Situatia drumurilor nationale: a fost deschisa o portiune din A2. Nemultumit, premierul a cerut demisia sefului CNAIR

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de drumuri nationale au fost inchise mai bine de 24 de ore. In continuare pe alte 18 sectoare nu se trece, la fel si pe autostrazile A2 (o portiune a fost deschisa) si A4.

Sinteza evenimentelor

Situatia ramane tensionata pe Autostrada Soarelui, unde peste 130 de persoane asteapta in benzinarii sa plece acasa. Asadar iarna ne-a luat din nou prin surprindere in luna ianuarie. Premierul s-a declarat nemultumit de activitatea Companiei de drumuri asa ca a gasit vinovatul si a cerut demiterea directorului. Au fost 36 de ore crunte pentru cei peste 130 de oameni blocati pe Autostrada Soarelui. Rand pe rand, au inceput sa se adaposteasca in benzinarii, inca de vineri de la ora 7. "In jurul orei 7 seara a venit o freza cu doua persoane de la CNADNR care a deblocat pe cineva si o masina de pompieri, au adus vreo 20 de persoane. Am intrebat ce se intampla, daca ne ajuta cineva sau macar sa ne duca de aici la un hotel, nu au vrut sa ne ajute in niciun fel spunandu-ne ca ne va curata autostrada doar in momentul in care se termina codul."

Pe multi insa, viscolul nasprasnic i-a prins chiar pe drum, in mijlocul soselei. Asa ca nu au avut altceva de facut decat sa astepte interventia autoritatilor. Din cauza ninsorii viscolite reprezentantii CNAIR nu au putut sa intre cu utilajele pe autostrada soarelui. Abia acum dupa 30 de ore au inceput sa curete soeaua. Pe de alta parte, doua camioane ale inspectoratului pentru situatii de urgenata au prelaut oamenii blocati in benzinarii si i-au dus catre masinile lor

In Constanta, ninge in continuare viscolit asa ca circulatia este ingreunata. In Calarasi in schimb toate drumurile nationale au fost deschise iar in Ialomita a mai ramas doar unul nefunctional. De ieri si pana astazi peste 600 de persoane care au ramas inzapezite pe drumurile din judetul Calarasi au fost salvate de pompierii militari. Situatia este asemenatoare in Ialomita unde sute de persoane au fost aduse de pompieri in adaposturi. Doua dintre ele au fost evacutae din masina blocata in zapada cu ajutorul unei senilate.

Citește și
cover
Prima noapte de ger dupa codurile de viscol. Doua persoane au murit pentru ca salvatorii n-au avut cum sa ajunga pana la ele
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

In judetul Galati, un singur drum national este, blocat insa pe celelalte se circula in convoaie de cate 15-20 de masini, organizate de politisti. In continuare peste o mie de locuinte nu au curent electric. Drumul National 24D, care face legatura intre Galati si Vaslui, ramane in continuare inchis. Asta in special din cauza vantului foarte puternic, care aduce zapada inapoi, pe sosea, in urma drumarilor.

Asadar dupa doar o zi si jumatate de iarna serioasa premierul Sorin Grindeanu a decis sa trimita corpul de control al Guvernului la Ministerul Transporturilor.

Sorin Grindeanu: "L-am rugat pe domnul ministru Cuc sa ia toate masurile legale pentru demiterea domnului director al CNAIR pentru ca in acest moment tot ceea ce inseamna coordonarea activitatilor de deszapezire este deficitara. Pe stocurile de materiale am vazut o chestiune cat de poate de ciudata de ce, de exemplu avem foarte multe stocuri de sare si nu avem de nisip."

Si prefectul de Giurgiu va fi dat afara. Carmen Dan, ministrul de interne: "Aceasta situatie a fost un test pentru toata lumea, pentru toti cei care au avut competente in gestionare. Si va dau un exemplu: acum doua nopti l-am cautat vreo trei ore pe prefectul de la Giurgiu. O sa-l rog pe domnul prim ministru sa dispuna incetarea exercitarii pentru prefectul de la Giurgiu pentru ca este nepermis, in situatiile in care ai pe teritoriul judetului si vama, sa fii de negasit."

Cronologia evenimentelor

ora 18:00 Inspectoratul General al Politiei Romane anunta ca, sambata seara, o portiune din Autostrada A2, intre kilometrii 12 - 64, pe sensul de mers Bucuresti - Lehliu a fost deschisa, in timp ce restul ramane inchisa. De asemenea, ttraficul a fost reluat pe toate tronsoanele de drumuri nationale din judetul Ialomita.
Potrivit IGPR, sambata seara a fost deschis traficul pe Autostrada A2, intre kilometrii 12 si 64, doar pe sensul de mers Bucuresti - Lehliu.


Centrul Infotrafic anunta ca, la ora transmiterii acestei stiri, sunt inchise din cauza zapezii si a viscolului urmatoarele sectoare de drumuri nationale:
A2 BUCURESTI – CONSTANTA SI A4 OVIDIU - AGIGEA;

JUDETUL CONSTANTA:
• DN 3;
• DN 22;
• DN 3C;
• DN 38;
• DN 22C;
• DN 22A;
• DN SECUNDARE CATRE STATIUNI (39D, 39C; 39B; 39A);

JUDETUL GALATI:
• DN 24D TULUCESTI - LIMITA VASLUI;
JUDETUL TULCEA:
• DN 22(E87) MACIN - TULCEA CATRE CONSTANTA;
• DN 22E GARVAN - I.C.BRATIANU;
• DN 22D MACIN - HORIA - CIUCUROVA - DOUA CANTOANE;
• DN 22A CATALOI - TOPOLOG - LIMITA JUDETUL CONSTANTA;
• DN 22F NALBANT - HORIA;
JUDETUL VASLUI:
• DN 26 MURGENI - LIMITA GALATI;
• DN24A MURGENI - FALCIU;


Drumuri cu restrictie de tonaj:
JUDETUL GALATI:
• DN 26 (7,5 tone) ;
• DN 26A (7,5 tone);
JUDETUL BUZAU:
• DN 22 RAMNICU SARAT – BRAILA (3,5 tone).

ora 14:00 Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat, sambata, ca 128 de persoane sunt in continuare blocate pe A2, in zone de siguranta, autoritatile intervenind in acest moment pentru scoaterea lor de pe autostrada cu utilajele de deszapezire. "Avem inca 128 de persoane blocate in zone de siguranta, spun eu, pentru ca sunt in statii PECO. Deja ii scoatem pe cei care au fost stationati la benzinaria de pe kilometrul 88, cu freza in fata. Vom debloca situatia in orele urmatoare, dar e nepermis ca am ajuns la atatea ore sa constatam ca inca nu dam drumul circulatiei in conditii de iarna", a spus ministrul.

ora 11:30 Temperatura resimtita sambata, la ora 10,00, in municipiul Suceava, era de minus 33 de grade Celsius, iar in Radauti minus 34 de grade Celsius, cele mai scazute din judet, conform ANM. La aceeasi ora, temperaturile aerului erau de minus 15 grade Celsius la Suceava si Radauti. ANM a emis un cod galben de ninsori pana duminica seara la ora 22,00, ce include si judetul Suceava.

ora 11:00 Alimentarea cu energie electrica este intrerupta in 75 de localitati din Dobrogea sambata dimineata, in conditiile in care, in ultimele 18 ore, 113 localitati au fost realimentate, informeaza E-Distributie Dobrogea. Sambata dimineata, la ora 8:00, in judetul Constanta este afectata o linie de inalta tensiune si au ramas nealimentate 26 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 11 linii de medie tensiune partial si 450 posturi de transformare. Sunt afectate total sau partial 43 localitati (Baraganu, Potarnichea, Movilita, Razoare, Lipnita, Gorun, Carvanul Mare, Carvanul Mic, Cuingiuc, Galita, Garlita, Esichioi, Ostrov, Pestera, Izvoare, Movila Verde, Conacu, Plopeni, Credinta, Veteranu, Pestera, Izvoru, Saraiu, Pecineaga, Dorobantu, Agigea, Petroseni, Cogealac, Calugareni, Nistoresti, Kogalniceanu, Lumina, Piatra, Sibioara, Palazu Mic, Gura Dobrogei, Albesti, Tataru, Cotu Vaii, Comana, Orzaru, Viroaga, Lazu). In municipiul Constanta se intervine pentru remedierea deranjamentelor individuale si colective. In judetul Tulcea este afectata o linie de inalta tensiune si au ramas nealimentate o linie electrica aeriena de medie tensiune total si 3 partial, precum si 28 posturi de transformare, fiind afectate 7 localitati (Cerbu, Rahmanu, Haidaru, Casimcea, Calica, Colina, Dunavatul de Jos). In municipiul Tulcea se inregistreaza deranjamente individuale si colective cauzate de conditiile meteo pentru remedierea carora se intervine. In judetul Calarasi au ramas nealimentate total 5 linii electrice aeriene de medie tensiune, iar 8 partial, 128 posturi de transformare, fiind afectate 23 localitati (Cuza Voda, Calarasii Vechi, Radu Negru, Stefan Voda, Zimbru, Dorobantu, Varasti, Drajna, Perisoru, Tudor Vladimirescu, Bogata, Ciocanesti, Iezeru, Frasinet, Tariceni, Clatesti, Chirnogi, Cascioarele, Jegalia, Unirea, Stefan cel Mare, UM Baraganu - Blocuri, Sarulesti Gara). In municipiul Calarasi se inregistreaza deranjamente individuale si colective generate de conditiile meteo pentru remedierea carora se intervine. In judetul Ialomita au ramas nealimentate 2 linii electrice aeriene de medie tensiune partial, 6 posturi de transformare, fiind afectate partial localitatile Fratilesti si Milosesti. In municipiul Slobozia se inregistreaza deranjamente individuale si colective si se intervine pentru remedierea acestora.

ora 10:10 Patru persoane ramase blocate in autoturisme personale, pe timpul noptii, pe DE 584 si DJ 212 in judetul Braila, au fost salvate de fortele de interventie, potrivit informatiilor furnizate AGERPRES de purtatorul de cuvant al ISU, lt.col. Stefan Stoian.

ora 10:00 Potrivit meteorologilor, in zilele de 7, 8 si 9 ianuarie, vremea va fi geroasa in cea mai mare parte a tarii, atat ziua, cat si noaptea. Astfel, maximele diurne se vor situa frecvent intre -16 si -10 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse intre -25 si -15 grade. Vremea geroasa va persista in majoritatea regiunilor si pe parcursul saptamanii viitoare, precizeaza ANM.Vantul ar putea atinge pe alocuri 70 de kilometri pe ora, viscolind si troienind zapada. Raman inchise autostrazile A2 Bucuresti - Constanta si A4 Ovidiu Agigea.

De asemenea, ANM a emis un nou cod galben de vant si zapada viscolita, valabil de sambata, ora 10:00, pana duminica, ora 22:00. In intervalul mentionat, in estul si sud-estul tarii, dar si la munte, vor fi perioade in care vantul va avea intensificari, cu viteze de 50...60 km/h si, pe arii restranse, 70...75 km/h, spulberand si troienind zapada.

In special in cursul noptii de sambata spre duminica (07/08 ianuarie) si pe parcursul zilei de duminica (08 ianuarie) in Moldova, Dobrogea, estul Munteniei si local in Carpatii Meridionali si Orientali, temporar va mai ninge si se va depune strat nou de zapada.

ora 9:20 O actiune de interventie pentru salvarea a 12 persoane ramase blocate intr-un autofurgon pe DJ 212 din judetul Braila a avut loc pe timpul noptii, fortele de interventie reusind sa ajunga foarte greu la persoanele blocate. Cele 12 persoane au ramas blocare intre localitatile Tufesti si Gropeni, iar in ajutorul lor au venit patru persoane cu doua utilaje de deszapezire de la Consiliul Judetean Braila si doua utilaje de deszapezire de la CLSU Gropeni. 'Persoanele au fost deblocate si preluate la Primaria Gropeni, unde au fost cazate, acestora fiindu-le asigurate cele necesare', a declaratpurtatorul de cuvant al ISU, lt.col. Stefan Stoian.

ora 9:00  Doi copii din judetul Braila, ambii in varsta de 8 ani, care acuzau febra si varsaturi, au fost dusi la urgente, pe timpul noptii de vineri spre sambata, cu senilatele ISU, deoarece se aflau in localitati unde ambulantele nu puteau ajunge din cauza sulurilor de zapada de pe drumuri. Potrivit informatiilor furnizate AGERPRES de purtatorul de cuvant al ISU, Stefan Stoian, un caz a fost inregistrat in localitatea Spiru Haret, comuna Bertestii de Jos, copilul fiind preluat si transportat la Centrul de Permanenta din orasul Insuratei. Cel de-al doilea caz, un copil din localitatea Latinu, comuna Maxineni, care acuza febra, varsaturi, dureri abdominale, a fost preluat de catre echipajul SMURD din cadru ISU si predat la UPU Braila.

O gravida din Constanta a nascut intr-o senilata

Ultimele ore de urgie au fost numarate cu greu de pacientii blocati intre nameti. Desi salvatorii au ajuns tarziu la ei din cauza contidiilor de vreme rea, iata ca exista si un caz fericit, in judetul Constanta. Acolo, o tanara de 21 de ani a dat nastere unui baietel sanatos intr-o senilata ramasa inzapezita.

Interventia a fost una grea, dar, in cele din urma, a fost incheiata cu succes. Tanara mamica a fost asistata de doi paramedici SMURD care au primit in permanenta indicatii prin telefon. Alaturi de ea se afla o alta gravida, de 18 ani, care urmeaza si ea sa nasca. Ambele femei au cerut ajutor la 112, iar acum vor fi duse intr-un centru de permanenta din judet.

Desi autoritatile au facut un apel disperat catre soferi, vineri, zeci de masini tot au ramas blocate in viscol si au avut nevoie de ajutorul armatei. Din pacate, o femeie de 57 de ani si un barbat de 78 au murit pentru ca salvatorii n-au avut cum sa ajunga pana la ei. Cel mai rau a fost la Constanta, unde masinile au fost oprite de politisti. Soferii care nu s-au supus au regretat amarnic, pentru ca au ramas impotmoliti.

Intre localitatile Nicolae Balcescu si Kogalniceanu, aproximativ 40 de autoturisme si chiar TIR-uri au ramas in troiene. Soferii au avut nevoie de ajutorul militarilor care au venit cu niste camioane 6x6. Mai mult de jumatate din orasul Constanta a ramas fara curent, caldura si apa. Alte 80 de localitati din judet sunt la aceasta ora in bezna.

Autostrada Soarelui a fost inchisa cu tot cu cei care  n-au mai putut sa inainteze inclusiv ocupantii unui microbuz. In judetul Tulcea, un barbat de 78 de ani a murit dupa ce casa i-a luat foc, iar pompierii n-au putut sa ajunga la el. In Ialomita, in schimb, o femeie de 57 de ani cu probleme de inima s-a stins inainte ca ambulanta sa preia cazul. Doua persoane care inghetau in masina inzapezita au fost inghesuite intr-o senilata a pompierilor si duse in siguranta acasa.

Situatia dramatica si in judetul Galati. O ambulanta a derapat si a ajuns in sant. Trebuia sa ajunga la un barbat de 76 de ani afla in coma. In Calarasi, numai cu tancul puteai inainta fara probleme pe DN4. Singura modalitate prin care lamele pot curata drumurile nationale e ca soferii sa mearga serpuit, altfel zapada e atat de grea incat ar putea bloca si un utilaj de zeci de tone.

Cand viscolul sufla cu putere, cel mai mult au de suferit oamenii care au casele asezate in bataia vantului. Toata zapada s-a strans in fata curtilor lor, iar acum oamenii sunt izolati in casa si cu greu vor reusi sa iasa afara de acolo. In judetul Buzau, drumul european 85 a fost inchis in calea a 50 de navetisti iesiti din tura de noapte, care se intorceau catre casa cu autobuzul.

De mai bine de 12 ore toate porturile romanesti de la marea neagra sunt inchise. Vantul sufla cu putere, furtuna depaseste gradul 8 in larg, ceea ce inseamna ca vantul are peste 100 kilometri la ora, iar valurile depasesc 12 metri inaltime.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
21 de judete au suspendat luni cursurile, marti elevii nu merg la ore in 15 judete.
21 de judete au suspendat luni cursurile, marti elevii nu merg la ore in 15 judete. "Scolile ar putea fi inchise si miercuri"

Cursurile scolare vor fi suspendate, total, luni, in 21 de judete si in Capitala si partial in alte sapte judete, in timp ce marti scolile vor fi inchise in 15 judete si in Bucuresti.

Prima noapte de ger dupa codurile de viscol. Doua persoane au murit pentru ca salvatorii n-au avut cum sa ajunga pana la ele
Prima noapte de ger dupa codurile de viscol. Doua persoane au murit pentru ca salvatorii n-au avut cum sa ajunga pana la ele

Romania extrema urgenta! Este iarna grea in intreaga tara, insa cel mai rau e in judetele din sud-est care s-au aflat sub un cod rosu de ninsori viscolite.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.