Căldură insuportabilă în toată țara. Când scăpăm de caniculă

Ultima actualizare: 16-08-2021 10:44

Astăzi, valul de căldură se intensifică și se extinde în cea mai mare parte a țării.

Va fi caniculă în multe zone, apar și ceva averse prin nord, centru și la munte, iar maximele pleacă de la 27...28 de grade pe litoral și ating 38 de grade în vest și în sud-vest.

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune și începem cu Dobrogea și cu Bărăganul. Pe aici rămânem cu atmosfera însorită și se face mai cald decât ieri. Temperaturile ating pragul caniculei în zona Bărăganului, pe unde crește și disconfortul termic și doar pe litoral găsim valori sub 30 de grade.

Se mai încălzește puțin și în Moldova sudică și în nordul Munteniei. Ieri au fost 32...33 de grade; astăzi apare canicula, iar indicele temperatură-umezeală depășește pragul critic de 80 de unități. Nu prea zărim norii și nici vântul nu prea se simte.

Se face foarte cald și în jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina. Pe la câmpie se ating 34...35 de grade și aerul devine greu de respirat. Apar și ceva averse, în special în zonele înalte, vor fi și descărcări electrice și s-ar putea să cadă grindin.

Foarte cald o să fie și în nordul Transilvaniei și în Maramureș. O să avem soare cu nori, multă zăpușeală, dar și câteva serii de averse pe parcursul zilei. Vor fi și ploi torențiale, ce pot aduce 15...25 de litri de apă pe metru pătrat.

În vestul țării se anunță o amiază caniculară, cu 37...38 de grade, la umbr și un stres termic major. În zona Crișanei s-ar putea să apară o ploaie rapidă și zgomotoasă. Vântul are intensificări trecătoare.

În Transilvania este răcoare acum dimineața, mai ales în depresiuni, pe unde sunt și condiții de ceață. Peste zi temperaturile cresc simțitor; o să fie caniculă în vestul provinciei, iar pe la munte, s-ar putea să apară câțiva nori de ploaie.

Căldură apăsătoare găsim și în Oltenia, soare dogoritor și până la 38 de grade, la umbră. Norii apar destul de rar și nu sunt speranțe de ploaie.

Canicula pune stăpânire și pe zonele sudice. Atmosfera devine sufocantă la orele amiezii și temperaturile urcă până la 37 de grade, în Lunca Dunării.

 

Prognoza în București

 

Și în București căldura va fi foarte greu de suportat și o să avem o amiază caniculară, cu 36 de grade, la umbră și un aer irespirabil. Urmează o noapte liniștită, senină, cu o minimă de 18...19 grade.

Marți se încălzește și mai tare. Temperatura urcă până la 37 de grade, cerul rămâne senin și atmosfera devine sufocantă pe la amiază.

Miercuri, căldura se domolește. Maxima se oprește pe la 31...32 de grade, iar după prânz crește instabilitatea și apar averse destul de consistente, cu vânt intens, poate și grindină.

Joi, temperaturile continuă să scadă și o să avem vreme destul bun, deși e posibil să mai vină o ploaie de scurtă durată. Pe la amiază se vor înregistra în jur de 28 de grade.

 

Prognoza la munte

 

La munte găsim vreme caldă, soare, dar și câteva averse mai pe seară, în special în Carpații Orientali. Vor fi și condiții de grindină, iar vântul suflă tare pe creste, dar se va intensifica și pe timpul ploilor. Temperaturile cresc față de ieri.

Marți rămânem cu vremea caldă, dar atmosfera devine instabilă după prânz. Ploile apar mai întâi în masivele vestice; se extind treptat și vor fi averse torențiale, cu grindină și rafale puternice de vânt.

Miercuri, temperaturile scad simțitor și o să plouă în toată zona montană. Vor fi averse abundente și se vor strânge cantități mari de apă, în special în Carpații Orientali și în Meridionali.

Ziua de joi ne-aduce vreme bună, deși mai apar ceva înnorări și condiții de ploaie. Va fi însă răcoare, mai ales în orele dimineții, iar vântul va sufla mai tare la altitudini mari.

 

Prognoza pe litoral

 

Se mai încălzește puțin și la malul mării, însă pe aici avem temperaturi suportabile, de cel mult 29...30 de grade. Continuă vremea frumoasă, cerul se păstrează curat, briza rămâne activă, iar apa mării are în jur de 24...25 de grade.

Marți rămânem cu atmosfera însorită, vântul devine ceva mai insistent, iar temperaturile ajung la 27...29 de grade.

Și miercuri avem vreme bună de plaj, soare, câțiva nori și până la 29 de grade în termometre. Pe seară și în noaptea de marți spre miercuri se înnorează și apar averse cu descărcări electrice.

O să mai plouă puțin și joi dimineața. Apoi se arată soarele, dar se mai răcorește. O să avem maxime de la 25, la 27 de grade și 24 de grade în apa mării.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO