîi, Petro-Tim a fost preluată de Timiș Corporation controlată de același Frank Timiș care a vândut drepturile de concesiune unei companii americane și gigantului energetic BP pentru 250 de milioane de dolari și clauze de a încasa redevențe.

Afacerea a fost dezvăluită în urmă cu câteva luni de BBC care se întreba dacă nu cumva British Petroleum este implicată într-o afacere cu iz de corupție. Ceea ce a șocat opinia publică senegaleză a fost valoarea redevențelor pe care Timiș Corporation le poate primi în următorii 25 de ani din exploatarea zăcămintelor din Atlantic: între 9 și 12 miliarde de dolari.

Bărbat: „A fost șocant. 12 miliarde de dolari dividend. Între 9-12 este mai mult decât bugetul Senegalului, sunt foarte mulți bani.”

Salariul fratelui președintelui a fost de 25.000 de dolari. Peste un million și jumătate de dolari în 5 ani. Aliou Sall a ieșit într-o declarație de presă și a respins toate acuzațiile.

Aliou Sall: „Macky Sall nu a fost implicat în negocierea contractului meu. El a aflat foarte târziu, pentru că era foarte ocupat și eu la fel să-I spun că voi începe această activitate.”

În urma solicitării pentru un interviu filmat, nu am primit niciun răspuns din partea lui Frank Timiș. În schimb o casă de avocatură care îl reprezintă pe omul de afaceri și Timiș Corporation a trimis mai multe puncte de vedere.

Clienții noștri resping în întregime orice acuzație. Pentru o mai bună cunoaștere a clienților noștri, nu au existat activități ilegale sau săvârșirea unor infracțiuni în legătură cu concesiunile SaintLouis Offshore Profond și Caya Offshore Profond.

Huseinu și Katim au studiat în România și acum lucrează pentru Ministerul Industriilor. Sunt convinși că scandalul Timiș este de fapt instrumentat politic și că omul de afaceri controversat a fost un investitor de bună credință.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
"Africa, pământ românesc". Ţara care a fost jefuită de un dictator cu ajutorul oamenilor de afaceri români

Economiile în dezvoltare au nevoie de resurse naturale, materii prime, dar și de piețe noi de desfacere. România ar fi putut face acest lucru în Africa, acolo unde înainte de 1989 am avut relații economice foarte bune.

S-a blocat în toaleta restaurantului şi a violat o fetiţă de 7 ani. Pedeapsa oribilă pe care a primit-o
S-a blocat în toaleta restaurantului şi a violat o fetiţă de 7 ani. Pedeapsa oribilă pe care a primit-o

Un tânăr care a violat o fetiță de șapte ani în toaleta unui restaurant, va petrece cel puțin 25 de ani într-o închisoare condusă de o bandă, din Africa de Sud.

Leii din Africa, amenințați cu dispariția. De ce sunt uciși de triburile Maasai
Leii din Africa, amenințați cu dispariția. De ce sunt uciși de triburile Maasai

În Tanzania, supraviețuirea leilor depinde de măsura în care oamenii, animalele domestice și fiarele sălbatice găsesc o cale de a împărți paşnic același teritoriu.

Profesoară acuzată că a întreținut relații intime cu mai mulți elevi. Cum i-ar fi ademenit
Profesoară acuzată că a întreținut relații intime cu mai mulți elevi. Cum i-ar fi ademenit

O tânără profesoară de la o școală de băieți din Africa de Sud este acuzată că a întreținut relații sexuale cu cel puțin unul dintre elevii săi.

Un copil de 2 ani din Anglia riscă să fie deportat Africa de Sud. Ce spun autoritățile
Un copil de 2 ani din Anglia riscă să fie deportat Africa de Sud. Ce spun autoritățile

O fetiță de 2 ani născută în Africa de Sud riscă să fie deportată din Marea Britanie, deși părinții și bunicii ei au pașapoarte britanice.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.