Elevii care aleg dintre 4-5 tipuri de bacalaureat. In Marea Britanie poti da examen la aproape orice materie

International Baccalureate

Dupa ce ieri v-am prezentat cum dau bacalaureatul francezii, cei care au inventat acest examen, azi trecem in Marea Britanie, unde nu exista un singur bacalaureat, ci variante pentru toate gusturile

O generatie care se chinuie sa citeasca, sa scrie si sa socoteasca”. Astfel ii descrie directorul uneia dintre cele mai mari companii britanice, ASDA, pe tinerii care vin sa se angajeze in magazinele lui. E doar una din numeroasele critici pe care le-a primit in ultima vreme sistemul educational britanic si mai ales varianta de bacalaureat din Regatul Unit. Si asta cu toate ca pentru elevii romani, sistemul britanic de examen e mai degraba un vis frumos. www.StirileProTV.ro continua sa va prezinte cum dau altii bac-ul, dar si ce fac cu diploma obtinuta la acest examen.

Examen la doar 4 materii
In Regatul Unit nu exista bacalaureat, ca in tarile care s-au inspirat de la francezi, ci „A-level”. Sau, ca sa ii dam numele complet, General Certificate of Education Advanced Level, „Certificatul General de Educatie Nivel Avansat”. Cei care vor sa obtina aceasta diploma trebuie ca, pe langa cei 11 ani de scoala obligatorii, sa mai faca inca doi ani, asa-numitii „Sixth Form”. Acesti doi ani sunt gratuiti, insa multi tineri prefera sa nu-i faca, pentru a intra mai repede pe piata muncii.

Citeste si: In tara care a inventat bac-ul poti trece si cu ZERO la o proba

Cei care opteaza pentru „Sixth Form” se concentreaza pe patru materii din care dau examene la finalul claselor a XII-a si a XIII-a. Lista de materii este extrem de lunga si merge de la Matematica si Istorie pana la Gandire Critica, Studii de Film sau Design si Tehnologie in domeniul textilelor. In principiu, e nevoie doar de trei din cele patru materii, insa pentru inscrierea la universitate mai bune e preferabil sa fie patru sau chiar mai multe.

Citește și
Bacalaureat 2014
BACALAUREAT 2014 PERLE. "Rolul cratimei e sa arate mai frumos expresia pe hartie"; "O expresie cu os? iOS, i de la internet"
Lavrov: Republica Moldova va fi „următoarea victimă a războiului hibrid dus de Occident împotriva Rusiei”. Reacția Chișinăului

Note micsorate „ca sa dea bine”
Elevii primesc calificative care se dau in functie de rezultatele generale: primii 10% primesc A, urmatorii 15%, B si tot asa, pana la ultimii 10% care primesc F – adica Fail, au picat. Pe baza acestor calificative universitatile decid daca sa-i admita pe tineri sau nu si pot cere chiar un calificativ minim la anumite discipline: la o facultate de matematica de pilda, nu intra decat cei care au A la Matematica, indiferent de notele luate la alte materii.

Pare un sistem extrem de simplu si de bun, judecand dupa rezultate: in 2012 si 2013 98% dintre candidati au luat calificative de trecere si peste un sfert au luat A. Notele nu reflecta insa neaparat realitatea, spun criticii sistemului, majoritatea lor angajatori care spun ca nivelul de pregatire al absolventilor de A-level nu e nici pe departe atat de inalt pe cat s-ar crede pe baza calificativelor.

Citeste si: Perle la bacalaureatul la Limba Romana 2014

In ciuda tututor banilor cheltuiti pe educatie, standardele sunt in continuare foarte scazute”, spune Sir Terry Leahy, fost director al Tesco, „iar angajatorii sunt cei care sufera consecintele”. Rezultatul acestor acuzatii a fost ca in 2002 si in 2010 echivalentul britanic al inspectoratului general a pus comisiile de examinare sa evalueze mai dur lucrarile, pentru a reduce numarul de calificative A – ceea ce a generat un nou scandal, sute de mii de elevi simtindu-se nedreptatiti.

Bacalaureatul International
Daca sistemul A-level e fie prea bun, fie prea slab, tinerii britanici au insa la dispozitie si alte variante de bacalaureat. Cele mai importante sunt International Baccalaureate, calificarea Business and Technology Education Council (BTEC), Cambridge Pre-U si Higher, care este valabil insa doar in Scotia.

Dintre acestea, cel mai popular e International Baccalaureate (IB), un sistem international care a fost preluat ca alternativa la A-level in multe scoli din Marea Britanie si care nu e foarte diferit de bac-ul romanesc. Chiar si Royal Society, Academia Britanica, considera ca IB e mai bun, deoarece examenele se dau la 6 materii (matematica, o disciplina realista, una umanista, limba materna, o limba straina si o proba la alegere), deci presupun o pregatire mai vasta. Iar responsabilul de admiterea studentilor la Cambridge recunoaste ca prefera tinerii care au luat Bacalaureatul International celor care au absolvit A-level.

Modelul Cambridge de bac
In ultimii ani, cei de la Cambridge si-au creat si ei propriul sistem de evaluare – Cambridge Pre-U. Acesta e recunoscut de mai multe universitati britanice de elita si consta in 3 probe principale, un proiect de cercetare si un portofoliu de „perspective globale”. Cambridge Pre-U e considerat insa de multi ca fiind un examen elitist, care ii priveaza de sanse pe cei care au dat examen in sistemul A-level.

De asemenea, in Scotia functioneaza sistemul de bacalaureat cunoscut drept Higher, in paralel cu A-level iar pentru cei care se orienteaza spre calificari mai tehnice exista pe tot teritoriul Marii Britanii si calificarile Business and Technology Education Council, un fel de bacalaureat profesional.

Nici macar britanicii nu stiu care din sisteme e mai bun, asa ca momentan toate functioneaza in paralel, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Diploma de A-level e recunoscuta de toate universitatile, cea de International Baccalaureate de majoritatea, Cambridge Pre-U doar de 111 universitati – aproape toate cele de top. Angajatorii fac si ei presiuni pentru trecerea la IB, care e mult mai compatibil cu examenele din restul Europei. Majoritatea britanicilor se pare ca prefera sa poata alege ce examen vor da copii lor.

In urmatorul episod: SAT si ACT - cum se da bac-ul in America

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
BACALAUREAT 2014. Candidatii care nu promoveaza examenul vor putea participa la o sesiune speciala, in februarie-martie
BACALAUREAT 2014. Candidatii care nu promoveaza examenul vor putea participa la o sesiune speciala, in februarie-martie

Candidatii care nu s-au prezentat la bacalaureat in ultimii ani sau care nu au promovat examenul vor putea participa la o sesiune speciala, care ar putea fi organizata in februarie-martie, tot pentru ei urmand sa fie organizate meditatii platite de stat.

BACALAUREAT 2014 PERLE.
BACALAUREAT 2014 PERLE. "Rolul cratimei e sa arate mai frumos expresia pe hartie"; "O expresie cu os? iOS, i de la internet"

BACALAUREAT 2014 PERLE. Au inceput sa apara primele perle de la examenul de limba si literatura romana si par a fi mai spumoase ca niciodata.

Elevii nepregatiti, adevaratii poeti ai examenului de BACALAUREAT.
Elevii nepregatiti, adevaratii poeti ai examenului de BACALAUREAT. "Mi se pare cam greu Arghezi, poeziile lor"

Poezia le-a dat mari batai de cap elevilor care au sustinut luni proba scrisa la limba si literatura romana in cadrul examenului de Bacalaureat din 2014.

Recomandări
Un lider de generație. Povestea Dianei Necula, olimpica din Buzău studentă la medicină care continuă să vândă legume în piață
Un lider de generație. Povestea Dianei Necula, olimpica din Buzău studentă la medicină care continuă să vândă legume în piață

Diana Necula este olimpica din Buzău, admisă la medicină fără examen, care vinde legume la piață. E fata de la țară, din Gherăseni, a cărei poveste a devenit virală după ce cumpărătorii au aflat povestea ei.

Alex Radu, finanțistul din Londra, școlit la Harvard, care vrea să treacă pe lista de succese proiectul „România”
Alex Radu, finanțistul din Londra, școlit la Harvard, care vrea să treacă pe lista de succese proiectul „România”

Alex Radu a fost admis la cele mai bune universități din lume. A fost selectat să lucreze pentru cele mai mari instituții financiare din Statele Unite și Marea Britanie și să administreze fonduri de investiții de miliarde.

LIVE. Parada militară de 1 Decembrie 2023, din București – program, participanți și restricții de trafic
LIVE. Parada militară de 1 Decembrie 2023, din București – program, participanți și restricții de trafic

Parada militară de 1 Decembrie din Capitală este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului. Mii de oamenii, de la adulți la copii și tineri, se adună în zona Arcului de Triumf pentru a urmări soldații și aparatura militară de la paradă.